Artyčok: Zelenina, ale i lečivá bylinka. Pomůže se zánětem jater, zlepší funkci žlučníku

Artyčok vypadá dobře nejen na talíří, ale navíc je i zdravý
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je vytrvalý a velmi pohledný, k tomu u nás stále více populární. Artyčok je prospěšný pro diabetiky a také podporuje zdravé trávení. To ale není zdaleka vše, co dokáže. Jaké má další účinky a jak se dá využít v kuchyni?

Artyčok zeleninový je vytrvalá, silně rozvětvená rostlina s modrofialovými úbory květů, podobá se bodláku a zařazuje se do čeledi hvězdicovitých. Vzhledem k vykrajovaným listům stříbřitě zeleného zbarvení má i mimo dobu květu velmi dekorativní vzhled. Hlavním účelem je ale samozřejmě sklizeň jedlých a chutných květních lůžek.

Jako zelenina se používají vařená zelená květní lůžka, která disponují hořkosladkou chutí. Artyčok je obecně oblíbenou zeleninou již několik tisíciletí. Poupata byla dokonce stanovena jako pokrm už ve starověkém Egyptě. 

Počínaje šestnáctým stoletím se artyčoky šlechtí v jižních státech USA a také Střední Americe. Rostlina má svůj domov v celém Středomoří. V Itálii se dokonce využívá k výrobě chutného hořkého likéru Cynar. Lze ji však pěstovat i v rámci mírného klimatu.

Pěstování a sklizeň

Pokud si chcete tuto pochoutku vypěstovat, musíte zvolit půdu, která je bohatá na živiny, hluboko propracovaná a dostatečně vlhká. Rozmnožovat se mohou vegetativně odnožemi nebo jednodušeji prostřednictvím semen. Ta se vysévají začátkem března do truhlíčků nebo do pařeniště a později přesazují do květináčků. 

Artyčoky obsahují vodu, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, lutein, betakaroten, a také kyseliny listovou a pantotenovou.

Ve druhé polovině května se pak vysazují dostatečně silné a otužilé rostliny přímo do volné půdy na vzdálenost 1 x 1 metr. Během růstu je třeba rostliny velmi často okopávat a zbavovat je plevele, důležité je i pravidelné hnojení.

Nerozkvetlé květní úbory se následně seřezávají a sklízí. Klíčové je, aby měly mohutně vyvinuté masité lůžko a dužnaté zákrovní listeny. Odkvetlé stonky uřežeme u země, dlouhé listy patřičně zkrátéme a rostlinu na zimu obložíme listím a přikryjeme smrkovým chvojím.

 

 

Vynikající detoxikátor

Pokud máte zájem své tělo očistit od všech nežádoucích látek, pak snad neexistuje lepší rostlina než ta, kterou je právě artyčok. Působí totiž na játra, na naši největší čističku těla, působí také na vylučovací systém, pokud máme nemocné ledviny. 

Artyčoky navíc skvěle fungují na cukrovku, jelikož pomáhají snížit hladinu cukru v krvi. Snižují také cholesterol, zlepšují trávení a látkovou výměnu. Obsahují hodně vlákniny, tudíž se díky této zelenině skvěle hubne.

Jsou vhodné také při hepopatii a cirhóze díky tomu, že obsahují mimořádně biologicky cennou látku cynarin. Ten se podílí i na zdravém vylučování žluči a působí preventivně před vznikem nepříjemných žlučníkových kamenů. 

Dalšími účinky na zdraví jsou: 

  • podpora obranyschopnosti
  • regenerace a ochrana buněk
  • prevence před kardiovaskulárními onemocněními
  • snížení vysokého krevního tlaku
  • antiseptické účinky
  • zmírnění příznaků alergie a alergických reakcí
  • podpora vylučování žluči
  • odstranění plynatosti
  • zlepšení funkce žaludku a jater

     

Jak artyčok chutná a připravuje se?

Jedná se o hořkou zeleninu a ve formě čaje i o značně hořký nápoj. Proto je rozumné kombinovat ji s chuťově přijemnější složkou potravy či nápojů. Je velmi žádaná v přímořských kuchyních a nemá žádné vedlejší účinky. 

Artyčoky lze nakládat do sladkokyselého nálevu, mohou se dusit, zapékat, ale také smažit nebo obalit. Nemají sami výraznou chuť, ale spíše neutrální. Hodně se využívají v italské kuchyni, hlavně pak na pizzu, která je připravována pikantní formou.