Miliardy z pražského magistrátu: Rozdělování je prý neprůhledné, Radotín si stěžuje na šikanu

Děje se na Magistrátu něco zvláštního nebo je vše v pořádku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přebytek z hospodaření Prahy za rok 2016, to je to, oč tu běží. Některé městské části mají pocit, že jsou při rozdělování peněz v nevýhodě oproti těm, kde vládnou "kamarádi" lidí z magistrátu. Přitom nejde o drobné, ve "hře" jsou 3 miliardy, na které se dá sáhnout formou nejrůznějších dotací. 

Na jednu stranu jde o velmi příjemné počítání. Když zbydou jakékoli peníze, je to rozhodně lepší, než když končíte v mínusu. Ovšem je tu i druhý pohled na věc. "Historicky největší přebytek Prahy vznikl tím, že za poslední volební období hlavní město a její představitelé nejsou schopni realizovat zásadní a důležité stavby tak jako v minulosti," má jasno starosta Prahy 16 Karel Hanzlík. 

Všichni jsme si rovni, někteří jsou si rovnější

Z radnice navíc zaznívají hlasy, že prý ani nebyla dopředu jasná pravidla, za kterých se bude případný přebytek rozdělovat. "Jsou to peníze určené pro všechny. Politické vedení Prahy je však rozdělilo poze "svým" politickým představitelům, kteří jsou ve vedení některých pražských městských částí," doplňuje zástupce radotínského starosty Miroslav Knotek. 

Městská část Praha 16 vyzývá vedení hlavního města Prahy, aby způsob rozdělení tří miliard z přebytku hospodaření nejprve řádně prodiskutovalo na základě jasných pravidel se všemi pražskými městskými částmi, tedy i s představiteli Prahy 16, a aby finální podoba podpory jednotlivých městských částí byla zcela jasně vysvětlena

Podle Hanzlíka je přitom zřejmé, že některé městské části jsou si rovnější než jiné. "Jiné znamená ty, které mají reprezentace radnic složené nebo doplněné z členů pražské vládní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Kde je ta transparentnost, spravedlnost, rovný přístup, potřebnost a další hesla, která byla součástí volebních hesel ANO, KDU-ČSL, Zelených a STAN? Podobně jako Praha 16 dopadla i radnice z Prahy 2, Prahy 17 nebo Čakovic. V tomto případě šikanované městské části mají spoustu rozvojových projektů, které mají i projektovou dokumentaci, což velké množství schválených projektů jiných městských částí ani zdaleka nemá." 

Starosta Radotína tvrdí, že dotčené městské části ani nebyly vyzvány, aby předložily své projektové záměry. "Jak je možné, že někde inkasují stamiliony nebo desítky milionů a někde vůbec nic? Proč vedení Prahy zcela neprůhledně rozděluje finanční prostředky podle politického zadání a ne podle potřeb jejích obyvatel? V minulosti bylo zvykem každý projekt, který získal finance, řádně zdůvodnit."

Nic špatného se prý neděje

Magistrát však jakákoli pochybení odmítá. "Samozřejmě je to nesmysl. Máme 57 městských částí a logicky nemůžeme pokaždé uspokojit všechny. Pracovní skupina vyhodnotila projekty, které jednotlivé městské části dodaly, a ty smysluplné doporučila radě ke schválení. Rozdělované peníze z přebytku navíc nejsou jediné prostředky, které od nás z magistrátu městské části dostávají. Ještě v tomto roce budou téměř jistě podpořeny další projekty," odmítá jakékoli "spiknutí" náměstkyně primátorky pro finance Eva Kislingerová.

Podle ní je upřednostňování na bázi politické příslušnosti čirý nesmysl. "Přebytek byl rozdělen i mezi městské části, které nemají zastoupení v magistrátní koalici. Dobrým důkazem toho je Zbraslav, která od nás dostala na dva projekty 30 milionů korun." Prý se nezapomnělo ani na již několikrát zmíněnou Prahu 2. "Předložený návrh počítá s revitalizací náplavek za 80 miliónů korun, které jsou na území této městské části. Navíc se zde realizuje řada dalších projektů, které jsou financovány přímo z rozpočtu hlavního města Prahy."

O rozhodování o přebytku hospodaření hlavního města se podle Kislingerové vědělo už dlouho dopředu. Odmítá tedy i tvrzení, že vše bylo "upečeno" narychlo. "Jistě to věděli i na radnici Prahy 2, která se nám ovšem s žádným projektem nepřihlásila. Myslím, že by si nejprve měli zamést před vlastním prahem a vysvětlit obyvatelům Prahy 2, proč k celé věci přistoupili tak laxně."