Komáři jsou gurmáni: Jdou po blondýnách, steroidech a estrogenu

Poradí vám, jak si doma "uvařit" repelent a štípancům je konec
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neberte steroidy, nesnažte se otěhotnět a pak je možné, že si vás komár nevšimne. No dobře, tak jednoduché to není. Neměli byste být příliš vysocí, ani mít vysoký cholesterol. Zdá se, že krvelačným komárům, kteří urazí za noc až deset kilometrů, téměř nelze uniknout. A nebo jo?

"Bzzz," ano, to je ten otravný zvuk, který vám ničí váš spánek i romantickou večerní procházku. Jsou drzí, otravní a jejich památka vám nedá spát dalších pár dnů. Jsou to ale gurmáni. A i když je to malá pravděpodobnost, nemusíte jim zrovna chutnat...

Komáry přitahuje i oxid uhličitý, který vydechujeme. Nemusíme tedy dělat nic, jen dýchat, a stejně se ráno můžeme probudit poštípaní. Snad se brzy nenaučí prokousat i sítí v okně. 

Podle čeho si komár vybírá oběti?

Také přemýšlíte, proč si komár vždy vybere jen vás, zatímco váš partner se v noci v klidu vyspal a ráno nemá ani jeden pupínek? Máme pro vás vysvětlení. Voníte jim a máte dobrou krev. Ale nejen to...

Na pozoru by měly být hlavně těhotné ženy, pánové, kteří se pyšní velkými svaly, lidé, kteří mají vysoký cholesterol a světe, div se: blondýny. Alespoň tak mluví výzkumy z kalifornské univerzity. Komáři jdou prý hlavně po takové krvi, která obsahuje pohlavní hormony testosteron a estrogen nebo cholesterol. A nepohrdnou ani steroidy. 

Studie mimo jiné také zjistila, že míra přitažlivosti pro komáry je dědičná. Komáři mají rádi i dlouhány, takže pokud jste vysocí, mějte se na pozoru. Tyhle potvory totiž létají až dva metry nad zemí. Pokud tedy měříte například 170 cm, můžete být v klidu, cestu jim zřejmě nezkřížíte. 

Co způsobuje bzučení?

Komáři vydávají protivné bzučení v letu a to nás také často může před štípnutím zachránit. Je způsobeno chvěním křídel a hlasivek, které jsou napjaté v hrudních průduších. Komáři toho v noci nalétají víc, než byste asi řekli. Za jednu noc urazí komár až 10 km. Může létat čtyři hodiny bez přestávky, a to rychlostí až 2 km/hod. V Česku žije přibližně 50 druhů komárů.

Proč bodají jenom k večeru a v noci?

Krev sají pouze samice komárů. Samci se na rozdíl od nich živí rostlinnými šťávami. Samice potřebují více energie, hlavně pro tvorbu vajíček. A energii jim poskytuje právě krev. "Tak jako existuje více druhů komárů, existuje i více strategií pro sání krve. Některé druhy preferují sání na lidech, některé neopovrhnou jinými savci, další se specializují na ptáky. Známe komáry, kteří sají pouze venku, i takové, kteří jsou schopni sát v uzavřených prostorách stájí či našich domovů," vysvětluje Iva Kolářová z katedry Parazitologie PřF UK.

Jednotlivé rody komárů se prý liší také denní dobou, kdy samice hledají své hostitele. Není to tedy pouze k večeru, v noci nebo za svítání, jak by se nám mohlo zdát. Některé druhy mohou sát krev i přes den. "Řada druhů ovšem skutečně preferuje podvečer a svítání. Ale proč? Důvodů může být hned několik. Za prvé, komáři jsou malí a musí velmi dobře hospodařit s vodou ve svém drobném tělíčku, aby nevyschli. Proto se vyhýbají přímému slunci. Přes den raději odpočívají někde ve stínu, pěkně v chládku, ideálně v místě s vyšší vlhkostí. Za soumraku a za svítání jsou naopak teplota i vlhkost ideální, takže samička může vyrazit z úkrytu hledat potravu," dodává Kolářová.

Ingredience na přípravu esenciálního oleje: skořicový olej, citrónovo-eukalyptový olej, citronelový olej, ricinový olej

Výroba účinného repelentu

Při výrobě repelentu nemíchejte olej s vodou. Buď oleje mezi sebou nebo olej s alkoholem. Pamatujte, že je potřeba používat olej, který nedráždí vaši pokožku. Repelent, a to žádný, by neměly používat těhotné ženy. Jedině pokud se poradí se svým lékařem. A jak tedy postupovat při výrobě? Je to velmi jednoduché.

Nejprve se rozhodněte, kolik repelentu potřebujete vyrobit. Pokud se rozhodnete obdařit celou rodinu, vždy pamatujte na to, že výsledný produkt nesmí tvořit víc než 10 % esenciálních olejů. To je maximum. Na jeden esenciální olej by mělo přijít 10-20 % základního oleje či alkoholu. Pro standardní dávku tedy použijte: 10-25 kapek esenciálního oleje a dvě polévkové lžíce základního oleje nebo alkoholu.

Alkohol a základní oleje vhodné na přípravu repelentu: olivový olej, slunečnicový olej nebo jakýkoliv olej na vaření, vodka

Jak postupovat?

Promíchejte esenciální oleje s těmi základními nebo s vodkou. Naneste nebo nastříkejte repelent na pokožku nebo na oblečení. Vyhněte se oblasti očí. Opakujte po každém koupání či převléknutí. Nepoužitý repelent uchovávejte mimo světlo a teplo.

 

Klíčová slova:
boj