Konec demokracie a začátek diktatury: Babiš chce zrušit zastupitelstva i Senát

Může někdo Andreje Babiše zastavit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na české politické scéně se dějí velké věci. Hlavním aktérem je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který dělá i na naše poměry nevídané kousky. Ostatní politické strany se sice konečně probouzejí ze zimního spánku, podle některých jsme svědky začátku konce demokracie. Zní to však už jen jako poslední křeč umírajícího než plnohodnotný pokus, jak se do cesty postavit rozjetému rychlíku. 

Něco podobného jsme tu zatím viděli snad jen od Tomia Okamury a jeho SPD. Ale asi už jsme si nějak zvykli, že vykřikuje populistická hesla na všechny strany a přímou demokracii by zavedl snad i v rámci chození na toalety. Budiž. Kdo chtěl, tak se tím zabýval, ostatní ho nebrali příliš vážně. Nakonec, jeho volební výsledky nikdy nemohly nic moc zásadně ovlivnit. 

Moc centrální vládě

Teď je tu však mnohem větší strašák. Andrej Babiš se totiž nijak netají tím, že by v případě volebního úspěchu jeho hnutí zavedl přímou volbu starostů a primátorů. Což je ještě něco, o čem se dá směle diskutovat. Když se to správně uchopí, není to špatná myšlenka. Ovšem lídr ANO by šel ještě dál a navrhnul by úplné zrušení obecních zastupitelstev a horní komory parlamentu, tedy Senátu. Veškerá moc by se tak soustředila do rukou centrální vlády.

Podle posledních volebních průzkumů by ANO získalo 33,5 % hlasů. Jedenáct procent by brala ODS, jen o půl procenta méně KSČM. ČSSD je na deseti, TOP 09, SPD i STAN+KDU-ČSL započítávají 7,5 %. Posledně jmenovaní však jako koalice potřebují minimálně deset procent. Na hraně volitelnosti jsou Piráti.

A to už je něco, kdy je potřeba zbystřit. Tohle není hra na počítači, ani virtuální přesouvání bohatství a vlivu v rámci nějaké deskové hry. Tady se jedná o budoucnost naši i našich dětí. "Jistě, diktatura rozhoduje rychleji, protože opozice neexistuje. Jen si řekněme, že to opravdu chceme. Prostě nazývejme věci pravými jmény - diktát je diktát, ať už mu říkáme jakkoliv," má jasno předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Proč všichni spali?

Je možná škoda, že se takto nerozčiloval už před několika měsíci, možná lety. Směr Andreje Babiše totiž není zdaleka tak nečitelný, jak se nám dnes snaží někteří namluvit. Jisté je, že celá politická reprezentace zaspala a nechala ANO, respektive Babiše, dělat si naprosto cokoli. A nebylo to žádné postupné vyloďování, šlo o vpád se vším všudy. Zajatci se nebrali hned od začátku. Většina politiků však jen mlčky přihlížela a čekala, že "to nějak vyšumí". 

Stal se však pravý opak. Dnes je tu obrovská síla, kterou zřejmě nikdo neporazí. Zrušení vybraných kontrolních orgánů může být jen začátek. "Tento šílený nápad je v přímém rozporu s tím, co prosazují Starostové. Chceme rozhodování co nejblíže lidem, chceme, aby i na obcích a ve městech zněly různé názory. Co naopak nechceme, jsou desítky malých diktátorů, kteří s úředníky za zády rozhodují bez jakékoliv opozice. Nevím, jestli si to uvědomujeme, ale to by byl faktický konec demokracie," rozohnil se Gazdík.

Má-li pravdu, nebo ne, ukáží nejbližší měsíce. Možná je to "jen" nepochopení demokracie, možná pokus o nastolení jiného režimu. V každém případě zastavit lokomotivu jménem Andrej Babiš bude téměř nemožné. Cílovou stanicí je premiérské křeslo a většina v parlamentu (za podpory komunistů se to pravděpodobně povede). A už jen toto spojení vypadá hodně nebezpečně.

Co na tom, že ODS, TOP 09 a další vykřikují, že s Babišem do vlády nikdy. Jenomže on vás fakt potřebovat nebude. A jen tak mimochodem, proč asi komunisté míří ke druhému místu, když porážejí ČSSD a jsou na úrovni ODS? I za to může dlouhodobé nicnedělání současných politiků. Jejich lajdačení se nám všem teď vrací jako bumerang. Přímo do tváře...děkujeme.