Zázvor jako král koření: Zbaví vás bolestí hlavy, chřipky i rýmy

Zázvor se dá používat i jinak než jen na čaj
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Známe ho všichni, ovšem stále ho máme pouze spojený ve formě čaje proti nachlazení. Zázvor se dá ale využít na daleko více způsobů. Víte jak a s čím vším vám může pomoci?

Zázvor je rostlinou se zlutými květy, která je známá především díky svým oddenkům, které mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Jeho typickou chuť způsobují různé esenciální oleje.

Obsahuje také až 640 různých chemických látek. Největšími vývozci jsou Indie, Čína a Indonésie. Zázvor je původem z Asie a pěstuje se v jihovýchodní části totoho světadílu, dále pak v západní Africe a také v karibské oblasti.

Denní množství by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i v rámci zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit známky předávkování, nevolnost, zvracení, průjem nebo také srdeční poruchy. 

U nás je zázvor možné snadno sehnat ve všech větších obchodech supermarkety počínaje. Ten nejlepší a nejkvalitnější je ale k dostání u vietnamských obchodníků. Ti mají tuto rostlinu vždy čerstvou a neseschlou. 

Na takových oddencích si pak lze nejlépe pochutnat. Může se konzumovat v mnoha různých podobách. Nejčastěji je to ve formě čaje, drinku, kandovaného typu nebo nakládaného, což se primárně využívá jako příloha k suschu. Strouhaný či sušený nebo drcený se využívá hodně v indické kuchyni. Zázvor také podporuje tvorbu slin, což samozřejmě usnadňuje konzumaci potravin. 

 

 

Několik podob

Zázvor nemá jen jednu podobu, je jich více. Obecně se používá v gastronomii jak v rámci slaných, tak i sladkých jídel. Najdeme ho tudíž jako ochucovadlo mořkých plodů či vepřového masa, ale také v cukroví nebo limonádách.

  • Sušený zázvor - využívá se na vaření, pečení, omáčky, polévky, sladké pečivo
  • Čerstvý zázvor - vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi
  • Nakládaný zázvor - nakládá se do medu, cukru nebo etanolu, využívá se jako součást bonbónů, lízátek nebo žvýkaček, ale též jako potravinový doplňek nebo přísada do alkoholických nápojů

Účinky nahradí lékaře

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, a to například A, B1, B2, C, E, a minerálních látek od sodíku, fosforu, draslíku až po vápník či železo.

Zázvorový čaj: čerstvý oddenek nastouháme a přesypeme do konvice, kterou zalijeme vařicí vodou, necháme 5 minut vylouhovat a zázvor odstraníme, podle chuti přidáme citronovou či pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout, po čemž přidáme lžíci medu a špetku hřebíčku.

Jednou z několika desítek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je také gingerol, který má na svědomí jeho typickou pikantní chuť. Svým složením je velmi podobný kapsaicinu, což je složka, kterou velmi dobře známe, protože se nachází v chilli papričkách.

Při tepelné úpravě se gingerol proměnuje na zingeron. To je látka, která se velmi hojně využívá například v potravinářství a také při výrobě oblíbených parfémů. 

V nejrůznějších podobách má tato rostlina velmi pozitivní účinky na trávicí trakt, přičemž velmi spolehlivě potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu. Využívá se také jako prevence proti rýmě a chřipce.

Pomáhá také s bojem proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě také podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a také uvolňují ztuhlé svaly. 

Na druhou stranu, zázvor a jeho účinky jsou zcela nevhodné pro děti do dvou let a také pro dlouhodobě nemocné osoby. V kombinaci s jinými léky může způsobovat zdravotní potíže, proto je lepší se o kombinacích radit s lékařem nebo lékárníkem.