Konec jahod ve Středočeském kraji. Na samosběry už letos zapomeňte

Úrodu jahod pokaždé ovlivňuje počasí. To letošní přineslo v březnu nebývalé teplo, které vystřídaly dubnové mrazy. Po nich od máje přišlo dlouhé období sucha
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Těšili jste se na prázdninový sběr jahod? Tak to pro vás nemáme dobré zprávy. Většina jahodáren totiž hlásí konec sklizně. Pěstitelé nic nezmůžou, taková sucha prý nepamatují.

Samosběrem jahod lze nejen dobře relaxovat, ale také výrazně ušetřit. Nejlevnější jahůdky seženete za 30 korun za kilo, většinou se ale dostanete k ceně kolem 40 korun. Což je pořád polovina ceny, kterou zaplatíte ve stánku nebo obchodě. S nasbíranými plody skočíte ke kase, kde vám je obsluha zváží. Čas, kdy si jahody můžete sami nasbírat, přichází se začátkem června a většinou trvá až do konce července. Jenomže letos to určitě platit nebude. 

Na území Čech se začaly jahody pěstovat až v 19. století v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.

Předčasný konec sklizně

Jedni si stěžují na mrazy, které poničily jahody již v zimě, druzí na velké sucho. Martin Perníček ze Zaječí pěstuje jahody již 18 let, ale tak špatné podmínky ještě nezažil. Od květu jahody zalilo možná jen pět milimetrů srážek. Vláhu však zase rychle vyfoukal vítr.

"Rostlinám nepomohlo ani umělé zavlažování. Voda chyběla i na to. Proto letošní úroda není jako ta loňská, i když před rokem jahodáře zase trápilo až příliš vláhy. Řada plodů shnila. I to bylo lepší než současné sucho," vysvětluje jahodář na Benešovsku. Stěžuje si i vedoucí ovocné školky Školního statku Benešov Jiřina Podevětová. "Slunce nám jahody úplně sežralo. S jahodami končíme."

Jahody ze zahrádky je ideální sklízet ráno, dokud jsou přirozeně chladné. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak až 5 dní.

Pěstitelé ve Středočeském kraji končí 

Martin Perníček hlásí za Benešovsko konec sběru. Po sklizni má i jahodárna v Kouřimi. "Bylo to slabší, počasí jahodám nepřálo už od zimy. Většina jich umrzla," stěžuje si Radek Procházka.

Některé jahodárny ho letos ani nezačaly. "My jsme letos měli jahůdky jen pro sebe, je to bída, takové podmínky nepamatuji. Ještě 25. dubna byl mráz. Ten jahody zničil. Sucho jim také nepomohlo a tohle je výsledek," povzdechl si Petr Buzický z jahodárny Milín. 

 

Klíčová slova: