Chcete ušetřit? Vyrobte si vlastní prací prášek, pomůžete i pokožce

Vyrobit prášek není žádná velká věda
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Štípou vás čerstvě vyprané kalhoty? To se zřejmě vaše pokožka nekamarádí s aviváží nebo pracím práškem. Výrobou vlastního ušetříte peníze a především ulevíte citlivé kůži. Přitom to není žádná velká alchymie. Jak na to a jak moc vlastně škodí klasický prací prášek nám i životnímu prostředí?

Prací prášky na nás koukají z reklam a bilbordů a předhání se v tom, který z nich je lepší. Podle sloganů, které hlásají jejich neuvěřitelnou čisticí sílu, vlastně ani špatný prací prášek neexistuje. Nebudeme dnes řešit otázku, co je tedy zač ten prášek, který to od těch ostatních vždycky "schytá". Otkoukánka nechme tentokrát stranou. 

Realita je však taková, že de facto každý prací prášek znamená jeden velký průšvih. Jsou plné bělidla a chemie, jsou nešetrné k životnímu prostředí a dostáváme kvůli nim alergie. Když si tedy vyrobíte sami svůj vlastní nechemický a šetrný prášek, uděláte radost nejenom své pokožce a přírodě, ale také peněžence.

Další věc je, že nikdy nevíte, kdy přijde alergická reakce. Může se stát, že vznikne najednou a v kontaktu s chemikálií, kterou už jste tisíckrát použili. Pupínky a puchýřky si nikdo z nás určitě nepřeje. Často je na vině právě prací prášek. Možností je změnit značku anebo sáhnout po vlastní výrobě. Přesně totiž víte, co do něj dáváte.

Jak škodí klasický prací prášek?

Čím zamořujeme, hned po klasickém odpadu, řeky, oceány a moře nejvíce? Obsahem našich praček. Tento problém je celosvětový a vědci zatím neví, jak s tím naložit. Prací prostředky a aviváže totiž obsahují plno škodlivých karcinogenů a jsou to typické chemické bomby. Do pracích prášků se přidávají změkčovače vody nesoucí jméno fosfáty, se kterými si neporadí ani nejmodernější čističky odpadních vod.

Dostávají se do řek, nádrží a rybníků a způsobují přemnožení sinic a otravu ryb a jiných vodních organismů. V nádržích je koupání kvůli vodnímu květu zdraví nebezpečné, stejně tak ovlivňuje i kvalitu pitné vody v obcích. Má v sobě těžké kovy, které znečišťují slanou mořskou vodu. Obsahují chlór, bělidla a rozjasňovače barev. To aby bílá zůstala bílou. A především se plno pracích prášků testuje na zvířatech.

Špatný vliv má i na člověka. I když musí být prací prášek dermatologicky testován (na nebohých zvířatech), není pro nás i tak zrovna prospěšný. Krom celkem častých alergií může prací prášek, respektive nevyprané zbytky, které zůstanou na oblečení, člověku přivodit i rakovinu kůže. Díky těžkým kovům, které obsahuje.

Jdeme na to

Výroba pracího prášku vás skoro nic nestojí a je tisíckrát šetrnější a zdravější. Hlavní složkou je totiž mýdlo, které je ekologické. Jestli chcete být ještě více ekologičtí, vyrobte si i mýdlo sami doma. Domácí prášek voní stejně jako kupovaný, hodí se k alergikům a vyčistí stejně dobře.

Co budeme potřebovat

  • kostku mýdla
  • 300 g práškové sody na praní
  • 10 l vařicí vody
  • éterický olejíček s vaší oblíbenou vůní
  • struhadlo
  • vařečku

Postup

Mýdlo nastrouháme najemno na klasickém kuchyňském struhadle do jakéhokoliv většího hrnce a zalejeme ho horkou vodou. Cca jenom dva litry. Nastrouhané mýdlo v horké vodě řádně promícháme a necháme jej rozpustit. Za stálého míchání přisypeme sodu a po jejím rozpuštění přilejeme i zbytek vařicí vody.

Vznikne gel, který čím více chladne, tím více se stává hustějším. V tuto chvíli můžeme přidat několik kapek éterického oleje (cca 20 kapek). Necháme odstát do druhého dne. Po úplném vychladnutí a odstátí vypadá prací prášek (gel) jako želé a je připraven k praní. Na jednu plnou pračku použijeme zhruba 1,5 odměrky.

Můžete vyrobit i aviváž

Budete potřebovat

  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 10 kapek oblíbené vůně éterického oleje

Smíchejte ocet a vodu. Pak přelijte do dózy či sklenice a přikápněte éterický olej. Přidávejte do praní do avivážové zdířky v množství asi 2 polévkových lžic. Před použitím protřepte.

Funguje i gel na praní 

Budete potřebovat

  • 1 klasické mýdlo
  • 300 g práškové sody na praní
  • 15 kapek esenciálního oleje 
  • 10 l vařicí vody

Opět je to strašně jednoduché. Stačí mýdlo jemně nastrouhat a rozmíchat ve vroucí vodě. Až se rozpustí, přidáte sodu a stále mícháte do úplného rozpuštění. Přiléváte vodu a nakonec přidáte esenciální olej. Necháte čtyřiadvacet hodin odstát a je hotovo.