Prahu čekají dlouhodobé výluky tramvají. Kde si dávat pozor?

Takto bude vypadat jedna z výluk
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cestující v hlavním městě se v následujících dnech musí připravit na komplikace. Začínají totiž výluky tramvajových linek. Některé byly plánované dlouho dopředu, jiné jsou novinkou. Kde si tedy dát pozor a co očekávat? 

Mít zpoždění a zbytečně ztrácet drahocenný čas je sice velmi nepříjemné, ale úplně se ztratit v síti výluk je ještě daleko horší. Pokud nechcete po Praze chodit pěšky nebo jezdit taxíkem, podívejte se, jaké výluky se dotknou tras, kterými denně jezdíte. 

Některé z výluk už začaly, jiné nás čekají až na začátku července. Je to logické, tratě se opravují v létě a za dobrého počasí daleko lépe než kdykoliv jindy. Někde se připravte jen na objížďky a nové zastávky, někde ale musí Dopravní podnik nasadit náhradní autobusovou dopravu.

Letošní opravy jsou však prý jenom začátkem. "Dopravní podnik pracuje na přípravě komplexní rekonstrukce tramvajové trati, jejíž začátek plánuje na leden příštího roku. Budeme vše koordinovat s opravou vodovodu, kanalizací, dalších inženýrských sítí, vozovek a chodníků," slibuje mluvčí Aneta Řehková. Ono to ale někde bude s dost velkým křížem po funuse. Nedávno jsme vás například informovali o prasklé kolejnici v Zenklově ulici, kde opravy začnou až za sedm měsíců přesto, že se o nich ví dlouhodobě.

Kterých tras se dotkou dlouhodobé výluky?

  • Zenklova – U Balabenky od 20. května 2017 do 24. června 2017 zde dojde k obousměrnému přerušení provozu tramvají v Sokolovské ulici mezi křižovatkami s ulicemi Zenklova a U Balabenky. Změna se dotkne linky číslo 6, která je ve směru od Kubánského náměstí ze zastávky Palmovka prodloužena přes zastávky Balabenka a Nádraží Libeň do zastávky Harfa, kde je ukončena.

​Řešení: Po dobu výluky se zřizují zastávky Harfa v obratišti tramvají.

  • Olšanské náměstí – Flora Aktualizováno od 24. června 2017 do 26. června 2017 

Důvodem této výluky je oprava trati. Změny se dotknou tramvajové linky číslo 5 v úseku Olšanské náměstí – Želivského, která pojede přes zastávky Olšanská, Nákladové nádraží Žižkov a Mezi Hřbitovy. Linka 15, která běžně jezdí v úseku Olšanské náměstí – Olšanské hřbitovy bude vedena přes zastávky Olšanská, Nákladové nádraží Žižkov, Mezi Hřbitovy a Želivského. Dále linka 98 je v úseku Olšanské náměstí – Nákladové nádraží Žižkov vedena přes zastávku Olšanská.

Řešení: Situaci by měla částečně řešit linka 175, pro ni se zavádí vložené spoje v úseku Florenc – Flora, přičemž jedna ze zastávek jsou Olšanské hřbitovy. Náhradní doprava je zajištěna i v nočním provozu, a to autobusovou dopravou X98.

  • Olšanské náměstí – Flora a Hlavní nádraží – Nákladové nádraží Žižkov Aktualizováno od 26. června 2017 do 1. července 2017

Opět z důvodu opravy trati dochází k výluce, tentokrát o něco delší. Změna se dotkne linky 5, která bude končit už v zastávce Bílá labuť. Linka číslo 9 bude odkloněná do zastávky Dlážděná, kde je ukončena, dále pokračuje jako linka číslo 15 ve směru Kotlářka, nebo jako linka číslo 26 ve směru Divoká Šárka. Tramvaj patnáctka bude mít také zkrácenou trasu jen do zastávky Dlážděná a dále bude pokračovat jako pod číslem 9 ve směru Sídliště Řepy. Stejná změna přitom platí i pro tramvaj 26. Linka 95 v úseku Jindřišská – Palmovka je odkloněna přes zastávky Masarykovo nádraží, Florenc a Křižíkova. Tramvaj číslo 98 z Lazarské na Floru je pak vedena přes Karlovo náměstí na I. P. Pavlova až do Orionky. 

Řešení: V denním provozu jsou zavedeny tramvajové linky číslo 35 a 39, které budou jezdit v trasách Vozovna Žižkov - Želivského a Depo Hostivař, nebo ze Spojovací přes Nádraží Strašnice až na Nádraží Hostivař. V obou směrech na trase Flora - Nákladové nádraží Žižkov se zřizuje zastávka Dlážděná v Dlážděné ulici, u křižovatky se Senovážným náměstím. O zbytek by se měla postarat náhradní autobusová doprava linek: X9,  X95 a X98. (Jejich přesné trasy najdete v odkazu.) 

  • Strossmayerovo náměstí – Hradčanská Nové od 1. července 2017 do 10. července 2017 

Na náměstí se bude obnovovat rozvodové tepelné zařízení, a proto musí dojít k této devět dní dlouhé výluce. Ta se dotkne linek číslo: 1, 8, 12, 25, 26, 91 a 96. Dopravní podnik slibuje zajištění náhradní dopravy, zatím však není jasné, jak budou tato opatření probíhat. 

  • Březiněveská – Vozovna Kobylisy Nové od 1. července 2017 do 1. září 2017 

Rekonstrukce tramvajové trati bude trvat celý srpen. Výluka se dotkne linek číslo: 17, 24 a 95. Náhradní dopravu budou zajišťovat pravidelné autobusové linky od stanice metra C-Kobylisy.