Lékaři se zlobí: Čínská medicína na vysokých školách, studovat může kdokoli

Studenti budou čínskou medicínu studovat už příští rok
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ministerstvu zdravotnictví se podařilo prosadit na české vysoké školy nový zdravotnický obor "terapeut čínské medicíny". Někteří odborníci i veřejnost však jen nechápavě kroutí hlavou. Zájemci se ale hrnou a vzniká nová zdravotně-sociální fakulta. 

"Zelenou" dali studentům čínské medicíny jako první v Hradci. Studovat budou šest semestrů na vysoké škole a nakonec získají titul bakalář. Osvojí si postupy tradiční čínské medicíny, jako jsou akupunktura, masáže či bylinné léčitelství. Poté budou smět pracovat v jakékoliv nemocnici. 

Fakulta by měla spolupracovat i se zahraničními lektory a celý studijní program bude akreditován ve spolupráci se zahraniční univerzitou. Začít by se mělo již příští rok. "O akreditaci programu projevila zájem Univerzita Hradec Králové a původně i Jihočeská univerzita, která však později od tohoto záměru ustoupila. V tuto chvíli začíná proces přípravy studijních programů na Univerzitě v Hradci Králové," potvrdil vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Ondřej Macura.

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně letos založila komisi pro nevědeckou medicínu, která poukazuje na problematické léčebné postupy. Za takové považuje všechny metody, jejichž účinek není podložen vědeckými důkazy.

Přihlásit se může kdokoliv, nejen lékaři

Zdálo by se možná logické, že na nový obor se budou hlásit lékaři či studenti medicíny jakožto rozšíření svých odborných znalostí. To by mohlo vést k redukci následných rizik teoreticky plynoucích z tohoto schválení.

Realita je ale jiná. "Nebudou to programy určené primárně pro lékaře, může se tam přihlásit naprosto kdokoliv," uvedl šéf královéhradecké nemocnice Roman Prymula. "V režimu poskytování zdravotní péče budou smět legálně nabízet své služby pouze absolventi akreditovaných oborů. Bude však možné i nostrifikovat srovnatelné vzdělání ze zahraničí. Ti, kteří však budou poskytovat procedury tradiční čínské medicíny neoficiálně, v podobě služeb léčitelů, tak budou moci činit do doby, než vznikne zákon o léčitelství. Ministerstvo zdravotnictví ovšem upozorňuje na významně vysoká rizika pro pacienta," dodala k tomu mluvčí ministerstva zahraničí Štěpánka Čechová. 

"Léčitelé nejsou zdravotníky nikde v Evropě. Česká republika se kvůli tomu stane vysmívaným ostrůvkem v rámci Evropy," ohradil se proti nově schválenému zákonu šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Proti je vedení České lékařské komory

Schválení nové fakulty, která by měla vzdělávat studenty v oboru čínské medicíny, se nelíbí velké části lékařů. S "novinkou" nesouhlasí odborníci z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ani Česká lékařská komora. Čínská medicína je prý nedůvěryhodná a nebezpečná. A co víc, vědecky neověřená.

Specialista na čínskou medicínu prý není lékař a je špatné ho za něj považovat. "V případě, že novelu zákona podepíše prezident republiky, Česká lékařská komora již nebude moci do tohoto procesu zasahovat," vzkazuje Čechová.

S novelou nesouhlasil ani senátní zdravotnický výbor. Chtěl problém vyřešit samostatným zákonem, který by zastřešil všechny alternativní směry. Většina senátu ale návrh zdravotnického výboru přehlasovala. 

Co na to uznávaný odborník?

Oslovili jsme profesora Jiřího Beneše z 1. lékařské fakulty, který se zabývá nejen alternativní medicínou, ale je také uznávaným lékařem, fyzikem, vědeckým pracovníkem, učitelem, přednostou Ústavu biofyziky a autorem mnoha publikací. Co on říká na nový zdravotnický obor?

Nevím, že by se tento obor už připravoval. Ano, 9. června byla v televizi diskuze o tradiční čínské medicíně a o tom, že na Hradecké univerzitě zvažují tuto nevědeckou výuku. Vzniknout by měl první zdravotní obor založený na filozofických principech taoismu. Logicky pak bude výuka pokračovat na PhD studium paradigmat odporující přírodním zákonům. V tradiční čínské medicíně je pojem "chi" s dvěma protipóly jin a jang, jejichž výklad odporuje přírodním zákonům. Nevím proč se nevzdělávají i další léčitelé, kterých je více. Tím netvrdím, že léčitelé nepomáhají a nemají výsledky, to je jiná rovina pohledu a placebo je někdy hodně silné. Ale nevědecké léčitelství, dle našich zákonů, nelze vyučovat. Dokonce toto nemohou dle stanov prosazovat lékaři s členstvím v ČLS JE.Purkyně.

Vizi už podpořili i zákonodárci obou komor parlamentu. Odhlasovali novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, která s novou odborností počítá. "Konečně tady nastolíme pořádek. Dnes sice máme v různých lékárnách nebo nutričních prodejnách přípravky tradiční čínské medicíny, zákazník ale ve skutečnosti netuší, co kupuje – zda je to seriózní, nebo šmejd. Nyní už si z nás nikdo blázny dělat nebude," vysvětlil šéf sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula, proč nový obor prosazoval.

Co si o tom myslí profesor Beneš? "Preparáty tradiční čínské medicíny obsahují stovky molekul, různé bylinky mají stejný název a opačně. I pokud by byl čistý výtažek, pak v lékárnách stejně zůstane bylinkářství nečínské a herbální terapie je větší problém než TCM. Souhlasím s profesorem Vyzulou, že si z nás léčitelé dělají legraci. Ale proč kontrolovat jen tu menší část léčitelů? Jeho výbor by měl zákonem popsat celé spektrum léčitelství a jediné, co by tam mělo být, je odpovědnost léčitelů, jakou mají lékaři. Tím lze případné poškození eliminovat. Léčitelské metody nepatří do zdravotního systému pod ministerstov zdravotnictví a toto přílepek o TCM prolamuje.