Wifi na pražské zastávce MHD? Žádné sci-fi, ale realita

Jaký bude signál? To je zatím otázka!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsme na začátku cesty, která snad povede k bezplatnému přístupu k wi-fi po celé Praze. První zastávkou, která nabízí přístup k internetu zdarma, je Husinecká na pražském Žižkově. Kolik jich bude do konce roku?

Cestující se mohou těšit na větší komfort při cestování MHD a zkrátit si čekání na spoj surfováním po internetu bez toho, aby utráceli svá vlastní data. 

První zastávkou, která poskytuje wi-fi připojení, je žižkovská Husinecká. Proč právě tady? "Zastávka byla tou nejvhodnější. Hlavně proto, že se nachází v blízkosti VŠE, kde se pohybuje spousta studentů, kteří moderní technologii využívají každodenně," vysvětlil Alexander Bellu,  místostarosta Prahy 3. 

300 free wi-fi zastávek

Nadnárodní podnik JCDecaux má s hlavním městem uzavřenou smlouvu na provozování zastávek MHD až do roku 2021. Co za to? Za provoz infrastruktury prodává reklamní prostor. Data o uživatelích ale prý sbírat nechce. Ještě nějakou pohádku mají v rukávu?

Plány na rozšíření free wi-fi zastávek jsou ambiciózní. Do tří týdnů by mělo být v síti 127 z nich a do konce roku dokonce 300 nejfrekventovaňejších zastávek v Praze. Jaký bude dosah? "Pokud se připojujete přes přístup na WiPrague 5GHz nebo 2,4GHz, měl by být dosah až 50 metrů kolem stanice," vysvětluje Tomáš Tenzer, technický ředitel společnosti JCDecaux, která se o službu stará.

Zajímavá řešení našla firma při napájení. Kromě toho ze sítě v noci funguje i solární panel na stříšce zastávky, postupně se zkouší i baterie. Možná si za pár let mobil na zastávce i nabijeme. Teoreticky by Wi-Fi síť na zastávkách mohlo v budoucnu využívat i město a informovat tak o zpoždění a podobně. Zatím je to však hudba budoucnosti. 

Nezbývá než doufat, že to s wifi připojením nebude stejně mizerné jako s připojením ve vlaku. A samozřejmě projektu přát větší úspěch, než jaký měli organizátoři projektu Wifi 4 Life, kteří chtěli udělat wifi hotspoty z bezdomovců. Charitativní záměr tehdy však nanašel na provoz dostatek financí.