Kdy vás může zasáhnout blesk? Ženu trefil přímo mezi domy

Sílu blesku si málokdo z nás dokáže představit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdybychom měli parafrázovat doktora Chochoulouška, tak je to věc, která se stává maximálně jednou za deset let. V případě zásahu bleskem v hustě obydlené oblasti je pravděpodobnost dokonce zřejmě ještě o něco menší. Přesto se to v Praze na Střížkově stalo ve středu večer. 

Prakticky všichni, kdo se o incidentu dozvěděli, jen nechápavě kroutili hlavou. "Myslíte někde na kopci, ne? Cože, mezi domy? Tak to je velká rarita," potvrdil doktor Karel Hynek, který se prý s ničím podobným za dvacet let své lékařské praxe nesetkal. Bouřky se od včerejšího večera prohánějí prakticky celým Středočeským krajem, v Praze je doprovázelo i krupobití. Zřejmě si jich "užijeme" i celý čtvrtek. 

Blesk je výboj mezi mraky nebo mezi mrakem a zemí. Energie blesku představuje až jednu miliardu voltů a až 20 000 ampér. Jeho délka trvání je však velmi krátká asi 0,000 1–0,003 s.

Dlouhý boj o život

Postižená žena ze Střížkova svůj boj o život nakonec vyhrála. Přesto, že došlo k zástavě krevního oběhu, záchranářům se podařilo obnovit její životní funkce. "Byla převezena do Vinohradské nemocnice. Musím však říct, že za třiadvacet let ve službě nic takového nepamatuji," měl jasno mluvčí záchranářů Ondřej Franěk. 

Pravdou je, že v České republice je každý rok bleskem zasaženo hned několik desítek lidí. Téměř vždy je to však v horách, pod stromem, u hromosvodů a tak dále. Vždy ale mimo města, tím spíš v tak husté zástavbě, jako je na Střížkově. Přitom možností, jak dostat "ránu", je celkem dost a liší se od klasického úrazu elektrickým proudem. 

Možností je hodně

Blesk totiž může uškodit jak přímo, tak například přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu apod. Příčinou smrti je ochrnutí mozkových center, hlavně pak dýchacího centra nebo míhání srdečních komor. Když člověk dostane přímý zásah do hlavy, dojde k potrhání měkkých pokrývek lebních. Lebka se zlomí a mozek nemá šanci. Po smrti vzniká často kataleptická ztuhlost. 

Navíc není samozřejmostí, že vás blesk "trefí" pouze na zemi. Naopak, klidně si vás "najde" v letadle nebo třeba v lanovce. Až deset procent ze všech popsaných případů vzniklo v autech, na člunu nebo právě v letadle. Smrtelných je pak podle statistik třicet až čtyřicet procent. Takže pokud si chcete být jisti, že jste v bezpečí, zůstaňte prostě doma.