Pirát Ivan Bartoš: Babiš je český Berlusconi, možná i Mussolini. Je to velká hrozba

Ivan Bartoš je ženatý, jeho manželkou je členka Pirátské strany Lydie Franka Bartošová
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Najít na dnešní vrcholné politické scéně subjekt, kterému můžeme věřit, je téměř nadlidský úkol. Volič tak logicky hledá jiné možnosti. Jednou takovou by snad mohli být Piráti. Jejich lídr Ivan Bartoš působí sebevědomě, ale zároveň lidsky. Ví, o čem mluví, a sází na transparentnost. Prý nelže a byl by rád, kdyby strana ve volbách získala deset procent hlasů.

Jak jste se dostal k politice, proč jste se do takového dobrodružství pustil?
Co se Pirátů týká, ti vznikli proto, že se tady na to už nešlo dívat. A pokud jde o mě, byla to skoro náhoda. Byl jsem hodně aktivní už před vznikem strany v České republice, a to v řadě různých forem občanského aktivismu. Ale vždy takové lážo plážo v porovnáním s osmi lety v Pirátech. Ale jednou jsem byl na Žižkově se svým kamarádem a ten přišel s tím, že se formují Piráti. Tak jsem si našel informace a šel do toho.

Politika v Česku ale není úplně zábava k popukání, ne?
Přesně to deklarujeme od samého začátku. Kdyby u nás existovala nějaká strana nebo nějaké větší hnutí, a tím nemyslím Andreje Babiše, které by reagovalo na to, na co už západní Evropa dvacet let reaguje, tak jsme se na politiku vykašlali. Říkali jsme, že pokud se najde někdo dostatečně silný, kdo zreviduje programové požadavky, transparentnost a prosadí otevřenou ekonomiku, tak my se rádi půjdeme věnovat našim civilním životům.

IVAN BARTOŠ
- lídr Pirátů do voleb do Poslanecké sněmovny
- vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze
- v roce 2005 získal titul PhDr. v oboru informační věda, má i titul Ph.D. ve stejném oboru
- před ukončením studia působil jeden semestr na Computer Science Faculty na University of New Orleans
- angažuje se v aktivitách souvisejících s DIY kulturou, jako DJ mixuje psychedelic trance, hraje na akordeon a zpívá v kapele Nohama napřed
- Pirátskou stranu chápe jako jedinou skutečně demokratickou politickou platformu, která se pokouší reflektovat realitu třetího tisíciletí

Takže jste vlastně takoví političtí dobrovolníci?
Máme civilní profese, chodíme normálně do práce. Na kampaně si lidé berou dovolené nebo neplacená volna. Je zřejmé, že primární naštvanost je velká, když někteří z nás jsou ochotni se politice věnovat třeba už osmým rokem a dávat do toho svůj čas. Šlapat do toho naplno jako job systém umožnil jen několika málo uvolněným Pirátům, hlavně v Karlovarském kraji, kde máme starostu i místostarostu a zastupitele ve vedení kraje. A pak našim neuvolněným v Praze, kterým jsme jako strana schválili příspěvek na mandát.

Mluvíte o primární naštvanosti, zmínil jste i Andreje Babiše. Jsou to spojené nádoby, "vznikl" právě z té nechutí politikou?
Musím říct, že čeští politici si Babiše zaslouží. Berlusconiho, možná až Mussoliniho v nějakém smyslu. Za svoji laxnost a přístup. Ale je fakt, že asi nikdo netušil, že nebude chtít jen něco, ale naprosto všechno. Rychle se ale ukázalo, jak jsou lidé v Česku skříplí. Naprostá většina z nich řeší primární problémy jako své výdělky, nájmy, zda budou mít děti místo ve školce apod. Nemají čas řešit politiku. A když, tak se naštvou. Andrej Babiš to dobře ví, proto jede to své PR a teleshopping. Dává jim představu, že pro ně něco dělá. Nikdo ze stávajících politiků nic podobného neservíruje.

Chcete říct, že jsou občané Česka hloupí a skáčou mu na lep?
Ne, tím to není a ani si to nemyslím. Babiš o sobě vytváří obraz, a to nejen skrze média, která vlastní, ale obecně. A přesně vystihl tu míru, do které jsou lidé schopni politiku analyzovat. Tam on všude je pro ně a oni ho vnímají pozitivně. Ale že je to velká hrozba, to je pravda.

Neříkejte mi, že pokud to tak je, nikdo ho nedokáže prokouknout...
Ti, co s politikou zkušenosti mají, jako třeba my, tak samozřejmě jednoznačně vidí, že je to chiméra, výmysl. Vezměte si třeba vedením Prahy stokrát deklarované věci v čele s Adrianou Krnáčovou. V reálné exekuci je to lež. Já jsem měl možnost Andreje Babiše nespočetněkrát konfrontovat a interpelovat. Co během volebního období dodal v podobě zákonů? Herní a loterijní zákon, který mu napsala Fortuna s Tipsportem na objednávku a pan Závodský to hezky přikryl. EET si udělali, jak chtěli. A dál? V podstatě nic, snad kromě série ve finále velmi nebezpečných registrů. Naopak takový zákon o registru smluv padnul pod stůl za aktivního nicnedělání ANO. 

