Štípance od komárů a žihadla od vos? Víme, jak s nimi zatočit i bez chemie

Bodnutí od vosy není příjemné, bolest však můžete rychle utlumit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Současné horké počasí přímo nutí k tomu se vyvalit někde u vody. Bohužel vyskytujete-li se někde u řeky či rybníka ve volné přírodě, bude vás s velkou pravděpodobností otravovat bodavý hmyz. Jak na místě a v polních podmínkách vyřešit kousance a štípance od komárů a čím nejlépe odradit klíšťata?

Mastiček a postřiků na bodnutí kdejakou havětí existují stovky. Co ale dělat, když si tyto věcičky třeba zapomenete doma a nacházíte se například u rybníka na území nikoho, kde vám dělají společnost jen stromy a srnky? A drogerie nikde?

Než se tedy k vodě vůbec vypravíte, vybavte se přírodními odpuzovači hmyzu. Jsou bez chemie, přírodní, nedráždí pokožku, nesmrdí a především fungují stejně jako jejich chemičtí příbuzní. Možná čekáte nějakou obrovskou vědu, ale právě naopak. Je to naprosto jednoduché a většinu z toho máme všichni běžně doma.

Mléčná pasta zklidňuje

Svědí vás komáří štípanec nebo jste to jen s tím chytání bronzu přehnali a Fenistil nikde? Zkuste si vyrobit a použít mléčnou pastu. Chladí, uklidňuje pokožku a dodává do ni vitamíny. Stačí smíchat sušené mléko s vodou v poměru 1:2.

Tuto kašičku jemným poklepáváním vetřete do postižených míst. Mléko totiž obsahuje enzymy, které pomohou neutralizovat hmyzí jed ve štípanci, stejně tak zklidní sluncem podrážděnou pokožku.

Klasické chemické repelenty jsou celkem úspěšné, ale ruku na srdce. Fakt nevábně voní.  Smrdutá chemie ale není jediným řešením. Můžete i svěže vonět a kousanec na sobě nenajdete. Komáry odpuzuje vůně pomerančů a citronů. Stačí tedy, když si po kůži přejedete čerstvými slupkami těchto citrusů.

Ocet sice smrdí, ale je k nezaplacení

Ocet dokáže být geniálním repelentem. Tři dny před odjezdem si nasaďte octovou kúru: dejte si třikrát denně polévkovou lžíci jablečného octa. Užívejte ho i během dovolené. Vyplatí se vám to. Domů se totiž vrátíte bez jediného štípance. Ani v případě, že půjde o neplánovanou akci nebo na užívání octa s předstihem prostě zapomenete, nic není ztraceno. Vezměte si s sebou lahvičku vinného octa a kosmetické tampony.

Než vkročíte do lesa nebo nastoupíte do loďky, nezakrytou kůži si octem potřete. Vinný či jablečný ocet může pomoci rovněž od nepříjemného pálení kůže, třeba když vás poštípají komáři, jiný hmyz nebo vás popálí kopřivy. Nařeďte ho vodou v poměru 1:3, namočte do roztoku vatový tampon a postižené místo zlehka potírejte. Ideální samozřejmě je, když ocet aplikujete jako prevenci.

Olej z eukalyptu a mentol

Fungují také jako medicína na nachlazení a bolest v krku. Což se do horkých letních dní i docela hodí, protože se můžeme nachladit i ve vedrech. V dovolenkové výbavě by vám rozhodně neměla chybět emulze proti nachlazení, která se dá připravit právě z eukalyptového oleje a z mentolu.

Než se vydáte na procházku do lesa, potřete si s ní nohy nebo nohavice. Můžete si být skoro úplně jistí, že se k vám klíšťata ani nepřiblíží. Dobrá zpráva zní, že budete "páchnout" i komárům a muchničkám. Tuto emulzi využijete také na štípance. Obvykle totiž obsahuje právě eukalyptový olej a mentol. Obojí pokožku zklidní, takže přestane svědit během chvilky.

Česnek jako dezinfekce

Jestliže se vám během výletu stane úraz a lékárničku s desinfekcí nebudete mít při ruce, použijte česnek. Odřeninu nebo řeznou krvácející ránu omyjte vlažnou vodou a látkovým kapesníkem usušte do sucha. Rozmačkejte stroužek česneku a přiložte ho na pět minut na ránu. Doporučujeme zavřít oči, zatnout zuby a něco v ruce mačkat. Na rovinu říkáme, že to vážně pálí jako čert.

Česnek obsahuje allicin, který zabraňuje množení bakterií, a chrání tak před infekcí. Povrchové krácení zastavíte pomocí černého pepře, jenž stahuje cévy. Prý se díky němu rána i rychleji zahojí a nezůstane po ní zřetelná jizva. Ale pozor. Pepř pálí a štípe čtyřikrát tolik co česnek. Nadávání a řvaní je tedy povoleno.