Radní se bojí bývalého primátora? Bém za Opencard zřejmě pykat nebude

Úsměv Pavla Béma za deset let nepřešel. Proč také?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Příběh kartičky Opencard už byl proprán ze všech stran. Město za ni zaplatilo 1,74 miliardy korun a projekt je dnes prakticky mrtvý. Současné vedení metropole se shodlo, že chce jít do sporu z exprimátorem Pavlem Bémem, který je podle mnohých hlavním viníkem neúspěchu. Jenže se stále nic neděje a je docela možné, že se ani dít nebude. 

Deset let je promlčecí lhůta, po které už na Pavla Béma nikdo "nedosáhne" a nikdy se tak nedozvíme, kdo a jak moc za zpackanou Opencard může. Podle jednoho právního výkladu je dokonce už dnes pozdě na jakoukoli akci, protože magistrát svou šanci propásl 5. prosince loňského roku. Druhá verze říká, že to tak není, protože čas neběží přesně od okamžiku, kdy byla kartička spuštěna, protože škoda nevznikala hned od první chvíle. 

Už je na všechno pozdě?

Přesné datum, do kdy je možné jít do případného střetu s Pavlem Bémem, však nikdo nezná. Přitom pražští radní už si loni v listopadu schválili, že se do tohoto "dobrodružství" pustit chtějí. Od té doby se však nestalo vlastně vůbec nic. Zhruba před dvěma měsíci magistrát sice dostal "notičky" od právní kanceláře, jak by se mělo postupovat. "Ještě jsem se s tím neseznámila," přiznala náměstkyně primátorky Eva Kislingerová s tím, že konat měly hlavně předchozí politické reprezentace.

Je docela smutné zjištění, že na magistrátu nikdo nemá ani tušení o tom, jakou cestou se vydat v případě průšvihu, které se už s Prahou táhne dlouhé roky. Jedním ze dvou obviněných tak zatím zůstává jen Bémův nástupce Bohuslav Svoboda. Také je však na jakokoli žalobu pozdě. Pirátská strana proto zvažuje, že pokud se opravdu ukáže, že radní postupovali liknavě, možná nakonec žalobu podají právě na ně. 

Pavel Bém už dříve prohlásil, že jakékoli pokusy o obžalování jeho osoby považuje za "projev duševního onemocnění a ztráty soudnosti". Podle něj současné vedení Prahy dělá svoji práci špatně a snaží se jen na někoho ukazovat. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Ale příliš šancí na vyřešení celé kauzy zřejmě není. Proč radní nekonali, je záhadou. Je možné, že by se báli Pavla Béma a jeho dlouhých prstů?