Musíte o pomoc volat? Ne! Zkuste smsku

Většina záchranných složek míří k tomu, aby bylo nahlášení problému možné i přes smsku.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Každý z nás se může dostat do krizové situace, kdy bude potřebovat kontaktovat policii či záchranku, ale nebude moci mluvit. Ideálním řešením je poslat smsku. Některé záchranné složky už službu poskytují, jiné ne. Víte, jak si  zavolat pomoc bez toho, abyste řekli jediné slovo?

Dostali jste alergickou reakci, pomalu se dusíte a nemůžete dýchat, natožpak mluvit? Viděli jste tragickou dopravní nehodu a nezmůžete se v šoku ani na slovo, nebo jste se dostali do přepadení, jste schovaní v tichosti na toaletách a snažíte se jen přežít? Všechny tyto situace spojuje jedna věc: Bylo by snazší o pomoc požádat smskou. Jenže jde to vůbec? 

Policie

Co musí smska obsahovat? Je to příjmení pisatele, místo události, její stručný popis a informaci, zda je někdo zraněn. Otázkou však je to, jestli sms přijde včas bez zpoždění. Nejlepší je kontaktovat nejdříve své známé zároveň s policií. I kvůli ověření informace.

Právě u policie by bylo zavedení služby poslání sms zprávy logickým krokem. Známe totiž případy, kdy se oběť skrývá a musí zůstat bez vydání hlásku. "Služba umožňující přivolání pomoci přes SMS existuje pouze pro neslyšící osoby. Pro další občany je pro volání zřízena tísňová linka 158," vysvětluje mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

"Může ale nastat situace, kdy operační důstojník po předchozím telefonickém oznámení vyhodnotí, že by z taktického hlediska bylo lepší komunikovat formou SMS zprávy." Pravdou však je, že problémem může být i prvotní telefonát. 

Jaký je tedy vhodný postup, když nemůžete mluvit? Riskovat telefonický hovor, nebo obeslat všechny své přátele s prosbou o pomoc a kontaktování policie? Naštěstí zvítězil zdravý rozum. Přestože policie nechce, aby tato linka byla běžně využívána, pokud vám opravdu hrozí nebezpečí a vy se rozhodnete raději napsat, nikdo vás nebude pokutovat.  

Služba pro neslyšící je původně výhradně pražským projektem, který se rozrostl do celorepublikového. Neslyšící tedy mohou zasílat smsky na číslo 603 111 158. Linka, ačkoliv není obecně příliš známá, eviduje jen za letošní rok 144 sms zpráv. O rozšíření služby policie zatím neuvažuje. 

Na čísla 150, 155, 158 nebo 112 zatím sms zprávy odesílat nelze. Což je škoda, protože by se to jistě pamatovalo lépe než jakékoliv jiné číslo vhodné jen pro zaslání smsky.

Záchranka
Tady se šlo v otázkách, jak se přizpůsobit požadavkům lidí v nouzi, ještě dál. Česká záchranka má totiž svou vlastní aplikaci, která pomůže s určením polohy. Stačí tak stisknutí a přidržení nouzového tlačítka. Takto snadno se spustí vytáčení linky 155 a současně se z mobilního telefonu odešle zpráva, která obsahuje informace o aktuální poloze či doplňující informace, týkající se zdravotního stavu, které je možné přednastavit.

Pryč je tak doba hledání přesného místa, kde se pacient nachází. Zejména venku v terénu může aplikace doslova zachraňovat životy. Zavedení přímo sms zpráv na linku 155 však v plánu není. Pokud by totiž bylo speciální číslo přístupné pro všechny, systém by se podle ředitele Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeňka Schwarze mohl rychle zahltit.

Věděli jste, že...
Když v nouzové situaci vytočíte tísňovou linku a nebudete mluvit, operátoři to budou považovat za planý poplach.

Hasiči

"Pokud vím, tak my nic takového nemáme. Jsme však součástí systému, takže když se něco týká nás, tak nám je zaslána hláška. Stačí tedy, když lidé nějak nakontaktují záchranku," vysvětluje Petr Svoboda, mluvčí Středočeských hasičů. "Určitě by to bylo užitečné, ale zatím na to nemáme technické možnosti. Občas však dostaneme informaci a hlášení nehody přes sdílenou síť od neslyšícího, zdá se tak, že to funguje." Některé hasičské sbory přesto mají speciální čísla pro neslyšící, ale jsou často špatně dohledatelná a fungují jen v několika málo krajích.