7 vychytávek do auta, které vám zpříjemní dlouhou cestu

Handpresso hned po ruce? Pecka!
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Chystáte se autem na dovolenou? Jedete do Chorvatska, Itálie či na Šumavu? Právě pro vás jsme sesbírali tipy na zajímavé vychytávky, které vám zpříjemní vaši cestu, ať už míříte kamkoli. Některé zřejmě znáte, jiné pro vás mohou být novinkou. 

Dnes už nezbytnost: Nabíječka, navigace a držák chytrého telefonu. Bez toho si delší cestu dokáže představit málokdo z nás. Ovšem i zde najdete řadu rozdílů. Navíc navigaci můžete řešit i pomocí chytrého telefonu. Vše má ale svá úskalí a je dobré vše vědět, než se rozhodnete spoléhat jen na mobil.

Bez čeho se neobejdete?

Tradiční GPS navigace je dnes už téměř nutností. Nejenže vás spolehlivě navede do vašeho cíle, ale také vám pomůže se třeba vymotat z velkých nepřehledných měst plných jednosměrek. Navigace se pohybují ve velkém cenovém rozpětí podle funkcí a služeb, které nabízejí. Výhodou oproti chytrému telefonu je především nulová spotřeba vašich mobilních dat (na offline navigace v telefonu není vždy spolehnutí), výdrž baterie a stabilní signál.

Pokud plánujete cestu autem z Česka do zahraničí, je důležité, abyste znali místní pravidla pro řízení vozidla ještě před tím, než na cestu vyjedete. Nepodceňujte to, liší se to stát od státu a problémy mohou být veliké.

Nezapomeňte však mapy ve své navigaci pravidelně aktualizovat, aby na ně byl skutečně spoleh. Pokud vám přeci jen více vyhovuje navigace ve vašem smartphonu, je pak nutné řešit jeho nabíjení a praktické umístění. Pořiďte si proto vhodný kvalitní držák na mobilní telefon, který vám zajistí dobrý výhled na zobrazované mapy a telefon bude zároveň na dosah ruky.

Zapomínat se nevyplácí

Dále nezapomeňte na nabíječku do zapalovače, která udrží váš telefon celou jízdu při životě. Doporučujeme zakoupit nabíječku s rozdvojkou, která umožní dobíjení dvou či více zařízení zároveň. Věřte, že při dlouhých cestách ji ocení i spolucestující, kteří budou mít možnost si také telefon dobít.

  • Protiskluzová podložka na klíče s drážkami pro telefon

Máte v automobilu málo úložných prostorů? Nevíte, kam odložit klíče, telefon a jiné drobnosti? Protiskluzová podložka na palubní desku vám rozšíří úložný prostor a poslouží jako praktický stojánek na telefon, takže budete mít vše stále na očích. Díky speciální protiskluzové vrstvě se nemusíte bát, že vám předměty z podložky spadnou. Garantujeme, že budou držet jako přibité.

  • Kamera do auta

Pro snadnější dokazování průběhu dopravních nehod využijete kameru do auta, která zaznamenává průběh vaší cesty. Navíc si můžete z pořízených záznamů sestříhat různá zábavná videa a nasdílet je svým přátelům. Jen dávejte pozor, v některých zemích je zakázaná, třeba v Rakousku.

  • Chladicí box do auta

Pro převážení čerstvých potravin na delší vzdálenosti se vám bude hodit lednice, která se dokáže napájet z klasické autozásuvky na 12 voltů. Lednici můžete umístit do zavazadlového prostoru, za sedadlo nebo ji na sedadlo připoutat pásy. Chladicí boxy s větším objemem jsou také pro snadnější manipulaci často vybavené kolečky.

Plánujete-li si dávat delší přestávky, doporučujeme pořídit si lednici, která hlídá stav autobaterie a zamezí tak i jejímu úplnému vybití. Můžete tak chladit bez obav, že po pikniku nenastartujete. Některé typy těchto lednic lze napájet i ze sítě (220 V), takže je můžete používat i jako malé přenosné chladicí boxy například v hotelovém pokoji.

  • Přenosný kávovar

Pojedete v noci a potřebujete být čilí? Chcete si vychutnat skvělou kávu, na kterou po cestě nenarazíte? Kupte si přenosný kávovar do auta Handpresso, který vám připraví stejně dobrou kávu jako ve vaší oblíbené kavárně.

  • Jemné pracovní rukavice

Během vašeho cestování je mnohdy nutné tu a tam utáhnout šroubek či ventilek nebo třeba vyměnit olej. Abyste se při takové práci neumazali, doporučujeme pořídit si tzv. polomáčené rukavice. Jsou měkké, poddajné a zároveň houževnaté, navíc v nich neztratíte cit v prstech. Gumová vrstva vaše ruce ochrání před špínou i vlhkostí. Ale ani se v nich nezpotíte, protože horní vrstva je z prodyšné látky.

  • Co dál?

Před delší cestou samozřejmě doporučujeme nechat vůz zkontrolovat v autoservisu nebo si sjednejte asistenci pro případ poruchy. Dobré je vybrat praktickou asistenci na cestách spojenou s kontrolou vozu před cestou samotnou za výhodnou cenu. V případě poruchy tak nejste odkázaní sami na sebe, ale na profesionální pomoc.