Dítě v rozpáleném autě plakalo, matka nakupovala. Je tohle normální?

Lepší bude vzít dítě do obchodu s sebou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Před dobříšským Penny marketem se odehrálo drama. Kdyby si náhodná kolemjdoucí nevšimla tichého pláče malé holčičky v autosedačce a okamžitě nekontaktovala ochranku, mohlo to dopadnout tragicky. Co se s dítětem dělo a jak správně v takových případech postupovat?

Už to tady bylo tisíckrát, nechávat kohokoliv, kdo si nemůže sám otevřít okénko, zabedněného v autě při tropických teplotách, je obrovským hazardem se životem. Jenže i tak se občas najdou lidé, kteří to buď jednoduše neřeší, nebo zapomenou. 

Na parkovišti u Penny na Větrníku v Dobříši měla malá holčička štěstí, že kolemjdoucí žena uslyšela její tichý pláč. "Bylo to kolem třetí hodiny, šla jsem si jen koupit pečivo, pití a mléko a když jsem šla zpět k autu, tak jsem ji uslyšela plakat," píše Andrea Štěpánová do facebookové skupiny Dobříš.

"Pak jsem se podívala přes černá skla do auta a zjistila, že v autosedačce pláče malá holčička, celá upocená," svěřuje se Andrea, která okamžitě kontaktovala ochranku Penny a požádala o vyvolání maminky, která v tom okamžiku právě nakupovala. 

Jaká byla obrana ženy, která v autě nechala své dítě? Prý přišla se slovy: "Malá ještě spala, když jsem přijela." Zdá se vám to vcelku neskutečné? Nejste sami. "Nevěděla jsem jestli brečet, nebo mít vztek, proběhlo u mě obojí najednou. Ta paní si asi neuvědomovala, že se holčička už nemusela nikdy probudit," svěřuje se Andrea s tím, že prosí ostatní, aby své pejsky ani děti takto v autě nenechávali.

Tato duchapřítomná žena nejspíš dítěti zachránila život. Včera bylo kolem třetí hodiny v Dobříši 32 stupňů. Pokud v takovéto teplotě necháte auto uzavřené a na slunci, teplota uvnitř se během půl hodiny dostane až k padesátce. Dítě rychle dostane úžeh přesto, že auto nemusí stát na přímém slunci.

Pokud v rozpáleném autě uvězníte psa, podle zákona se dopouštíte týrání zvířat a hrozí vám pokuta až 50 000, v extrémním případě i vězení. Jestli tam však zapomenete dítě, které zemře, soudy hodnotí tento čin jako usmrcení z nedbalosti, za které můžete skončit ve vězení až na 12 let.

Nejohroženější jsou v tomto ohledu samozřejmě děti, ale také psi. Nejen, že si neotevřou okno, ale nemají dokonale vyvinutou termoregulaci. S horkem se prostě neumí vypořádat. Smrt může nastat už po patnácti minutách. 

V rychlém sledu se děje toto:

  • Vrtění se, pocení, žízeň
  • Dehydratace, točení hlavy a bolest hlavy
  • Pláč a volání o pomoc
  • Zrudnutí a velké pocení - tělo se zoufale snaží zchladit
  • Suchá rozpálená kůže, zrychlený dech
  • Zvracení a horečka
  • Zimnice - tělo je již bez jediné kapky vody
  • Třes a prudké křeče, totální vyčerpání 
  • Bezvědomí a smrt z důvodu kolapsu ledvin, jater, otok mozku