Kolín se může těšit na desítky let uzavřené terasy: Kdy se otevřou a co nabídnou?

Kolín nabídne obyvatelům další atraktivní místo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Terasy za městským společenským domem v Kolíně už nebudou pro obyvatele tabu. Naopak by měly být již brzy veřejnosti otevřeny. Jak pokračují práce na jejich opravách a jaký výhled se díky nim otevře?

Velmi pěkné místo nebylo kvůli havarijnímu stavu přístupné desítky let. Takže už v podstatě tak trochu upadalo v zapomnění nejenom turistů, ale také samotných obyvatelů Kolína.

Před časem se terasy uzavřely především proto, že si je hodně oblíbili bezdomovci a také narkomani, což samozřejmě demotivovalo ostatní obyvatelstvo k jejich návštěvě. Svoji roli sehrálo i znečištění okolí.

O jejich rekonstrukci se mluví již opravdu dlouho a atraktivní místo v centru Kolína se mělo zvelebovat již před čtyřmi lety. Nyní se ale podařil získat grant od místní automobilky TPCA a vše mohlo konečně odstartovat.

Rekonstrukce jde podle plánu

Oprava se týká především obecně zanedbaných teras, kde byly původně bazénky. Ale nikdo v Kolíně nepamatuje, že by byly naplněné vodou a k něčemu sloužily. "Po rekonstrukci se v centru města objeví další hezké místo vhodné k odpočinku s výhledem na řeku Labe a věž Prachovnu," poodhalil atraktivitu místa ředitel Městského společenského domu v Kolíně Zdeněk Hejduk.

TPCA podpoří projekt částkou 600 000 Kč, celková částka, která se na rekonstrukci využije, je 1,9 milionu korun.

Horní terasy se nacházejí před zadním traktem restaurace Budvarka, která je bude využívat jako další letní zahrádku. Otevřené by pak měly být 14. července, na stavbě se obecně finišuje a s termínem by neměl být problém.

"Už máme hotovou kompletní obnovu a statické zajištění. Nyní probíhá druhá fáze, ve které se sází nová zeleň, dělají se chodníky, příjemné posezení nebo také venkovní pracovna pro veřejnost," popsal průběh místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Nahrazeno by mělo být i stávající oplocení přímo nad železniční tratí, které bude z bytelného tvrzeného skla. "Hudební vystoupení se budou muset zkoušet. Je pravda, že vlak může být jejich hlavním nepřítelem, ale uvidíme, jak to nakonec bude možné provést," dodal Zdeněk Hejduk s tím, že pokud vlaky přehluší vystupující, pak se od nápadu nejspíše ustoupí.

Otevírací doba teras se ještě bude řešit s provozovateli restaurace, ale určitě bude otevřeno každý den. Pokud by to nemohla zajistit samotná restaurace, pak má radnice další esa v rukávu. Pomoci totiž případně mohou zástupci městského společenského domu či městská policie.

Někteří lidé už jsou ale skeptičtí, a to ještě ani neviděli výsledek. "Aby to nedopadlo jako stará lávka na ostrov nebo cyklostezky na Zálabí. Všechno jen fušeřina a nekvalita. Zatím jsme se opravdu žádného zázraku nedočkali," uvedl pisatel Miroslav v jedné z kolínských diskuzí na sociální síti.

Radnice si ale nic takového nepřipouští. A pravdou je, že je vždycky lepší počkat si na výsledek a pak třeba vyrukovat s nějakou kritikou či naopak chválou. Předčasné hodnocení je zatím zbytečné.