Protikuřácký zákon nám vyhnal hosty, stěžují si restauratéři. A bude hůř

Pokud si zapálíte na místech zákazu, zaplatíte až 5 tisíc korun
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už několik týdnů platí nekuřácký zákon, který vyvolal rozruch mezi kuřáky i nekuřáky. Zatímco majitelé nočních podniků v centru Prahy se nechali slyšet, že nepociťují horší návštěvnost, restauratéři a hospodští to vidí jinak. Hostů ubývá a v zimě bude ještě hůř. O jak velký problém do budoucna půjde?

Středočeský kraj hlásí menší návštěvnost a majitelé restaurací už pomalu propadají panice. Úbytek hostů zaznamenalo již několik hospod a všichni majitelé se shodují, že důvodem je právě protikuřácký zákon. Ten zakazuje kouřit ve vnitřních prostorách podniku.

V zimě bude mnohem hůř

Úbytek hostů, a tím pádem i menší tržby hlásí například kolínská restaurace Budvarka s tím, že se tam logicky obávají spíš zimy, kdy nebude možné sedět na zahrádkách. Podobně uvažují i další. Je to pochopitelné. 

Zatímco v letních dnech hosté využívají zahrádky, kde si mohou dát v klidu cigaretu, v zimě půjde doslova do "tuhého".  Už teď se ale najdou hostince, které ještě povolují si cigaretu zapálit a samozřejmě i ti, kteří to rádi nahlásí. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje od veřejnosti obdržela zatím čtyři podněty k provedení kontroly.

Žádná radnice však zatím větší problémy a stížnosti neřeší. "My jsme zatím v pohodě, kuřáci jsou na zahrádce a nekuřáci většinou vevnitř. Už jsme si ale všimli těch pohledů kuřáků, když si nekuřák chce sednout ven na vzduch. Ještě to bude zajímavé, v zimě si to moc nedovedu představit," říká manažerka restaurace v Hybernské ulici. 

Restaurace a další provozovatelé mají 90 dnů na úpravu prostor, až potom se začnou ukládat pokuty. Například herci na jevištích si budou moci během představení cigaretu ponechat jako rekvizitu.

Restaurace jsou zatím bez pokut

I když se najde nějaký "dobrák", který nahlásí restauraci, kde se kouří, pokuta majitelům zatím nehrozí. A to až do konce srpna. "Vzhledem k tomu, že se podle stanoviska ministerstva zdravotnictví vztahuje přechodná lhůta 90 dní na povinnost provozovatele stravovacího zařízení vyzvat hosta, který kouří v restauraci, aby přestal a nebo restauraci opustil, neuložila Krajská hygienická stanice Středočeského kraje k dnešnímu dni žádnou sankci za porušení výše uvedeného zákona," řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Kde všude si nezapálíte?

Cigaretu si nedáte ani na zastávkách veřejné dopravy a je zcela jedno, jestli je krytá či nikoliv. Kouření je zapovězeno i v prostorách škol a nemocnic. Psychiatrická oddělení a jiná zařízení pro léčbu závislostí mají ale možnost si zřídit stavebně oddělené kuřárny. Pokud vezmete své děti na hřiště nebo do zoo, můžete být v klidu. I tam platí zákaz kouření. Jestli se chystáte na dovolenou a máte problém vydržet bez cigarety na letišti, nebojte se. Tam vám kuřárny zůstanou. Kde už si ale nezapálíte, jsou koncerty pod střechou. 

Pokud si přeci jen zapálíte v místech zákazu, hrozí vám až 5 000 korun. Prodej či podávání alkoholu osobě do 18 let může být pokutováno až 150 000 korunami, mladšímu 15 let až dvojnásobně. Právnické osobně hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky.