Mol šatní, noční můra každé skříně. Jak se ho účinně zbavit?

Ve skříni je opravdu nevítaným hostem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mám v obýváku mola, co mám dělat? Tak to máte celkem smůlu, už je pravděpodobně pozdě. Díru do oblečení vám nejspíš dávno udělala jeho housenka. Takže je třeba mobilizovat, vyrazit do boje a pokud možno zmírnit škody, které by při delším lelkování mohly být obrovské. 

Když na vás při otevření skříně vylétne malinkatý bělásek, není opravdu velký důvod k radosti. Motýlkem se zřejmě příliš kochat nebudete. O obyčejnou babočku admirál se totiž zcela určitě jednat nebude. Vaši skříň zřejmě začali okupovat moli šatní. Tento druh je natolik rozšířen, že boj s ním je skoro zbytečný. Přesto všechno se dá jeho řádění ukončit a jednou provždy ho ze skříně vyprovodit. A potom se už jen modlit, aby se náhodou nevrátil.

Oblečení, které jste měli na sobě třeba jen jednou, nepatří do skříně mezi čisté věci. Zbytky šupin nší kůže spolu s potem vytvářejí příznivé podmínky pro vývoj molů.

Jisté je bohužel jedno. Jestli tohoto motýlka opravdu doma uvidíte, na záchranu vašeho oblečení už příliš pozdě. Dospělý mol je v tom nevinně. Žraní oblečení mají na starosti housenky mola šatního, které požírají vlnu a keratin. Dokáží napáchat tak velké škody, že oblečení ani nemusí jít spravit.

Důležitá je prevence

Moli milují tmavá a vlhká místa, takže jim pobyt ve skříni prosvětlete a provoňte. Především hodně větrejte, ať do skříně přijde světlo a plno čerstvého vzduchu. Světlo přímo nenávidí. Mezi prádlo je dobré dávat voňavá mýdla, která tak motýlky odpudí. Nevyskytují se pouze a jenom ve skříních, ale také v kobercích a v úložných prostorách pod postelí.

Koberce tedy pravidelně čistěte a občas otevřete i postele. Čas od času tedy skříně kompletně vyčistěte. Kusy oblečení, které už nenosíte, vyperte a uložte. Pozor, do skříní neukládejte nic papírového. I na papíru si rádi moli pochutnají. Sázíte na ochranná pouzdra, fólie a krabice? Velký účinek ale nemají. Tyto malé škodíky ani toto v hostině nezastaví.

Co používaly naše babičky?

  • Černý pepř: Je velice aromatický, ale je drahý a vyčichá, takže by se měl pravidelně vyměňovat za nový. Nasype se na dno skříně.
  • Ocet: Je to vcelku smrdutý a nejméně úspěšný způsob prevence. Ocet je sice také velice aromatický, ale vzít si na galavečer šaty, které jsou načichlé octem asi není úplně to pravé ořechové.
  • Mráz: Jednou za čas je dobré oblečení vynést v zimě ven na mráz. Zaručeně se tak zbavíte všech škůdců.
  • Chmel: Pověste do skříně větvičku chmele, šatní mol nesnáší tuto pronikavou vůni.
  • Mýdlo: Do malého sáčku zašijte trochu strouhaného mýdla nebo pracího prášku.
  • Levandule: Plátěné pytlíčky s levandulí jsou spolehlivou ochranou, navíc prádlo hezky provoní.
  • Dále je to vůně pomerančové kůry, smrkového jehličí a rozmarýnu či skořice.  

 

Nejlepší věcí, která na hubení molů funguje v podstatě stoprocentně, jsou feromonové lapače. Zkrátka nezklamou. 

Chemie také pomůže

V drogeriích můžeme sehnat plno přípravků na hubení molů. Jsou to většinou lepivé lapače napuštěné jedem, na které se samička přilepí a zemře. Dobře fungují gelové sáčky, které kromě molů hubí i roztoče.

Chcete-li být důslední, použijte sprej, který zahubí nejen moly, ale také jejich larvy. Dřív se používaly bílé tablety plné naftalínu, které ale zapáchaly. Dnes už ale umí i příjemně vonět třeba po levanduli a mátě. Nalepí se na stěny skříně a nechají se působit.

7 věcí, co jste možná nevěděli

  • V případě ideálních podmínek je mol šatní schopen za rok vyvést až čtyři generace potomků.
  • Většina poletujících motýlků jsou samci, jelikož samice dávají přednost běhu.
  • Vyskytují se na celém světě kromě Antarktidy.
  • Jedná se o jeden z mála živočišných druhů, který je schopen trávit vlnu.
  • Dospělý motýl nepotřebuje pít. Vodu si v těle vyrábí pomocí metabolismu.
  • Do skříně se dostane jednoduše tak, že přiletí náhodou oknem do bytu.
  • Celý životní cyklus mola šatního se odehrává v rozmezí 65 až 90 dní.