Konfliktní antikonfliktní tým: Snad mají kluci dobré pojištění a rychlé nohy

Až tihle řešitelné problémů potkali někoho, kdo se jim nebude jen smát, asi jim bude dost horko
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Pražské ulice ještě před týdnem nabízely návštěvníkům nezapomenutelné párty v barech, cigárko u dobrého pití či klidný pokec před nočními podniky. Teď přišly se zcela jinou "atrakcí". Jmenuje se antikonfliktní tým. Má to ale jeden háček. Podle některých, kteří již měli s přísně vyhlížejícími hochy tu "čest", jsou naši noví ochránci tak trochu konfliktní...

Pojďme se nejdříve seznámit s aktivitou tzv. antikonfliktního týmu. Dvanáct drsňáků nás má chránit, vyvolat pocit bezpečí. Měli by předcházet agresivnímu chování. V těchto dnech je jejich hlavní náplní velmi "důležitý" dozor, zda někdo náhodou neporuší zákaz kouření či požívání alkoholu v ulicích. Mají také hlídat přílišný hluk a chránit tak případné netolerantní sousedy, kteří najednou zjistí, že bydlí v centru Prahy a dokonce snad i blízko nějakého klubu. Budiž, myšlenka možná i dobrá. 

Muži jsou zatím občanům jen pro smích 

V reálu je však zatím jejich počínání hodnoceno jako směšné. Lidé se na účet "ochránců" vesele baví a řeší, kde se tahle zvláštní partička vlastně vzala. Policie ČR je totiž do ulic neposlala. "Antikonfliktní tým s námi nemá vůbec nic společného. Obraťte se prosím na městskou část Praha 1. Ta je kompetentní komentovat i pravomoci a oprávnění jeho členů," uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. 

"Sklenici s pivem nechte uvnitř, ale zakouřit si běžte ven. Obojí současně nepůjde," zněl pokyn od jednoho z ochránců zákona. 

Odznak u členů týmu nehledejte
Už tedy víme, že muže do ulic vyslala radnice Prahy 1, policie údajně neměla dostatek lidí, aby službu zařídila sama. "Dlouhodobě jsme žádali magistrát hlavního města Prahy o více strážníků, bohužel stále neúspěšně. Praha 1 nemá žádný přímý nástroj, jak by mohla sama jejich počet zvýšit, řešením jsou pro nás tedy alespoň částečně antikonfliktní týmy,“ sdělil nám radní Prahy 1 Ivan Solil.

Jenže někdo, kdo vám na ulici bude rozkazovat a neprokáže se odznakem, se jen těžko respektuje. Tak to alespoň vnímá většina dotázaných občanů. "Antikonfliktní tým vyvolá v Praze spoustu konfliktů. Už jen tím, že začne fungovat po noční Praze. Pokud nemají placky veřejného činitele, ať mají alespoň dobré pojištění a rychlé nohy," podotkl uznávaný trenér bojových umění Marek Lončák. "Nedokážu si představit, jak vštěpují nové morální hodnoty ostříleným hochům pražského streetu nebo bandě nalitých Anglánů. Krásný job, uvidíme, jak se s tím chlapci poperou. A to myslím doslovně," dodal.

Kde a kdy se na "ochránce" můžeme těšit?

Muži v černém mají pracovní dobu jasnou. Do ulic vyráží vždy ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, tedy ve dnech, kdy to v metropoli nejvíc žije. A to vždy od jedenácti večer do čtyř ráno. Podle vedení Prahy 1 budou čtyři čtyřčlenné týmy ve vytipovaných ulicích Starého Města dohlížet na dodržování obecně závazných vyhlášek. V každém z týmů musí být někdo vybaven i jazykovými schopnostmi natolik, aby byl schopen česky, anglicky, německy či rusky požádat kohokoliv, ať ihned přestane porušovat zákony.

V týmech by podle radního Solila měli působit pouze muži s vhodnou fyzickou a psychickou kondicí. Jenže právě psychická kondice u některých členů týmu se tak trochu neprokázala. "Byli na nás vulgární a vyhrožovali policií. Vše šlo řešit v klidu, ale jeden z nich si chtěl evidentně pouze honit své ego," prozradil Martin S., který byl velmi nevhodným způsobem upozorněn na "velký" hluk v ulici V Kolkovně. A není sám. Stačí si projít sociální sítě...

Pod Policií ČR Středočeského kraje začal antikonfliktní tým fungovat 1. dubna roku 2007. Často stojí proti hordě fotbalových chuligánů nebo naštvaným stranám při demonstraci. Dnes má patnáct lidí. S pražským "antikonfliktním týmem" však nemá vůbec nic společného, jde o profesionální policisty a lidi pro tyto účely vyškolené. 

Máme se jich bát? 

Najatí "ranaři" jsou ve věku od osmnácti do pětačtyřiceti let. V týmu nejsou ženy, prý by z nich nikdo neměl respekt. Aha, tak to pak ano. Podle reakcí obyvatel či návštěvníků Prahy vyvolávají spíš dojem, že jde o chuligány z fotbalového "kotle". Někteří lidé si na sociálních sítích dokonce dělají legraci, že na protest začnou kouřit, aby tedy byla sranda. "Asi to s nimi nebude tak horký. Když šli kolem kohokoliv, kdo náznakem vypadal jako chlap, měli hlavy dole," popsal svůj postřeh Ivan, který se chodí do centra Prahy s přáteli bavit pravidelně.

A ještě je tu jedna zajímavá věc. Personální stránku zajišťuje agentura BSB Professional service a městská část Praha 1 jí za tři měsíce hlídkování zaplatí 600 000 korun bez DPH. To nejsou úplně malé peníze. Jako přivýdělek přes léto to však není zase až tak špatné, co říkáte?

Projít se na čerstvém vzduchu, pokecat si. Občas někoho upozornit na něco, co stejně nikdo nebere vážně. Proč také? Tihle kluci vám totiž nemohou udělat vůbec nic, natož se vás dotknout nebo vám vzít hořící cigaretu od úst. Právo zákroku, který by omezil osobní svobodu, má jen a pouze Policie ČR nebo městští strážníci. A jednoho krásného dne, až narazí na opravdové "střelce" s promile v krvi, tak se budou asi hodně divit. 

Buď jak buď, s antikonfliktním týmem, který se zatím občanům jeví spíš jako konfliktní, budeme chodit na mejdany až do konce léta. A do té doby je také my, daňoví poplatníci, budeme držet na ulicích...