Geniální dort na víkend, který vás okouzlí? Jedině Red Velvet

Kontrast bíle a červené vás okouzlí.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tradiční americký dort má zajímavou historii a svou cestu si našel přes luxusní cukrárny až do Evropy. Odhalte tajemství rudého jemného dortu a zkuste si ho vyrobit. Recept je jednoduchý!

Red velvet neboli Rudý samet v kterékoli cukrárně přiláká vaši pozornost. Barva korpusu je totiž temně červená, což vzbuzuje naši zvědavost. Kontrast se pak vytváří s barvou krému, který je naopak bílý. 

Nejdříve přidáme trošku historie

Červený sametový dort je také znám jako červený Waldorfský dort nebo červený tajemný dort či třistadolarový dort. Na každý pád se tak označuje vrstvený dort s jemnou čokoládovou chutí a výrazným jasně červeným odstínem. Často se vyrábí červená barva prostě tak, že se do těsta přidá potravinářská barva.

První záznam o tomto dortu máme z roku 1959. Ale kdybychom se zaměřili jen na "sametový dort" a vynechali červenou barvu, ten je znám v Americe už dlouho. V období občanské války se objevují zmínky o sametovém dortu, který byl velmi jemný a hodně kakaový. V roce 1871 tak byl označen kakaový dort, do kterého se přidávala citronová šťáva. Je tak možné, že reakce kakaa a citronu začala jemně barvit těsto do červena a protože se to osvědčilo, tak se postupně do dortu začala červená barva přidávat.

Recept

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 300 g cukru, 2 vajíčka, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kakaa, 110 g másla, 240 ml podmáslí, 1 lžička sody, 1 lžička jablečného octa, červené barvivo - gelové, asi 0,5 lžičky, vanilkový extrakt

Krém: 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru
Než se vrhnete na těsto: Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C.  Dortovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou. 

Těsto postup: Nejprve smícháme mouku, sůl a kakao. V jiné nádobě smícháme podmáslí s červeným barvivem. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, za stálého šlehání přidáme po jednom celá vajíčka a vanilkový extrakt. Nakonec postupně všleháme na střídačku mouku a podmáslí. Lžičku sody zalijeme v malém hrníčku octem, směs vzkypí a ihned ji nalijeme na těsto a jemně vmícháme. Směs vlijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut a necháme vychladnout. Korpus prokrojíme napůl, abychom ho mohli naplnit krémem. 

Krém postup: Smícháme ingredience a vyšlehanou šlehačku. Necháme zchladnout. 

Krémem naplníme proříznutý korpus a nahoře krém vyhladíme. Můžeme ozdobit bílou čokoládovou polevou nebo potáhnout dort marcipánem.