Milovice začínají připomínat džungli. Občané se bouří, radnice ale zůstává v klidu

Milovice nyní tak trochu připomínají džungli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rádi byste se podívali do džungle a přitom nemáte na takový výlet finance? Nemusíte smutnit. Stačí totiž zajet do Milovic a sny se zde stanou skutečností. Proč se tu město nestará o zeleň a pokud k něčemu konečně přikročí, zůstává jen spoušť?

Asi není nic horší, než když jako obyvatelé zjistíte, že se o vás město nestará a vaše potřeby tak trochu hází na druhou kolej. To se zřejmě v Milovicích děje už delší dobu. Nejprve to byly velké problémy s veřejným osvětlením, momentálně je pomyslnou "achillovou patou" přerostlá tráva ve většině částí města.

Neseká se, a pokud ano, vzniká nepořádek

Problémy s obecní zelení nejsou letos v Milovicích poprvé. Naopak je to spíš železná pravidelnost. "Na to, že se neseká, jsme si už tak nějak zvykli. Jedná se o každoroční problém a město se ne a ne poučit," popisuje naštvaný obyvatel města. To totiž dlouhodobě využívalo firmu, kterou valná část místních dvakrát nemusela. "Zůstával tu nepořádek, hrozilo poškození cizího majetku, hlavně zaparkovaných aut." Situace se bohužel nezlepšuje.

Dalším kamenem úrazu je skutečnost, že o lokalitách, kde se bude sekat, vždy rozhoduje město. Ovšem ne vždy jsou to volby nejšťastnější. Milovice se tudíž v tuto chvíli sice zelenají, jenže to není díky stromům, ale nejrůznějších travin, které značně přerůstají. Radnice navíc obyvatelům prostřednictvím prohlášení v podstatě zakazuje sekání obecní zeleně svépomocí. "Takové počínání je neekonomické z hlediska výdajů města za seč. Navíc dostáváme zprávy o hnijící trávě, která po sečení zbývá," uvádí se v místním zpravodaji. 

"S tou jejich frekvencí sečení by tam byla džungle," ohradil se na sociální síti Petr Hlawiczka. "Místo toho, aby město děkovalo, že jsou lidí tak pečliví, tak si vymýšlí výmluvy typu, že si sousedé stěžují, že jim hnije tráva. Divím se, že nekritizují i hluk sekačky," zareagovala dále například Petra Jelínková. 

Otázkou je, co vlastně obyvatelé mají dělat. Když se bouří na Facebooku a město podobné reakce vidí a nedělá s nimi nic, tak je asi něco v nepořádku. Bohužel i vlastní aktivita a likvidace trávy na vlastní náklady je podle vedení města také špatným řešením. Které je tedy to správné?

Město už smlouvu s firmou vypovědělo

Vedení Milovic už prý smlouvu s problémovou firmou vypovědělo. Ovšem reagovalo s poměrně velkým časovým odstupem, k rozvázání smlouvy mělo evidentně dojít daleko dříve. Nedodržování termínu prací bylo evidentně pravidelné. Navíc kvalita práce měla podle místních obyvatel k dokonalosti skutečně velmi daleko.

Přitom dříve bylo všechno v pohodě. Městu skončila na konci roku 2016 dvouletá smlouva s dodavatelskou firmou Realizace zeleně Dřevčice. S její prací byla spokojena radnice, nikdo z obyvatel si výrazně nestěžoval. "Na počátku letošního roku došlo k výběrovému řízení a vybrala se firma nová. Konkrétně AQUIK s.r.o., jelikož společnost nabídla ekonomicky nejvýhodnější koncept. Firma nám doložila i písemné zdůvodnění mimořádně nízké ceny," vysvětlil Milan Pour, starosta města. 

Jenže jak už to tak bývá, ne vždy je nejlevnější nabídka tou nejlepší. První seč prostřednictvím firmy proběhla v dubnu, poté měly následovat další. Firma ale přestala dodržovat termíny, kvalita práce pokulhávala. "Opakovaně jsme je písemně i ústně vyzývali referentkou životního prostředí k nápravě, ovšem nedošlo k ní. Museli jsme tudíž ukončit smluvní vztah s okamžitým odstoupením od smlouvy," popisuje Pour. 

Jak se nyní bude situace řešit?

Milovice tak momentálně nemají k dispozici nikoho, kdo by se o trávu staral. Vše se nyní řeší formou rozšíření týmu zaměstanců oddělení technických služeb. "Provedli jsme poptávku firem na urgentní zajištění sečí v městské části Mladá. Měla by se o to postarat firma Realizace zeleně Dřevčice s.r.o.," dodal starosta. Takže to vypadá na návrat do zaběhlých kolejí.

Tak uvidíme, zda se Milovice konečně proberou a při procházce nebudete mít pocit, že na vás z bujné vegetace zákonitě musí vyskočit minimálně opička. Ale vážně. Určitě není příjemné, když vám okolí domu i ulice zarůstají trávou, případně firmy nechávají po sekání nepořádek a ohrožují cizí majetek.