Vyzrajte na klíšťata domácím repelentem. Funguje výborně a nedráždí pokožku

Klíšťata jsou rychlejší, než si myslíte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak se chránili naši předkové, když šli do lesa lovit nebo na dříví? Klíšťata a komáři nebyli pro lidi v minulých dobách žádnou novinkou. Už tenkrát moc dobře věděli, že kousnutí může končit i smrtí. Pojďme se tedy podívat na pár babských receptů a namíchejme si vlastní repelent v pohodlí domova.

Encefalitida a borrelióza jsou nejznámější vážné nemoci, které klíště přenáší. Lze proti nim i očkovat. Bohužel se v dnešní době rozhodne plno rodičů své děti neočkovat, a tím přispívají k jejich zranitelnosti. I když se na toto téma stále vedou spory i mezi odbornou veřejností, názory "pro" momentálně převládají.

I když je fakt, že klíšťata a komáři samozřejmě neroznáší pouze a jenom borreliózu a encefalitidu, ale mnoho jiných onemocnění, na které očkování není. Jak se chránit, když se nechceme být na jejich hodující tabulí? Třeba námi vyrobeným repelentem.

Kousnutí není radno podceňovat

Můžete si totiž projít doslova peklem. Klíšťová encefalitida neboli klíšťovka člověka ve velkých případech nezabije, ale může na něm zanechat plno trvalých následků. Mezi nimi je obrna horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. Záludnost této nemoci tkví v tom, že se nejdříve tváří jako klasická, nevinná chřipka.

Dlouhodobě je Česká republika zemí s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Skoro celé území republiky můžeme označit za endemické to znamená, že jde o území s vysokým výskytem infikovaných klíšťat.

Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže samy odezní a nakažený se cítí dobře. Asi po dvou týdnech se nemoc ozve znovu a to už jde do tuhého. Druhá fáze onemocnění se uvede nástupem neuvěřitelně krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Budete regulérně tlouct hlavou o zeď a řvát bolestí. Tak moc velké bolesti hlavy jsou.

Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu. V takovém stavu musí nemocný do nemocnice, kde dostane infuzi, která ho zbaví krutých bolestí hlavy a zavodní ho.

Po pobytu v nemocnici se pacientovi uleví, ale i když je vyléčen a propuštěn, mozek se musí zotavit, protože klíšťovka je pro něj velkou zátěží. Je třeba, aby byl trpělivý a dodržoval absolutní klid a nevystavoval se žádné psychické ani fyzické námaze. Porušení tohoto pravidla může vést k opětovnému zhoršení stavu a zbytečnému prodloužení pobytu v nemocnici.

Jak si vyrobit repelent proti komárům

Budete potřebovat:

  • 10 g celého hřebíčku
  • 100 ml vodky nebo lihu (Fajnšmekři můžou zalít alkoholovým extraktem z rozmarýnu. Vezměte hrst sušeného rozmarýnu, vhoďte do sklenice, zalijte vodkou tak, aby byly lístky ponořené, a nechte stát nejméně 14 dní. Poté sceďte přes jemné plátýnko nebo kávový filtr.)
  • 100 ml lahvičku se sprejem

Postup: Do nádobky nasypte hřebíček, zalijte vodkou nebo extraktem z rozmarýnu. Pokud zalijete extraktem, můžete používat okamžitě, pokud ne, nechte 2 týdny odstát. Průběžně protřepávejte a dle spotřeby dolévejte, abyste docílili bezedného efektu.  

Jak bojovat proti klíšťatům?

Rozmarýnový repelent
Co potřebujete:

  • 100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 1 l vody

Postup: Vodu nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté do horké vody vložte bylinky, krátce svařte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Během této fáze se rozmarýn dostatečně vylouhuje a uvolní potřebné aromatické látky a silice. Studený odvar přeceďte a na závěr přidejte lžíci octa. Roztok přelejte do rozstřikovače nebo lahviček a uchovávejte v lednici. Používejte podle potřeby na tělo, oblečení a klidně i na srst vašeho psa.

Olejový repelent
Co potřebujete:

  • rostlinný nebo mandlový olej
  • růžový olej - extrakt z růží
  • hrnek vody

Postup: Do lahve nebo rozstřikovače nalejte malé množství oleje, přidejte alespoň 20 kapek oleje růžového a směs dolejte vodou. Protřepat, nemíchat.

Citrusový repelent
Co potřebujete:

  • vodu
  • citrusy - pomeranče, limety a citrony

Postup: Postup je velmi jednoduchý. Povařte litr vody se směsí citrusů dle vlastního výběru. Čím více ovoce povaříte, tím silnější roztok bude. Převeďte k varu a pak nechte alespoň hodinu probublávat na plotně. Poté tekutinu sceďte a voilà, zázrak je na světě.

Repelent s lecitinem
Co potřebujete:

  • ¾ sklenice vody
  • 1 lžičku granulovaného lecitinu
  • 60 kapek etérických olejů - minimálně tři druhy – levandulový, eukalyptový, citronový, cedrový...

Postup: Do sklenice nalejte horkou vodu (ne vařící), přidejte lecitin a míchejte do té doby, než se granule zcela rozpustí. Na závěr přidejte výběr olejů a protřepejte. Celou směs uchovávejte zavřenou, aby se zbytečně neodpařovalo aroma.