Poděbradská hala možná nedostane dotaci kvůli průšvihu na ministerstvu. Padne rekonstrukce?

Jak to nakonec s poděbradskou BIOSKOU bude?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rekonstrukce sportovní haly BIOS měla začít ve druhé polovině letošní roku. Ke generálním opravám ale zatím v Poděbradech nedochází. Všechno se tak nějak zadrhlo. V jakém stavu se momentálně objekt nachází a o jaké rekonstrukční práce půjde?

Poděbrady mají o sportoviště celkem nouzi. Nemluvě o takovém, kterým je právě hala BIOS. Na tu se však nesáhlo už několik desítek let. Proto pomalu, ale jistě chátrá. Město se k problému snaží postavit čelem.

V nejbližších týdnech se očekává, že se začne s rozsáhlou rekonstrukcí, která by měla připomínat spíše kompletní přestabu. Mělo by totiž jít o celkovou změnu koncepce spotovní haly, a to hlavně po prostorové stránce. "Chceme zvýšit kvalitu sociálního zařízení, kabin pro sportovce a také hlediště, které má momentálně kapacitu 200 lidí. A to je zcela nevyhovující," sdělil nám Milan Suchomel, jednatel haly. 

Vytápění ruinuje město

Co je ale největším současným problémem haly? Rozhodně její vytápění. Vzhledem k tomu, že se objekt dostavěl v roce 1983, tak obsahuje staré skleněné kopility, které mají velkou propustnost tepla. "Hala je vytápěna plynem a momentálně je energeticky skutečně velmi náročná. Školy si velmi často stěžují na nedostatek tepla, který se samozřejmě musí korigovat, aby nás to nezruinovalo," popsal Suchomel.

V Poděbradech není žádná podobná hala, která by městu umožňovala pokračovat v dlouhé basketbalové historii a pomáhala vychovávat nové talenty. Výchovný aspekt je přitom třeba a rodiče dětí samozřejmě musí vědět, že město nabízí podmínky pro rozvoj sportovního talentu.

Dotace je pouze plánem A

Ať už se dostane na rekonstrukci BIOSKY dotace, nebo ne, prý proběhne tak jako tak. "Stavět se bude určitě, na dotaci tak úplně nezáleží. Město to vede jako svoji záležitost. Je totiž třeba halu udržet a samozřejmě modernizovat," dodal jednatel sportovního objektu. 

Náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová čelí společně s bývalým šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou obvinění ze zmanipulování sportovních dotací a momentálně je ve vazbě. Přetrvává totiž obava, že by mohla ovlivňovat svědky. 

"V současné době byl projekt předložen k připomínkování budoucímu uživateli a dotčeným orgánům státní správy, následně bude požádáno o stavební povolení," uvedla Lenka Hotovcová, která je vedoucí odboru kanceláře starosty Poděbrad.

"V této souvislosti se také řešilo majetkoprávní vypořádání pozemků dotčených stavbou s jejich vlastníkem, tedy s Povodím Labe. Zastupitelstvo města schválilo smlouvu o kupní smlouvě budoucí na příslušné pozemky."

Město požádalo o dotaci ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Její maximální možná výše přitom činí 20 milionů korun. Předpokládá se, že financování projektu by mělo být z větší části právě hrazeno z dotace, ovšem mohl by tu být menší problém. Tím by mohlo být zadržení náměstkyně tohoto resortu Simony Kratochvílové.

"Na poděbradský projekt to nemá žádný přímý vliv. Ovšem má to dopad na celé dotační řízení, protože slibovaná druhá výzva bude velmi pravděpodobně odložena. Pokud tedy vůbec sepsána nebude, budeme se muset pokusit o řešení celkové rekonstrukce z vlastních zdrojů," dodala Hotovcová.