Neratovice odstřihnou od teplé vody: Jak dlouho poteče obyvatelům z kohoutku pouze studená?

O teplé sprše si budou moci v Neratovicích nechat jenom zdát
 

Letní odstávky teplé vody nejsou nic příjemného. Některá města už je letos mají za sebou, jenže někde si je ještě "užijí". Pokud bydlíte v Neratovicích, bude asi nejrozumnější rychle odjet na dlouhou dovolenou. 

Máte pocit, že v teplém počasí si raději dáváte o něco chladnější sprchu než v zimě? To je naprosto obvyklé. Jenže málokdo je tak otužilý, aby ocenil úplně ledovou koupel. Samozřejmě, dobrovolné otužování je naprosto v pořádku, jenže co když nás k tomu nutí teplárny? 

"Je to naprostá katastrofa a my to tady máme každoročně," stěžuje si Ludmila Pánková z Neratovic. "Absolutně mi to zkomplikuje život, jsem zvyklá se každé ráno osprchovat a oholit, jenže holit si nohy v ledové vodě s husí kůží? To je peklo a ohřívat si každý den ráno tolik vody je taky nesmysl," popisuje Ludmila. "Já situaci řeším prostě tak, že odjedu k babičce do Kutné Hory, ale třeba mamka, ta musí do práce. Vím, že je z toho taky dost nešťastná.

V Neratovicích je totiž naprosto běžné, že odstávka teplé vody trvá celý týden. Ta letošní připadne na období od 11. do 17. července. Pražská teplárenská společnost, která Neratovice zásobuje teplou vodou, se podle všeho snaží vyřešit opravy a údržbu co nejrychleji, ale zkrátka to nejde jinak. "My se vždycky snažíme, aby odstávky trvaly co nejkratší dobu. Ostatně je to přece i v našem zájmu. Je však potřeba provést revizi a letní období je rozhodně nejlepším možným časem, kdy se do oprav pustit," říká inženýr Pavel Štěpánek z teplárenské společnosti. A tady musí asi každý souhlasit s tím, že v zimě by byla odstávka teplé vody podstatně horší. Popravdě se teplárny oproti období před několika lety polepšily, protože dříve byly Neratovičtí bez teplé i 14 dní. 

Spousta lidí odstávce unikne, protože jedou na dovolenou, ale přesto to rozhodně není věc, kterou jim může někdo závidět. Například v Kladně mají odstávku dneškem už za sebou, netrvala ani celý den. V drtivé většině pražských částí trvá odstávka také jen jeden den. V Kutné Hoře už svou jednodenní pauzu mají také za sebou. 

Pro ty, kteří nemají svůj kotel, může být odstávka tragická, ale v Neratovicích se mohou uklidňovat i tím, že v tom nejsou úplně sami. "Užije" si i Praha. Pražské Vršovice čeká dlouhá odstávka od 19. do 31. července, Černý Most pak od 18. do 26. června. Přestože většina odstávek trvá jen den, určitě není od věci se podívat, jak je to právě ve vaší čtvrti.