Fenomén opilých matek: Kdy je to ještě v normě a kdy už trpí děti?

Děti alkoholiček o ně i z nich mají často velký strach
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S opilými matkami, které u sebe mají dítě, se setkáváme čím dál častěji. V horkých měsících je problém ještě horší než jindy. Proč to dělají a jak mohou skončit? Kde je vlastně ona mez, za kterou to už začínají odnášet děti?

Ženy tvoří mezi všemi alkoholiky asi jednu třetinu. Alkoholismus u žen nastupuje většinou v pozdějším věku než u mužů. A právě tato pozdější doba se často kryje s obdobím, kdy už mají děti. 

V horkých dnech, kdy jsme dehydrované, se nám alkohol pije dobře. Jenže jeho účinky nás doženou rychleji než obvykle. Tělo nemá dostatek vody, opilost přichází rychleji a kocovina je o to bolestnější. Pokud si dáváte skleničku vína, určitě ji zapijte i velkou sklenicí vody.

Proč to dělají?
Tohle je asi zásadní otázka, která napadne každého, kdo potká opilou matku s dítětem. "Jak to proboha může těm dětem udělat? Hnusný sobecký alkáčky! Jaký tím dávají příklad do života svým dětem?" rozčiluje se Alena Kováčová v jedné z maminkovských skupin na Facebooku.

Pravdou je, že problém má často kořeny někde úplně jinde. Ženy, které mají skvělou fungující rodinu, s uspokojujícím zaměstnáním se k alkoholismu jen tak nepropijí. Čím horší sociální zázemí, tím více alkoholu a rychlejší "sešup dolů". 

Větší náchylnost k alkoholu mají pochopitelně partnerky alkoholiků, ženy, které partner opustil, a ony mají pocit, že zůstaly na všechno samy. Ohrožené jsou však i ty, kterým odešly děti na školu a ony mají pocit "prázdného hnízda". "Alkohol působí jako prostředek, díky kterému mohou na chvíli na své problémy zapomenout," vysvětluje terénní pracovník K-centra Tomáš Dunč.

Nejhorší, je když mají malé děti...

"Některé případy jsou prostě hrozné. Ženy samoživitelky nemají peníze ani na jídlo, když peníze mají, chtějí na chvíli zapomenout na problémy, a tak si koupí alkohol," kroutí hlavou Tomáš.

"Nejhorší je, když mají malé děti a opijí se úplně "do bezvědomí" a děti mají strach a třeba i hlad. Setkáváme se i s agresivními matkami, které pak své děti bijí, ať už při tom, když jsou namol, nebo pak, když mají kocovinu a děti pláčou." Většinou je jim to podle něj ve výsledku líto, což vede k touze po dalším alkoholu. "Navíc ze zkušenosti víme, že děti, které vidí své rodiče opilé, k tomu často sklouznou v dospělosti samy. Zvláště pokud jde o dysfunkční rodiny," podotýká terénní pracovník. 

Návrat matek do veřejného prostoru

Zajímavým fenoménem, který doprovází návrat žen do veřejného prostoru, je právě i jejich veřejné pití s kamarádkami. Zatímco dříve si matka nemohla dát skleničku mezi lidmi, protože by budila veřejné pohoršení, dnes si naprosto běžně ženy s dětmi kolem tří let sednou do restaurace, odloží je do dětského koutku a dají si pár skleniček vína.

"Na jednu stranu je to určitě negativní trend, protože pijí a dělají to před dětmi, ale na druhou stranu se s alkoholem nezavírají doma. Na psychiku působí společnost přátel rozhodně pozitivně," myslí si Tomáš.

Něžné pohlaví má oproti mužům nevýhodu. Větší zastoupení tuků v těle a daleko menší játra, navíc i menší obsah vody v těle způsobuje, že ženy se rychleji opijí, ale opilými i déle zůstanou. Všechny negativa alkoholové závislosti se u nich pak objevují daleko rychleji. 

Co s matkou a co s dětmi?
Jistě, pokud jde o jednu skleničku, nikdo ji matce nejspíše nebude vyčítat. Mít s sebou dítě neznamená, že si nemůžete dát jednu dvojku vína k obědu, ostatně neřídí auto, jen prostě máte děti. Ke všem případům, ke kterým už musí vyjíždět policie, se volají i pracovníci ze sociálněprávní ochrany dětí. Ti pak zjišťují, jestli se tohle stalo poprvé, nebo ne. "Ve většině těchto případů však nejde o trestný čin," vysvětluje sociální pracovnice Radka Počerná.

"Jenže, když to není poprvé a věřte, že se to stává často, nemůžeme už jen nečinně přihlížet. Když je ohrožena výchova dítěte, je to problém a za to už matce hrozí i dva roky vězení, to má už na starosti policie. My se staráme o dobro toho dítěte," dodává Počerná.

"Ve většině případů je naštěstí nablízku někdo, kdo se o dítě může v mezičase postarat, jde často o druhého rodiče nebo o prarodiče. Když se náhodou stane, že nikdo takový není, je nutné dítě umístit do zařízení pro děti, které vyžadují okamžitou péči. Pak se rodině věnujeme dlouhodobě a zjišťujeme, jak se situace vyvíjí," říká odbornice.

Tato kontrola a sledování probíhá i formou neohlášených návštěv, když se věc nenapraví, rodina se může dostat i do dluhů, protože na ni může být uvalena až padesátitisícová pokuta, pak už následuje jen odebrání dětí z péče.