Nebezpečné léto: 10 způsobů, jak nejsnadněji přijít o život

Prázdniny od života si chce dát v létě málokdo
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Léto je nejnebezpečnější část roku, pokud jde o úrazy. Volno v práci i ve škole znamená relax, jenže ten se může pěkně zvrtnout. Jak nejčastěji lidé umírají v létě a na co si dávat pozor?

O prázdninách umírají lidé velmi často. Je to tak trochu paradoxní, protože obvykle se právě na období prázdnin těšíme nejvíce. Jenže s nezvyklou situací, totiž tím, že máme volno, někdy není úplně snadné se sžít. Proč lidské životy vyhasínají právě v tomto krásném období?

  • Smrt na silnici - horko, kolony a celá rodina v autě může jednoho řidiče pěkně znervóznit. Dehydratace způsobuje zpomalení našich reakcí, a tak není divu, že se v létě děje na našich silnicích tolik nehod. Nebezpeční jsou zejména řidiči, kteří neřídí denně nebo mají naučenou jen trasu práce - domov, jenže s volnem se ocitnou na cestě na výlet. 
  • Úraz a smrt u vody - slyšíme to ze všech stran pořád, ale stejně se vždycky najde někdo, kdo skočí do  neznámé vody. Ještě nebezpečnější je pak kombinace skoku do neznámé vody s nočním koupáním. Také křeč vás může při plavání vyřadit z pohybu na tak dlouho a tak silně, že se už nedostanete nad hladinu. Malé děti se pak utopí nejčastěji na zahradě u domu, buď spadnou do bazénu, nebo do nádrže na dešťovou vodu. 
  • Havárie skútrů - možná se vám to nezdá příliš pravděpodobné, ale lidé na skútrech občas přehlédnou plavce, ale dochází i k převrácení skútru, pokud vás přitom praští stroj do hlavy. 
  • Alkohol a voda - příliš mnoho alkoholu v krvi, kluzké kameny okolo vodní plochy a další pořádně opilí přátelé? Je jedno, jestli jste právě na vodě, nebo na nočním pikniku u splavu, jde vám o život!
  • Bouřky a blesky - špatné počasí vás může překvapit, ve městě se ještě nějak zvládnete schovat, jenže v přírodě to je o dost těžší. Blesk nejčastěji trefí vedle člověka a tomu tak hrozí smrt asi jen ze 30 %, pokud dostanete přímý zásah, je to jistota. V přírodě je dobré skrýt se v lese, ale ne pod jednotlivým stromem v krajině. Pokud se právě koupete, honem šup z vody ven!
  • Požáry - vysoké teploty, málo deště a stačí to. Pokud si rozděláte táborák v naprostém suchu u lesa, přece jen si tak trochu koledujete o sebeupálení. Možná při táboření venku jen špatně típnete cigaretu a odhodíte nedopalek - tak vzniká podle hasičů drtivá většina lesních požárů. 
  • Nebezpečné výlety - nebezpečí platí zejména pro děti, ty by měly rodičům vždy dát vědět, kde budou. Dobrodružství se může snadno zvrhnout v jeskyních a různých štolách. Pokud člověk přecení své schopnosti, může to skončit smrtelným úrazem. Lezení bez jištění, špatná obuv nebo jen nečekaně kluzký povrch a úraz hlavy a páteře je tady. Kritická výška je už metr a půl nad zemí. Nebezpečný může být i výlet do exotické destinace, kde nejsou výjimečné únosy nebo teroristické útoky. 
  • Alergie - alergická reakce vás může postihnout zcela nečekaně, protože alergie se časem vyvíjí. Už vás roky nepíchla včela? Pokud se vám to stane daleko od civilizace a bez možnosti zavolat si pomoc, může být i jedno bodnutí včely smrtelné. Úplně bez alergie se obejdete i v případě, že vás uštkne zmije, která se vyhřívá v lese na kamenech. Možná není úplně od věci brát si s sebou při běhání i mobil.
  • Otrava jídlem - v teple se kazí maso daleko dříve než jinde. Zvláště pokud se pohybujete v exotických destinacích a dáváte si jídlo na ulici, mějte se na pozoru! Zejména pro děti a seniory s oslabenou imunitou může být otrava smrtelná. 
  • Uvaření - bohužel tento strašný způsob smrti čeká malé děti zavřené v tropickém horku v autě. Bez otevřeného okýnka je i ve stínu po několika desítkách minut kritické horko, ani ne za hodinu může nastat smrt z úpalu.