Hvožďany: Tip na výlet do vesnice roku

Předávání ceny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hvožďany na Příbramsku jsou malebnou vesnicí, ve které to pořádně žije. Vítězná vesnice Středočeského kraje sází na podporu spolků a kulturní akce. Proč vyrazit na památný vrch Třemšín?

Malebná vesnička na Příbramsku je nejen skvělým místem k životu, ale i perfektní výletní zastávkou. Na co se přijet podívat a proč vyhráli cenu Vesnice roku ve Středočeském kraji?

Co se vám bude líbit v Hvožďanech?

Pokud máte rádi přírodu a nevyhýbáte se cyklistice, určitě oceníte krásné brdské lesy. Přestože byly dříve daleko hlubší, pořád stojí za to. Na kolo je okolní krajina ideální nejen kvůli jemnému zvlnění. 

Od lesů je odvozen i název vesnice Hvožďany. Totiž od slova hvozdy.

"Návštěvník se u nás ocitne na pravém českém venkově, není tady zatím takový nával turistů, ani komerční cyklistiky podobné provozu na dálnici," láká na klidné krásné projížky starostka Markéta Balková. Určitě si užijte stínu pod 250 let starou památeční lípou a vystoupejte na vrch Třemšín, odkud budete mít parádní výhled. 

Pokud toužíte po pořádném výletě s dalšími zastávkami, ideální bude zajet pak do nedalekých Lnář, Blatné a Březnice.

Soutěž Vesnice roku 

Vítězné Hvožďany naplnily nejlépe smysl a poslání soutěže. Svou prezentací ukázala, jak plnohodnotný je život na venkově pod památným vrchem Třemšínem. Obec vynikla především způsobem, jak podporuje všechny věkové skupiny obyvatel. Žije to tady spolkovým a komunitním životem. Spolky jsou přitom víceméně tradiční - hasiči, včelaři a sportovci. Akčnost celé vesnice je vidět i na webových stránkách, kde je příkladně vedena rubrika volný čas. Porota ocenila zejména: "mimořádnou občanskou sounáležitost a to vše v souladu s okolní krásnou přírodou". 

"Jsme velmi hrdí na svou obec, loni se nám zvítězit nepodařilo, o to máme větší radost teď," vysvětlila starostka obce Markéta Balková s tím, že konkurence byla letos obrovská. Přihlásilo se totiž 13 obcí a byly uděleny 4 stuhy. Hvožďany se zlatou stuhou si ještě počkají na celostátní kolo, které se vyhlašuje 16. září v Luhačovicích. Takže nezbývá, než jim držet pěsti.