Díky, američtí přátelé: Konvoj blokoval D5. Super nápad, vybrat si pátek odpoledne

Exhibice dokonána, americký konvoj v Česku
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Další americký konvoj se celkem v tichosti právě teď proplétá Českem. Žádné protesty ani oslavy podél jeho cesty. Několik desítek vozů přesto udělalo docela slušnou paseku zejména na dálnici D5. Kdo ví, proč si vojáci vybrali právě páteční odpoledne, kdy je největší provoz. 

Celkem 450 vozidel a 1 600 vojáků se v několika etapách přepravuje přes Českou republiku na cvičení do Maďarska, Bulharska a Rumunska. Kdo měl tu smůlu a jel dnes po D5 směrem na Prahu, s jedním takovým konvojem se potkal. Nejeden řidič si ťukal na čelo, že se obrněnci museli na cestu vypravit zrovna v pátek v dopravní špičce.

Kdo tohle vymyslel?

Navíc v den, kdy děti dostávaly vysvědčení a spousta lidí už vyrážela na dovolené. "Tohle zase někdo vymýšlel hlavou. Nechci to komentovat, byl bych sprostý. Proč se ti kluci nepřesunou v noci? Nemohli by exhibovat, nebo co? Nebo kde má ta slavná americká armáda svá obří letadla na transport takových aut?" rozčiloval se Patrik Horák, který byl jedním z několika stovek "postižených". 

Pravdou je, že jet po jakékoli české dálnici není žádný med ani za běžné situace. Vedle konvoje jste přitom mohli jet logicky jen jedním pruhem a maximální rychlost tak jen zřídka překročila 90 kilometrů za hodinu. A aby toho nebylo málo, cestou potkáváte několik odstavených bojových vozidel, na kterých se intenzivně pracuje. A to je další zdržení, protože je kolem nich humbuku pomalu jako kolem prezidenta.

Naši američtí přátelé by si možná mohli své vozy trošku poštelovat, než vjedou na naše dálnice. Jinak nic proti konvoji. Ať si tu projíždí americký, brazilský, finský nebo třeba husitský. Ale proč, pro boha živého, přesně v době, kdy je na silnicích nejvíc aut?