Vyžeňte z kuchyně nudu zdravými melounovými recepty

 

Každý, kdo často vaří, dobře ví, jak je náročné udržet jídelníček zdravý a s nápadem. V každodenním shonu je snadné sklouznout k několika osvědčeným receptům. S nimi se ale může do kuchyně nenápadně vplížit nuda. Podívejte se na pár zajímavých receptů a oživte menu pro sebe a své blízké dobrotami s melounem.

Melouny obsahují vitamín A, C, B6, draslík, lykopen, nenajdete v nich žádné tuky ani cholesterol. Některé melouny si navíc kromě jejich výjimečné šťavnatosti užijete díky tomu, že nemají žádné pecky. Jsou sladké a budou chutnat i těm nejnáročnějším strávníkům.

Tohle veselé letní menu přinese do vaší kuchyně osvěžení v parných dnech a porci zdraví k tomu. Připravte si melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk v jednom, melounové caprese jako dopolední svačinku, pita chléb s krůtím masem a melounem k obědu, lívance s melounem jako dezert, špagetový salát s melounem jako lehkou večeři a melounové mojito jako zpříjemnění žhavého letního večera.

Odstartujte ráno zdravým melounovo-jahodovým shakem, který můžete díky pár snadným krokům proměnit ve vynikající smoothie nanuky! Už při snídani tak vykročíte správným směrem a ze zbytku shaku vyrobíte třeba odpolední odměnu pro děti. A to bez zbytečného přidaného cukru.

Na melounovo-jahodový shake si připravte

2 šálky melounu nakrájeného na kostky
2 šálky očištěných čerstvých jahod
1 střední banán, oloupaný a nakrájený
1 kelímek (200 g) citronového netučného jogurtu

Na smoothie nanuky budete potřebovat

melounovo-jahodový shake
malé papírové košíčky
dřívka na nanuk

Do mixéru vložte veškeré suroviny a mixujte, dokud není nápoj jemný a napěněný. Pokud máte raději sladší nápoje, použijte banány, které jsou již velmi zralé. Shake pak není potřeba doslazovat. Okamžitě podávejte.

Od shaku k nanukům je to už jen krůček. Nalijte melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků, třeba do těch, co vám zbyly po pečení muffinů. Vložte do mrazáku. V půlce zamražování vložte do košíčků nanuková dřívka nebo plastovou lžičku. K přípravě můžete použít také zmrzlinovač.

Klasický italský salát caprese s rajčaty, bazalkou a mozzarellou zná každý. Zkuste si však připravit jeho variantu, ve které se známé chuti snoubí s melounem. Uvidíte, jak vás melounové caprese příjemně překvapí!

Budete se olizovat, připravte si

červený nebo žlutý bezpeckový meloun
mozzarellu
bazalku nebo meduňku
olivový olej
balzamico

Pokud si chcete vyhrát a mít talíř jako z restaurace, vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky. Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami.

Nachystejte si zdravý a originální oběd. Takový, jaký jste ještě neměli. Pita chléb s krůtím masem a bezpeckovým melounem je rychlé jídlo, které voní středomořskou kuchyní. Je navíc velmi lehké, takže vás v horkém letním dnu nezpomalí.

Jdeme na to s těmito ingrediencemi

bezpeckový meloun
2 pita chleby
2 krůtí prsa
1 červená cibule
salátová okurka
balkánský sýr
černé olivy
2 lžíce olivového oleje
řecký jogurt
sůl, pepř

Krůtí prsa opláchněte, osušte utěrkou, osolte a opepřete. Orestujte je na kontaktním grilu nebo na pánvi z obou stran. Z řeckého jogurtu, pepře, soli a olivového oleje připravte dresink, kterým potřete vnitřek pita chleba. Opečené krůtí maso, salátovou okurku, olivy, cibuli, balkánský sýr a meloun nakrájejte na drobné kousky. Touto směsí naplňte připravený pita chléb. Pokud se na tato velká sousta necítíte, stačí pitu jenom přikusovat k připravené salátové směsi s krůtím masem.

Nebojte se trochu rozmazlit! Připravte si lívance s melounem a zmrzlinou vyskládané v efektní věži. Podávat je můžete ke kávě po slavnostním nedělním obědě nebo je připravte jako sladkou tečku pro rodinu. Jsou totiž skvělé jak na chuť, tak i na pohled!

Suroviny na 2 porce

8 předem připravených borůvkových lívanců (8 cm v průměru), ochlazených na pokojovou teplotu
šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu bez pecek, 1,5 až 2 cm silných, 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy

Položte lívanec na servírovací talíř. Naneste na něj stejnoměrné množství zmrzliny. Zakryjte plátkem melounu. Pokračujte v pořadí lívanec – zmrzlina – meloun, dokud nebudete mít každý sendvič složený ze čtyř lívanců a tří kusů melounu. Počet pater ve své lívancové věži si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Vršek ozdobte lžičkou zmrzliny a několika borůvkami, případně kouskem melounu. Lívance nejlépe ihned podávejte. Pokud na hosty čekáte, přikryjte lívance a zchlaďte je v mrazáku, aby se zmrzlina neroztekla.

Lehká, rychlá a chutná večeře – to je špagetový salát s melounem. K večeři si tak dopřejete čerstvé suroviny a vytvoříte originální pokrm vhodný pro letní dny.

A co budete potřebovat?

bezpeckový meloun
250 g špaget
salátovou okurku
1 červenou cibuli
mátu
3 lžíci limetkové šťávy
2 až 3 lžíce olivového oleje
100 g sýru feta
sůl, pepř

Špagety nebo těstoviny, které máte po ruce, uvařte dle návodu, aby byly al dente. Mezitím omyjte okurku a společně s cibulí ji nakrájejte na tenké plátky. Meloun a sýr feta nakrájejte na kostky velikosti zhruba 1 centimetr. Mátu omyjte a nasekejte. Připravte zálivku z limetkové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete. Uvařené těstoviny naservírujte na talíř, přidejte okurku, meloun, cibuli a pokapejte připravenou zálivkou. Nakonec posypte sýrem feta a ozdobte mátou.

Co by to bylo za léto bez nějakého toho drinku na zahradě, terase nebo na balkóně? Naučte se připravit skvělé melounové mojito, které vás okamžitě přenese na tropickou pláž. Letní atmosféru máte přímo ve svých rukou!

Budete potřebovat

zhruba 7 kostek bezpeckového melounu
4 cl světlého rumu (například Bacardi Carta Blanca)
limetku
10 lístků máty
3 lžičky třtinového cukru
sodu na dolití

Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice hoďte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a rozmačkejte je například pomocí vařečky. Přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte světlý rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte trojúhelníček melounu a doplňte snítkou máty.