Zajímá vás program Pirátské strany? Sledujte náš web, už brzy si jednotlivé body rozebereme a zjistíme, jak reálné sliby strany jsou. Daně, důchody, kybernetická bezpečnost, policie, zaměstnávání lidí, Evropská unie nebo třeba Česká televize. 

Bavil jste se o tom někdy s panem Babišem, snažil jste se mu nějaké věci vysvětlit? Třeba tomu prostě nerozumí...
On má tu politiku vážně z rychlíků. Když jsem za ním byl a bavili jsme se o ministru Ťokovi a dálnicích, říkal jsem mu, že kvůli nim byl daný zákon ve sněmovně rozstřílený, protože lidé z ANO snížili kvorum o hlasování. Odpověděl mi: "Kteří to byli, pošlete mi jména, vždyť já tam ani nebyl." To mluví samo za sebe. Začněme tedy u něj, plus ti, kteří tam sice byli, ale nepřihlásili se k hlasování. Tento způsob nepolitické politiky není správný. Jestli my říkáme, že se snažíme dělat politiku nepolitikaření, tak je nesrovnatelná s hnutím ANO.

Dá se říct, že lidé na českou politiku rezignovali, když tohle prochází?
Někteří určitě. I moji kamarádi nebo lidé, o kterých mám vysoké mínění, tak rezignovali na princip demokracie u nás. Sklouzává to k tomu, že na náměstích na demonstracích vykřikují, kdo volí Babiše, není Čech. Ale to nelze! Nejde změnit myšlení lidí tím, že na ně budu hnusný. Ano, nejtěžší práce je jít ven a vysvětlovat, co je špatně. Je snadné médiím nadávat do debilů a svádět vinu na starší generaci, že něco udělali špatně. Ostatně, když jsme se podívali na sociodemografické výsledky brexitu, tak to nebyli staří lidé, kteří Anglii vyšoupli z EU. To byla laxnost mladých, kteří k referendu nešli.

Další volby už tam ale dopadly téměř obráceně...
Přesně tak. Lidé si uvědomili, že když se oni neozvou, tak prostě to může být v budoucnu peklíčko. A struktura voličů v Británii byla najednou jiná. Tuhle iniciativu je třeba udělat i v Česku. Mladí ležáci, staří žebráci se říká. Ale mladí kašlou na politiku a za deset let budou žít v Itálii čtyřicátých let.

To je ono řízení státu jako firmy?
Ano, vždyť si vzpomeňte, přesně to v Itálii zaznívalo. Když se rétoricky stíraly sociální rozdíly, protože přeci my všichni děláme pro tu rodinnou firmu. A to je špatně. Vezměme si, kolik málo let uplynulo od druhé světové války a doby, která k ní vedla. Lidé přeci musí vidět, že je to přesně podle kopíráku, co se teď děje u nás. A když se podíváme do Maďarska a podobných zemí, podobná jednoduchá řešení fungují. Ale rád bych se řadil k západním zemím s jejich chybami, než k novodobým autoritativním režimům či klerikánským konzervativním státům typu Polska.

Jak víte, že byste se mohli podílet na vládě? Máte dostatek zkušeností?
Určitě ano! Praha je nejlepší cvičiště, naši kluci v opozici odvádějí perfektní práci. Hlavní město hospodaří s tak velkým budgetem, řeší globální věci a obrovské investice, že je tato zkušenost rozhodně přenositelná na celostátní úroveň.

A váš program, není to jen mlácení prázdné slámy, jak jsme zvyklí z mnoha jiných stran?
Věci, které máme v programu, máme odzkoušené na sobě. Nás třeba takový zákon o financování politických stran nemůže rozhodit, protože jsme od začátku měli transparentní účet, účetnictví i registr smluv. Odvolatelnost našich politiků v rámci Pirátské strany je naší součástí. Participaci občanů máme odpilotovanou v Mariánských Lázních, v Brně jsme spustili participativní rozpočet. Politika v různých patrech sice řeší různé specifické problémy. Ale v rámci resortů  kopíruje běžný život od zdravotnictví, vzdělávání až k dopravě, tam je to stále stejné.

Co byste vypíchl jako vaše hlavní priority?
Teď schvalujeme povolební strategii pro naše čtyři klíčové oblasti, což je ochrana občanů před šikanou, kontrola moci mocných, transparentní digitální stát na úřad z domova a obrana svobod. Máme takové požadavky, že to ostatní strany přeci musí chtít také. A jsem zvědav, jak na to budou reagovat. Třeba ztransparentnění ČEZu. Proč má výjimku z registru smluv? Ne nadarmo se říká, že žijeme v ČEZské republice.

