Bez je zázračným lékem, na kterém si pochutnáte

Bez je nejlepší sbírat ve slunečné a suché dny.
 

Právě teď ve vašem okolí kvete a omamně voní černý bez. Bílé květy černého bezu přitom mají zázračné účinky a můžete je využít i ve své kuchyni, ať už jako šťávu, nebo osmažené jako kosmatici. Proč bychom měli před touto rostlinou klečet? 

Bez černý roste v polostínu doslova na každém rohu. Dokonce i když jste z města, nemusíte moc dlouho pátrat po nějakém bezovém keři. Určitě bude stačit se pořádně rozhlédnout a najít nějaký, který neroste přímo u silnice. Pak už bude zbývat jen odhalit jeho tajemství a něco z něj vyrobit! 

Plody

Děti si mohou splést plody černého bezu s černým rybízem, ovšem chuťově mu není vůbec podobný. Zajímavé je, že čerstvé plody mají projímavé účinky, ale naopak jeho sušené bobule se užívají proti průjmům. Tento princip je stejný například u borůvek. 

Bobule jsou označovány jako bezinky a jejich šťáva se lisuje a používá se jako potravinářské barvivo. Dřeň bez pecek pak slouží jako náhrada dražšího ovoce především do ovocných směsí. Nejlepší využití bezu je jednoznačně při výrobě likéru. Pokud někdo bezinky vykupuje, vězte že z nich bude tmavě fialový výborný likér s výbornou vůní.

Květy

Bezové květy mají v kuchyni ještě širší využití nežli bezinky. Bezové květy se suší do čajových směsí, další využití mají při výrobě bezové šťávy, bezové limonády nebo kosmatice. Že nevíte, co to je?

Jako kosmatice se označují lehkým těstíčkem obalené květy bezu, které se zprudka osmaží. Vznikne tak báječná voňavá a svěží palačinka, kterou můžete jíst na slano i na sladko. Geniální kombinace vznikne při poprášení sladké verze skořicí a potření kosmatice meruňkovou marmeládou. 

Květy bezu se také vykupují a mají své využití ve farmacii. Pokud se rozhodnete nasbírat si květy a usušit je, bude lepší počkat na suché počasí ještě před okamžikem, kdy se květy plně rozvinou. Pak bude nejlepší je rychle usušit v polostínu a nechat v suchu. Když budete netrpěliví a budete chtít květy sušit na slunci, rychle vám zhnědnou a přijdou o část svých léčivých účinků.

Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku jako svatební dar.

 

Účinky

Přísloví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni" naznačuje, že bez je opravdu velmi mocnou léčivkou, kterou se nevyplatí ignorovat. Dříve se bezem léčilo snad úplně všechno. Výhonky se užívaly k zmírnění bolesti, ale i na popáleniny a rány způsobené kousnutím. Prášek z rozemletých listů zastavoval krvácení. Věřilo se také, že bez zahání dobytčí mor. (To je ostatně důvod, proč je tato rostlina tolik rozšířená - lidé ji z obavy před morem chtěli mít všude.) 

Šťáva z plodů působí léčebně při migrénách a nervových chorobách, zejména při zánětu trojklaného nervu. Natrhané plody nechte raději ještě den nebo dva dozrát rozložené v tenké vrstvě na novinách. Ne však moc dlouho, čím sušší, tím méně léčivých látek! 

Odvar ze sušených květů je zase močopudný. Bez má využití i při chřipce, protože rozpouští hleny, podporuje pocení a mírní horečku i kašel. Chlazený čaj z květů funguje na podrážděný žaludek lépe než PepsiCola a má pozitivní vliv i na činnost žlučníku. 

Na co pozor?

Pozor si musíme dávat na kůru a listy. Ani jedno totiž  není radno používat vnitřně. Jsou dokonce známy otravy po použití listí a kůry. Ty se projevují silným zvracením, průjmem a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití syrových plodů, především pokud neodhadnete množství. (Jedna hrstka a víc.)

Sirup z bezinkových květů

Budete potřebovat: 40ks bezové květy, 80g kyselina citronová, 3 ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo dobře omytý, 2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

Postup: Květy opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl. Ten je na celé věci to zdravé! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte zchládnout. Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat. Nakonec výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr tak aby na jeden litr připadalo jedno kilo cukru. Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky. Vřelý sirup vlijte do vysterilizovaných lahví a uzavřete. Po vychladnutí je sirup zakonzerován a vydrží až rok.