Další hořký dopad EET: Neratovice přijdou o oblíbené trhy

Starostka by ráda našla místo pro farmářské trhy jinde v Neratovicích.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neratovičtí přišli o možnost nákupu české zeleniny, důchodci o zábavu a trhovci o kšeft. Tohle jsou prý reálné dopady EET, protože najednou nikdo neměl zájem stánky stavět a prodávat. Co na to místní, proklínají "otce" elektronické evidence tržeb Andreje Babiše?

Trhy se pořádaly pravidelně v Neratovicích na parkovišti „u staré benzinky“. Pro místní bylo příjemné spojit čtvrteční dopolední procházku s nákupem, nebo pro změnu nejít do supermarketu, ale pořídit si českou zeleninu a zároveň tak dát vydělat trhovcům. Zároveň si popovídali s obchodníky a potkali se známými. Jenomže další akce už zde nebudou.

"Byli jsme na ně zvyklí a byla to tradice. Pro důchodce bezesporu jistý kulturní program," vysvětluje Vratislav Hlubeček z Neratovic. "Nejvíce mi bude chybět stánek u pana Čiručky, tak jsme mu říkali, protože se tam dalo sehnat spousta různých věcí a vždy velmi levně! Od sazenic a zeleniny až k hračkám a brýlím," vzpomíná pan Hlubeček s tím, že teď bude muset jezdit až do Brandýsa nad Labem. Obrací se tedy na město s tím, že by byl moc rád, kdyby se podařilo trhy ještě nějak zachránit. 

Do EET by se přitom měli stánkaři připojit až 1. 3. 2018. Přesto je stres z těchto kroků vidět už dnes. Problém se týká zejména starší generace, která má obavy z nových technologií. 

Příčinou ukončení trhů má být to, že trhovci už nemají takový zájem prodávat a navíc docházelo k problémům s parkováním. Hlavní příčinu však obchodníci vidí jinde. "Nelíbí se nám povinnost mít EET. Prodáváme toho málo, vstáváme ráno ve 4, protože to trvá, než dojedeme a nachystáme stánek. Vždycky bylo bezva si s těmi zákazníky i pokecat a člověk věděl, že se živí poctivě," vysvětluje svůj postoj trhovce, který nechce být jmenován. Ale souhlasné pokyvování hlavou ostatních dává tušit, že vyjadřuje názor prakticky všech živnostníků. 

"Ale pak nám tady Babiš zavádí novoty a my jsme staří lidi, už nemáme tohle zapotřebí. Myslím ale, že to místním bude chybět, bylo to fajn. Někteří z nás se teď někam přesunuli. Ale to už není ono," dodává dnes už bývalý trhovec.

Starostka Neratovic Lenka Mrzílková potvrzuje přesunutí stánků: "Někteří prodejci se posunuli do zadní části na parkoviště na náměstí Republiky a jiní už požádali o souhlas s prodejem na parkovišti na náměstí u kolejí, kde stojí pekař. Další stánky dostanou prostor na betonové ploše u kašny." O trhy tedy v Neratovicích nepřicházejí úplně. Otázkou však je, jestli se zákazníci naučí chodit i jinam než na jejich oblíbený "plácek". 

"Chtěli bychom zachovat možnost prodeje regionálních výrobků, prostor už však nedostanou ti, kteří nabízejí levný textil a zboží, které se dá koupit v obchodech," vysvětluje starostka a dodává, že město by rádo podpořilo farmářské trhy a našlo vhodnější polohu. Tak snad vyjde alespoň něco...