Heřmánek pravý králem bylinek: Odstraní záněty a uklidní nervový systém

Heřmánek se rozhodně nehodí jen na čaj
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Účinky heřmánku jsou opravdu takové, že by je měl každý znát. Určitě si všichni pamatujeme, jak jsme hlavně v dětství čaj z této bylinky ve velkém pili. Jaké má vlastně účinky a co vše dokáže udělat s naším organismem?

Heřmánek pravý nebo také heřmánek lékařský, který se také lidově nazývá marunka, rumánek nebo harmaníček, je léčivá rostlina z čeledi hvěznicovitých. Jedná se o jednoletou vonnou bylinu s 15 až 50 cm vysokou rozkvětnou lysou a málo listnatou lodyhou.

Heřmánkový olej:

Lahvičku naplníme až po hrdlo čerstvými květy, zalejeme olivovým olejem tak, aby byly ponořené. Lahvičku dobře uzavřeme a necháme stát 14 dní na slunci. Uchováváme ji v chladničce. 

Listy jsou velmi drobné a také úzké. Bílé okvětní lístky vedle sebe mají válcovitý až kuželovitý sval okolo žlutě zbarveného uprostřed uloženého klenutého květního lůžka, které je uvnitř duté. Kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka o délce asi 1 mm. 

Roste na polích, v hlinité půdě, na lesních lukách, ale také na polích mezi kukuřicí, jetelinou, brambory nebo řepou. Stále více je ale vytlačován přehnaným umělým hnojením a chemickým ničením plevele. Najdeme ho ve velkém množství po zimě, když bylo hodně sněhu, a po vlhkém jaru. 

Občas se plete s velmi podobným heřmánkem římským nebo rmenem rolním. Heřmánek pravý se ale pozná poměrně lehko, jelikož jeho typickým znakem je velmi intenzivní vůně a také žlutý vyklenutý střed květů. Heřmánek římský je naopak nižší a květy nemají charakteristickou vůni. Rmen zase nemá vyklenuté a duté lůžko středu květu a ještě má více listů než heřmánek pravý.

Nepomůže pouze s bolestí břicha

Silice heřmánku obsahuje množství látek, především terpenických, které dávají rostlině její typickou vůni. Silice zvyšuje vylučování žluči, v pokusech na zvířeti ve vyšších dávkách pak tlumí i činnost srdce a dýchacího systému. 

Deriváty kyseliny benzoové mají antipyretické účinky. Azulenové sloučeniny a některé seskviterpeny mají také protialergickou a protizánětlivou aktivitu. Bisabolol pak sám o sobě působí proti žaludečním vředům. Polysacharidy mají účinky protibakteriální, protivirové a imunostimulační. Flavonoidy a terpeny pak pomáhají s uvolňováním křečí. 

Nejvhodnější je pěstování v hlinitopísčitém substrátu s vyšším obsahem živin. Stanoviště je třeba volit výhřevná. Semena je nejlépe vysít v období od září do dubna. 

Asi nikoho nepřekvapí, že heřmánek je všelékem, a to především pro malé děti. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především v případě, že trpí bolestmi v bříšku. Pomáhá ale také pří nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, poruchách menstruace, nespavosti, horečce nebo bolesti ran a zubů. 

Heřmánek také napomáhá a mírní křeče a pocení. Působí protizánětlivě a dezinfikuje, a to především sliznici. Zevně se pak používá na obklady a oplachy při zanícených očích během zánětu spojivek. Využívá se i při mokvavých ranách, kožních vyrážkách a na kloktání při bolestech zubů. 

Koupele z heřmánku pak mají tišivý účinek a dobrý vliv na celý nervový systém. Během těžkých chorob a stavech vyčerpanosti se díky nim budete cítit zdravými a vnitřně uklidněnými. Využívá se také v pěstění krásy. Heřmánkový nálev se používá na umývání vlasů, ty se pak stanou vzdušnějšími a získají pěkný lesk.

Tato bylinka také ulehčuje stolici, přičemž nemá projímavé účinky. Je tak vhodný na vnitřní léčbu hemeroidů. Využívá se hodně i mast, a to během léčení ran. Heřmánkové páry pak vylepší rýmu a katar vedlejších dutin. Je ale nutno během této procedury setrvat v teplé místnosti.