Bojíte se zlodějů? Poradíme vám, jak nejlépe zabezpečit byt

Bezpečnostní kamery může zloděje odradit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chystáte se na dovolenou, ale bojíte se o svůj byt či dům? Celkem oprávněně. Šance, že si zrovna váš dům vyberou zloději a vykradou ho, je sice celkem malá, ale existuje. Jak tedy takové nepříjemné situaci předejít a jak se proti lupičům bránit?

Začínající prázdniny jsou dobou dovolených a radovánek nejen u moře. Zároveň se stávají doslova švédským stolem pro zloděje. V létě totiž stoupá počet krádeží až o dvacet procent. Zlodějům není nic svaté a najdou se i tací, kteří se ani neobtěžují si počkat na noc a dům vykradou klidně během poledne. Do ochrany domu či bytu můžete investovat, nebo vás to stát ani nic nemusí.

Základem veškeré ochrany vašeho majetku je to, aby nikdo nepoznal, že jste pryč. Sociální sítě jsou sice skvělým nástrojem pro sdílení svých pocitů a zážitků, ale pozor na to, co sdílíte a kdo váš obsah uvidí. Nechlubte se na internetu tím, že v ten a ten den odjíždíte na Maledivy a vrátíte se toho a toho dne. 

Bezpečnostní dveře jsou jistě fajn. Ale pozor, ať vybíráte opravdu kvalitní. Dbejte na to, aby byly uvnitř vybaveny rozvorovým trezorovým mechanismem se šesti až sedmi bezpečnostními čepy. Ty krásně zapadnou do kovové zárubně a vchod je tak zajištěn. TIP: Zárubeň po celém obvodu vylijte betonem, šanci pak nemá ani hever.

Musíte klamat, co to jde

Pro potenciální zloděje je to jako pozvánka. Byt ani dům by neměl vypadat, že je opuštěný. Nezatahujte závěsy a řekněte třeba sousedovi, aby vám průběžně vybíral poštu. Přetékající schránka je jasným znamením toho, že nikdo není doma. Stejné je to i s prádlem, které je celkem mizerným maskováním.

Když vyvěsíte prádlo ven na šňůru, vypadá to sice, že dům někdo obývá, ale jen tak na dva dny. Zloději si chodí své vyhlédnuté objekty pozorovat, a když uvidí stejné prádlo viset venku několik dní, lest prokoukne. Klíče od bytu svěřte spolehlivému člověku, který tam občas, ideálně nepravidelně, zajde, vyvětrá, rozsvítí, prostě zajistí zdánlivý pohyb.

Co si pořídit na odlákání zlodějů?

Na trhu existuje velké množství všemožných "plašících pastí" na zloděje. Nejčastější jsou zvukové alarmy, které se pohybují v řádu stovek. Dokáží vzbudit zdání, že v bytě někdo je. Dovedou zařídit, aby při stisknutí zvonku začal štěkat pes nebo aby se náhodně rozsvěcelo světlo nebo zapínala televize či rádio.

Některé lze ovládat dokonce pomocí mobilního telefonu. Cenově přijatelnou investicí je osvětlení vstupních dveří, které reaguje na pohyb. Dveře i okna můžete také zajistit jednoduchým alarmem, který reaguje na jejich otevření.

Častým místem, kudy se zloděj do domu dostane, je světlík. Nezapomínejte tedy, stačí například magnet proti otevření. 

Pozor na dveře a okna

Dveřmi to zloději zkouší nejčastěji. Podle statistik, když se jim nepodaří dveře otevřít do deseti minut, většinou to vzdají. Potom zkouší do bytu vlézt oknem. Je dobré si tedy pořídit bezpečnostní dveře, které se dají sehnat už kolem sedmi tisíc.

Využít ale můžete i ochranné prvky za pár stokorun: bezpečnostní zámky třídy 3 a 4, cylindrické vložky, kování, závory a nástroje proti vysazení z pantů. Bezpečnost dveří zdvojnásobí také přídavné zámky či klasický bezpečnostní řetízek.

Speciální čirá fólie okna zpevní a v podstatě supluje mříže. Po případném úderu sklo praskne, ale nerozsype se. Cena takové fólie je kolem 600 korun za m2 včetně instalace.

Bezpečnostní fólie a pevný rám

Jestliže se ale opravdu hodně bojíte nezvaných hostů, ať už z jakéhokoli důvodu, je lepší si pořídit něco opravdu spolehlivého. Kolem domu můžete namontovat senzory pohybu, které když zachytí pohyb, začnou houkat a jsou schopny vás upozornit přes mobilní telefon. Nákladnější systémy se již vyplatí zadat odborníkům. Cenu dopředu odhadnout nelze, je velmi individuální.

Dobrou ochranou je i kamerový systém, který lze ovládat tabletem nebo mobilem. Vše, co se v okolí i uvnitř vašeho domu děje, můžete live sledovat přímo z dovolené. Při jejich výběru dejte přednost osvědčeným značkám a dbejte i na jejich zabezpečení proti hackerům, podobně jako chráníte svůj počítač.

Dohled na dálku ale zvládne zařídit i zvonek s mluvítkem a kukátkem. Když jste na dovolené a někdo u vás zazvoní, můžete reagovat přes mobil nebo tablet a odpovědět, můžete na dálku otevřít dveře a díky integrované kameře kdykoli překontrolovat prostor před domem.