Super úspěch: Hendikepovaný triatlonista Tománek pojede na mistrovství světa

 

Obrovská gratulace! Dobříšský hendikepovaný sportovec Honza Tománek pokořil další úžasnou metu. Handbikerovi a triatlonistovi se na Half Ironmanu v Lucembursku, mimo úžasné čtvrté místo, podařilo vybojovat i nominaci na Mistrovství světa v USA.

Mnoho z nás si neumí představit, že by takový závod zvládlo i bez hendikepu. Jednalo se totiž o 70.3. Ironmena na poloviční distanci, což je 1,9 kilometru plavání, 90 kilometrů kolo a 21 kilometrů běhu. Paratriatlon neboli triatlon hendikepovaných pod Ironmanem je specifický tím, že všichni závodníci, bez ohledu na jejich stupeň hendikepu, startují v jedné kategorii.

Šlo opravdu o hodně

Na startovní listině závodu se tak sešla celoevropská špička závodníků. Tománek jel do Lucemburska s cílem skončit do třetího místa. "Reálně by to znamenalo získat nominaci na Mistrovství světa v Half Ironmanu. A to pro mě byl ten hlavní cíl," popsal své ambice Tománek. Nakonec sice třetí neskončil, ale i čtvrtá pozice znamenala, že na něj nominační slot přesto vyšel.

Když ho v roce 2002 srazil nepozorný řidič, projevil se u něj spinální šok a sekundárně ochrnul. Dnes má omezenou funkci trupových svalů a plně plegické dolní končetiny. Je tedy paraplegik, nikdy nebude chodit a pohybuje se pomocí invalidního vozíku. Honza však ukázal vůli a začal se s životem prát. 

Závod začínal plaváním v řece, hendikepovaní sportovci měli separátní start. Trať byla docela náročná, takže Tománkův čas 32 minut byl poměrně uspokojivým výsledkem. Následná jízda na kole byla také velká dřina, přesto byl dobříšský sportovec v kontaktu s dalšími českými závodníky. Přesto, že ho jeden z nich před koncem cyklistické části předjel, Tománek dosáhl na svůj nejlepší čas. 

V cíli ocenil soupeře

Při běhu ho předhonil Zbyněk Švehla, který mu nakonec utekl o dvě minuty. Jeho výkon Honza ocenil: "Myslel jsem, že jsem lepší běžec, ale asi už jsem byl unavený z kola, nebo jsem Zbyňka zbytečně podcenil a ten zaběhl opravdu životní výkon. Ten jeho běh byl úplně super, ztratil jsem na něj dvě minuty a právě o ten kousek mi uteklo třetí místo. I bramborová medaile má však nakonec punc nominace na mistrovství světa, takže beru."

Celý závod zdolal v čase čtyři hodiny a šestapadesát minut, což je posunutí jeho osobního maxima o 25 minut. "Myslím si, že v dalších letech budu schopen ten čas dále stlačit o dalších dvacet minut dolů. Ale v tuhle chvíli absolutní, absolutní spokojenost,“ zhodnotil svůj výkon Tománek. "Děkuji i čtenářům webu Čtidoma.cz za jejich zájem. Cítím, že je důležité zviditelňovat vrcholový para sport a to se právě díky jejich zájmu daří."