Nenechte se napálit. Jak poznat kvalitní české jahody?

Nenechte si radit špatně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto, sluníčko, voda, pohoda a čerstvé, voňavé ovoce i zelenina – neodolatelná kombinace. U nás si často pochutnáváme na jahodách. Na co bychom si ale měli dát pozor během jejich nákupu? V čem se liší dovážené od tuzemských? A jak nenaletět falešným prodejcům?

Konečně jsme se dočkali tuzemských jahod. Samozřejmě ty z dovozu můžeme koupit po celý rok, ale to jaksi není ono. Jenže někteří prodejci nás i teď mohou chtít klamat a označovat dovezené plody českým původem. Jak tedy poznáme, že jsou jahody opravdu z České republiky? 

Po kvalitních českých jahodách je v sezoně velká poptávka. Pěstitelů je ale u nás bohužel málo, protože je tato práce poměrně riziková a náročná. I proto se k nám dováží větší množství jahod, než by bylo optimální.

Jak by měly vypadat kvalitní jahody?

"Kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni mají totiž horší kvalitu i chuť. Navíc někteří prodejci zneužívají velkou poptávku po tomto oblíbeném ovoci a označují dovezené jahody jako české," upozorňuje Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR. Nicméně přesto máme určitou šanci tento klam prokouknout. Berte v potaz následující:

Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.

Rozhodující je i chuť a vůně

Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.

Jahody "jednouplodící" vs. "stáleplodící"

Jahody jsou sezonní ovoce, to je všeobecně známá věc. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o takzvané jahody jednouplodící nebo také červnové.

"Sezona těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů
s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat cca do 24 hodin," upřesňuje Milan Hanč z Jahodáren Vraňany. Mimo sezonu se pěstují takzvané stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.

Pomůže vám "jahodová mapa"

Pokud chcete mít opravdu jistotu, odkud jahody pocházejí, navštivte webové stránky Ministerstva zemědělství ČR. Najdete tam přehledné informace o tom, kde aktuálně probíhají po celé České republice samosběry jahod. Regionální produkce od místních pěstitelů zaručuje čerstvost a kvalitu. Je tedy možné hledat místní pěstitele, kteří nabízí jahody v několika kvalitách již natrhané nebo samosběr.

"Zákazník by měl sledovat, od koho si jahody kupuje a odkud pocházejí. Prodejce má povinnost u zboží uvádět původ, pěstitele a také odrůdu. V zásadě platí nekupovat je od anonymního prodejce s pouhým označením "jahody"," dodává Ludvík.

Na léto dokonalé

Není nad to zapojit vlastní fantazii a vytvořit si nanuky podle svého gusta. Pokud váháte, zda tuto zmrzlou pochoutku zvládnete dobře ochutit, inspirujte se následujícím osvěžujícím receptem na vlastní jahodové nanuky.

  • Ingredience

100 g jahod
350 g bílého jogurtu
lžička citronové kůry
2 lžíce medu

  • Postup

1. Jahody rozmixujte spolu s medem dohladka.
2. Do jahodové směsi vmíchejte bílý jogurt a citronovou kůru.
3. Vše nalijte do formiček na nanuky a ty umístěte do mrazáku. Nechte přes noc zmrazit.

  • TIP: Nanuky můžete před podáváním ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

Jak ještě využít jahody?

Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

  • Ingredience na noky

kůra z jednoho citronu
500 g tučného tvarohu ve vaničce
300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
100 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
4 vejce

  • Ingredience na omáčku

600 g jahod
1 smetana (33%)
pár lístků máty
moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

  • Postup

Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
Hojně pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.