Může za mrtvé sumce na skládce rybář Vágner? Podle jeho kolegů běžná praxe

Kdo má prsty v tom hyenismu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Z pořízených snímků jde skutečně strach. Hrůzyplný nález hlásí čáslavská skládka. Na ní se totiž vyjímali dva mrtví sumci. Jak se tam dostali a kdo za to může, opravdu známý rybář Jakub Vágner, jak si někteří myslí?

Sociálními sítěmi a také většinou médií napříč celou Českou republikou se momentálně řeší snímky mrtvých sumců, které byly pořízené na čáslavské skládce komunálního odpadu. S největší pravděpodobností navíc pocházejí z rybníka Pohan, který obhospodařuje rybář Jakub Vágner. 

Nález již potvrdilo i město

O tom, že se nejedná o žádné fámy, už informovalo i město Čáslav. Nález byl totiž potvrzen starostou města. "Situace se samozřejmě bude dále řešit," má jasno Jaromír Strnad. 

Spekuluje se o tom, že si kontejnery, ve kterých se obří ryby našly, objednal v rámci evropského šampionátu v lovu kaprů Jakub Vágner od společnosti AVE CZ. Nahrává tomu i fakt, že právě jeho rybník Pohan je, mimo jiné, určen i k lovu právě trofejních sumců. 

Rybník Pohan se nachází v těsné blízkosti jezera Katlov. Tato voda však není určena pro lov trofejních kaprů, ale pro lov trofejních sumců. Tyto dvě vodní plochy tak vytváří unikátní areál, kde máte šanci ulovit více jak dvacet kilo vážícího kapra a dvoumetrového sumce v jeden jediný den. Povolenka na celý den vás tu vyjde na 2 tisíce korun.

"Přijali jsme na skládku odpad charakterizovaný jako komunální. Na dně kontejneru byla i dvě těla uhynulých ryb. To jsme zjistili až po výsypu. Vzhledem k tomu, že ryby byly již v silném rozkladu, rozhodli jsme se pro nejschůdnější řešení, a to uložit je do vytvořené prohlubně a překrýt inertním odpadem ve skládce," vyjádřila se nám mluvčí AVE CZ Pavla Iváčková. 

Faktem je, že se obsahy kontejnerů nekontrolují. O tom, co v nich bylo, se tak všichni dozvěděli opravdu až na samotné skládce. Mrtví sumci měřili přibližně 210 a 180 centimetrů. Skončit měli podle všeho v kafilerii. "Původce odpadu jsme o tomto kroku informovali a rovněž jsme celou situaci nahlásili na městský úřad v Čáslavi, konkrétně na odbor životního prostředí," dodala Iváčková. 

Vágner cítí déjà-vu

Přesně před rokem se na něj totiž nahrnula také velmi "pikantní" kauza. Mnoho rybářů o něm totiž prohlašovalo, že jim krade kapry z rybníků. Někteří o něm dokonce tenkrát napsali, že na české scéně skončil a nikdo na něj už není zvědavý. A teď je Vágner opět terčem hodně tvrdé kritiky, protože mrtví sumci na čáslavské skládce jsou spojováni s jeho jménem. Jakub si zřejmě vzal pár dní na rozmyšlenou, dlouho nic neříkal. Až teď se konečně vyjádřil na Facebooku.  

"Žádné sumce jsem nelovil, neusmrtil, nikam nevezl a už vůbec ne na nějakou skládku. Kontejnery jsme pronajaté logicky měli, dával se do nich odpad v průběhu akce. Nemohu s jistotou tvrdit, co v nich bylo nebo nebylo. Stejně tak nemohu vyloučit, že vše bylo učiněno záměrně. Obzvláště s přihlédnutím k faktu, že celou kauzu mají na starosti stejní lidé jako v roce minulém." 

Zkoušeli jsme samozřejmě ještě rybáře kontaktovat, aby k věci řekl více než jen pár vět. Po své manažerce nám ovšem vzkázal, že už se s nikým bavit nebude. Škoda, možná by právě jeho podrobnější vysvětlení vneslo do věci více světla a pomohlo určit, kdo ryby na skládku přivezl. Pokud to tedy opravdu nebyl Vágner. 

Jeho partnerka, modelka Eliška Bučková, má však jasno: "S tímto hyenismem nemá Kuba nic společného a je velmi smutné, že se v naší republice udávají domněnky některých lidí jako fakta. Kuba se věnuje dětem a mládeži, uspořádat rybářský den pro tisíce dětí a rodičů stojí hodně sil i peněz. Nečeká žádný vděk, proto to nedělá, ale tohle odporné nařčení si opravdu nezaslouží. Co bude příští rok? Hodí nám mrtvolu do kontejneru a označí nás za vrahy."

Hyenismus, nebo běžný postup?

Zajímalo nás, jaký mají názor na událost samotní odborníci z rybářského světa. Přeci jen je jasné, že se uhynulé ryby musí nějakým způsobem likvidovat a nemohou se nechat ležet v rybnících či v jejich blízkosti. 

"Staré kusy, co umřou, se musí někam vyvézt. Daleko horší by bylo, kdyby je někdo hodil do lesa. Tohle je naprosto standardní procedura," potvrdil nám Martin Borovský, předseda Českého rybářského svazu místní organizace Čáslav. 

"Nechápu reakce lidí a musím se zastat protistrany. Ano, asi by bylo lepší, kdyby se uhynlí sumci dali do pytlů a v nich se umístili na skládku. Nicméně pořád je to lepší, než je nechat ve volné přírodě, kde by začali postupně zapáchat," dodal Borovský. 

Na jednu stranu tudíž očividný hienysmus, ovšem na stranu druhou je pravdou, že se uhynulé ryby nějak likvidovat musí a skládka komunálního odpadu je bezesporu tím nejvíce logickým místem. Bohužel Jakub Vágner u nás není vnímán zrovna jako prototyp dobráka a chlapíka, co to jako rybář myslí opravdu vážně. Možná i proto se tak proti němu vzedmula větší vlna kritiky, než si zaslouží.