Tak to asi všichni víme, proč tu výjimku má...
Tak se k tomu ale každá strana přihlásí, ať to občané vidí. Máme zcela validní a rozumné požadavky. A kdo je odmítá plnit, tak je mafián, korupčník, nebo prostě bere. Nebo jeho partaj bere. Když to takto položíme na stůl, některá ze stran se snad chytí za nos a třeba nebude navrhovat do vlády takové šíbry, kteří tam teď jsou.

Co tím myslíte?
ČSSD změní vedení a dá tam Chovance, to je přeci k smíchu. My bychom chtěli našimi podmínkami vyvolat u stran sebereflexi. Vím, že jsou tam i dobří lidé. Mám například v TOP 09 hodně kamarádů, nejsou to žádní hajzlíci. Ano, jde o konzervativněji smýšlející lidi, ale kdyby tam fungovala nějaká přímá stranická demokracie, tak by Kalouska už dávno vyměnili. Strana by mohla dostat uvěřitelnou formu. Ale to se nestane.

Kdybyste se dostali do sněmovny, s kým byste do vlády nešli?
Budeme se bavit jen o demokratických stranách, ty ostatní můžeme rovnou vyloučit. Rozhodně tedy nebudeme hrát druhé housle v seskládané vládě Andreje Babiše. Zároveň se odmítám přidat k nějaké prvoplánové národní frontě boje proti Babišovi, kterou vede Kalousek, Chovanec a nevím, kdo ještě. Stejně jsou všichni ochotni s ním do toho jít.

Jak jste na to přišel?
Zaorálek řekne, že to vlastně není tak špatná spolupráce, když to tak dlouho fungovalo. Takže ČSSD by to zřejmě překousla. Od KDU-ČSL je vůle vždycky, tam není o čem. A Fiala by s Babišem také fungoval, i když teď někde zaznělo, že teda s ANO nikdy. Jsme národ, který překousal opoziční smlouvu. Tyhle strany nemají lidské zázemí, motivováni jsou kariérou. Lokálně to mnohdy neplatí, tam je vůle změnit vesnici, městečko. Větší města, to už je power and money. Strany musí nabídnout také nějaké normální politiky, kteří mají jinou než politickou erudovanost a jejichž motivace je čistší.

Proč by ale Piráti měli být jiní?
U nás to začalo tak, že jsme v hospodě přesvědčovali první lidi. Fungujeme na sociálních vazbách, ten přesvědčí toho, tamten onoho. My když dáváme sliby, tak lidsky neexistuje, abychom z nich vycouvali. Já bych pak ani nemohl na Žižkově na nealko pivo.

"Míříme na deset procent. Chceme být hodně v terénu, adresovat obavy lidí, kteří nemají čas věci řešit ani si číst o nás jako o Pirátech. Prostě si to odmakat. Přitom, když lidé mají přímou zkušenost, je to super. V krajských volbách v Mariánkách jsme měli třicet procent podporu. Takže jméno Piráti je pak marginální problém. Sice mi je 37, ale za stranu mladých uvědomělých Dušínů bych tu politiku asi dělat nemohl."

No, budiž. Ale přijde člověk, který vám položí na stůl dva miliony na kampaň. Tomu už přeci budete dlužit "službičku"...
Asi by to neklaplo. Jasně, nějaké dary dostáváme. Ale nad padesát tisíc už je schvalujeme. Aby někdo nepřišel s tím, že má super sponzora, kterému nic neslíbil, a pak to na nás někdo vybalil? Jsme opatrní, údajných filantropů už se o Piráty otřelo historicky hodně. Zase je to všechno v našem veřejném registru lobbistických  kontaktů, kam si od začátku píšeme schůzky s politiky a lidmi kolem. Všichni, kdo nám cpali peníze, měli jedno společné - chtěli to "nejvíc férové podnikatelské prostředí v Česku".

Vidíte, tak potom zavedli EET, aby to fér bylo...
Tak určitě. Už jsem zmiňoval, že je to celé paskvil. Ale má to i svou tragikomickou stránku. Tři měsíce před spuštěním EET jsem seděl v komisi s náměstky ministerstev na výběr generálního ředitele centra sdílených služeb, které mělo řešit EET. Dostal jsem tam vzhledem k mé praxi pozvání, a tak jsem tomu věnoval několik dnů v rámci dovolené z práce. Tři měsíce! Takže pánové z ANO vypouštěli největší šmírovací software, na který se má napojit podnikání v České republice, a nemají generálního ředitele instituce, která ho má zastřešovat. To je peklo. U nás obecně chybí racionalita v řešení IT zakázek. Politici to zadávají z ruky, konzultují jen na oko.

S jakým volebním výsledkem byste byl spokojený?
Míříme na deset procent. Reálně ten potenciál v ČR máme, není to jen nějaké mé zbožné přání. Jasně, máme před sebou ještě obrovský kus práce, aktivační kampaň, vysvětlování. Ale opravdu věřím, že to zvládneme.