Vyrobte si šumivé kuličky do vody. Nádherně voní a vypadají skvěle

Vůně levandule je úžasná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není nic lepšího, než se po náročném dni naložit do horké vany. Je to uvolňující a vysoce relaxační procedura, která se dá všemožně ještě vylepšit. Například pěnou do koupele a vonnými oleji. Ale co si takhle vyrobit kuličky do vody? Můžeme je použít sami nebo je někomu věnovat. Vypadají totiž senzačně elegantně, krásně voní, jsou šetrné k pokožce a především skoro nic nestojí.

Ač se to nezdá, výběr koupelnových vonných esencí je celkem věda, kterou není radno podceňovat. Každý člověk je jinak citlivý a má jinou pokožku. Podle toho, co kdo snáší, by se k tomu mělo přistupovat. Může totiž snadno dojít k ošklivé vyrážce nebo k ekzému.

Hodně náchylné jsou především děti. Je tedy lepší si doma vyrobit svou vlastní nechemickou variantu vonných šumivých kuliček do koupele, než si je koupit a riskovat malér. Navíc pěny nebývají levné, a ještě tu je ekologické hledisko ve chvíli, kdy vodu vypouštíte.

Základem jsou jedlé suroviny

Aby přípravek do koupele opravdu šuměl, ale zároveň nepoškozoval pokožku, musíte použít takové suroviny, které jsou "jedlé". Osvědčená kombinace jedlé sody a kyseliny citronové se využívá například i v šumivých nápojích, takže je bezpečná také pro pleť. Podmínkou úspěchu je, že jsou tyto suroviny velmi jemně rozemleté, tedy bez hrudek a velkých krystalů.

Pamatujte i na to, že při míchání nesmějí přijít do kontaktu s vodou, protože ta by ono šumění předčasně odstartovala. Velkým problémem je pak to, že sypká směs nedrží pohromadě bez lepidla. Jedlé lepidlo si můžeme také lehce vyrobit smícháním kukuřičné mouky s olivovým olejem. Popřípadě s bambuckým máslem, to je v poslední době velmi populární. Olej se musí přidávat za stálého míchání po kapkách. Vznikne tím jakási tuhá pasta.

Jak na tvary, barvy a vůně?

Vše záleží na vás a vašem vkusu. Kuličky si samozřejmě vymodelovat vůbec nemusíte. Jestliže popustíte uzdu fantazii, můžete docílit velikého množství tvarů, barev a vůní. Barevnosti přidáte obyčejným potravinářským barvivem, vůni jakýmkoliv esenciálním olejem dle libosti.

Osvědčenou fintou je, že tyto složky smícháte s olejem ještě před tím, než ho budete přidávat k dalším surovinám. Finální výrobky v každém případě nechte důkladně proschnout na vzduchu. Pokud je nehodláte použít okamžitě, každý zvlášť zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie, aby nenavlhly.

Návod na přípravu

  • Voňavé tablety do vany s olivovým olejem

Budete potřebovat: 8 lžiček jedlé sody, 4 lžičky kyseliny citronové, 4 lžičky kukuřičného škrobu, 3 lžičky olivového oleje, 20 kapek přírodního éterického oleje bazalka levandulová, levandulové květy

Postup: Ve větší misce z umělé hmoty smíchejte jedlou sodu, kyselinu citronovou a kukuřičný škrob. V šálku si odměřte olivový olej a do něj nakapejte olej éterický. Zamíchejte a pomalu přidávejte do hmoty v misce. Tu promněte rukama podobně, jako když připravujete drobenku na koláč. Na dno formiček na vánoční cukroví vložte pár kvítků levandule a na ně napěchujte šumivou směs. Nechte ji v suchu ztuhnout a pak "tablety" opatrně vyklopte.

  • A s glycerinem

Budete potřebovat: 6 lžiček jedlé sody, 3 lžičky kukuřičného škrobu, 3 lžičky kyseliny citronové, 60 kapek glycerinu (koupíte ho v lékárně), potravinářské barvivo

Postup: Ve středně velké misce smíchejte jedlou sodu s kukuřičným škrobem a kyselinou citronovou. Potom přidejte glycerin a několik kapek libovolného potravinářského barviva. Směs míchejte tak dlouho, dokud se nespojí a nebude úplně hladká. Potom z ní vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku. Každou zvlášť zabalte do celofánu a nechte přes noc ztvrdnout.