Jaké nebezpečí číhá na děti na táborech a je ještě dnes někde místo?

Přátelství, pohoda a dobrodružství to jsou skvělé zážitky. Může se to ale i zvrtnout
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tábory jsou pro mnohé zaměstnané rodiče jediným východiskem, jak nenechat o prázdninách děti doma samotné. Potomci se na nich vyřádí, pobaví a vrátí se samostatnější, tedy pokud vyberete ten správný. Jak na to a jaká jsou rizika a je ještě teď někde volno?

Nabídka různých letních táborů je široká. Vybírat si můžete ze stanových, putovních, nebo třeba vodáckých. Délka táborů se také liší a děti na nich stráví většinou dva nebo tři týdny. Alternativou jsou pak příměstské tábory, ve kterých dítě bude denně zhruba stejnou dobu jako ve škole. Jak vlastně poznat kvalitní tábor? 

Drahý rovná se nejlepší? 

Někteří rodiče mohou mít pocit, že když zaplatí za tábor pořádný balík, bude tam jejich dítě spokojené. "Tak to vůbec není, některé tábory jsou dotované, a proto jsou levnější. Přitom to vůbec neznamená, že jsou špatné, naopak jsou ověřené. Nejdražší tábory jsou často ty, které berou děti někam do zahraničí," vysvětluje vedoucí příměstského tábora Šárka Řeháková.

Cena levnějších táborů se pohybuje od 800 do 2 000 korun. Dražší tábory pak stojí až 10 tisíc korun.  

"Kvalita se nedá s cenou spojit, jsou však špatné a dobré tábory. Takhle se to dá říct tak nějak obecně. Na špatném táboru třeba nebude dobré jídlo, ale zase to neznamená, že si to děti neužijí, nenajdou si tam super partu a nebudou se bavit. Je to i dost subjektivní, každému dítěti se líbí něco jiného."

Nejvíc teď prý "jedou" tábory v zahraničí a ty, které jsou inspirovány filmy nebo fantasy literaturou. "Výjimkou nejsou ani IT tábory, kde si děti v rámci programu zahrají hry na počítači. To samozřejmě neznamená, že by tam jen seděly a hrály. To, co "prožívají" normálně jen na monitoru počítače, mají prostě v reálu."

  • Zvládne to? Tábory jsou určené pro děti od 6 do 15 let. Například u sportovních nebo zahraničních je často hranice postavená ještě o něco výš. Přesné věkové i tematické ohraničení slibuje, že se na místě setkají děti s podobnými zájmy a schopnostmi. 

Je ještě někde místo ve Středočeském kraji? 

Jestliže sháníte tábor pro děti na poslední chvíli, nepanikařte. Někde ještě jsou volná místa, i když už jich je ve Středočeském kraji opravdu jen pár. "Navíc se nám často někdo odhlásí těsně před odjezdem. Dítě zkrátka onemocní, tak zaplatí storno poplatek a najednou je místo pro jiné. Myslím, že to někde ani nestíhají dávat na web, nebo už mají dopředu čekací listinu náhradníků. Určitě doporučuji všem rodičům zavolat, situace se může měnit rychle a za zavolání nic nedají," doporučuje Řeháková.

Jestliže tedy sháníte na poslední chvíli, pomůže vám web České tábory. Zjistíte tady, že je ještě možnost jet do Věšína s Harrym Potterem, plavit se s Jamesem Cookem ve Vranovicích nebo zůstat v lese se šamanem a bojovnými kmeny v Mšenu u Mělníka.

Mobil ano, nebo ne? 

Některé tábory přímo stanovují, že si nepřejí, aby děti měly mobil s sebou. Pokud však jde o neověřený tábor a vy i dítě máte obavy, není to na škodu. Ideální je dát dítěti starý mobil, ze kterého se dá jen volat. Pokud bude mít velké problémy, může se s vámi v pohodě spojit. Ovšem žádné smsky a tak dále. Dohodněte se předem, se bude zapínat jen v případě nouze. Dopřejte dětem i sobě klid a bezstarostnost. 

Na co si dát pozor? 

  • Vybírejte tábor společně - není nic horšího než jet na tábor s tím, že se vám tam nebude líbit.
  • Zohledněte zájmy dítěte i jeho samostatnost. Pokud si nejste jistí, zvolte raději kratší nebo příměstský tábor.
  • Vsaďte na ty ověřené - studujte reference a nenechte se mýlit cenou. 
  • Kroky do neznáma jsou těžké. Ideální je, když dítě na táboře bude znát alespoň jednoho vedoucího nebo když pojede s kamarádem. Zkuste proto zjišťovat, jestli například kroužky, kam chodí vaše dítě, nepořádají něco většího o prázdninách. 
  • Nalákejte je. Zkuste povyprávět své vtipné příběhy z táborů, čtete mu knížky, které jsou z tohoto prostředí. Bude to chtít zažít taky.
  • Podívejte se na fotky z minulých ročníků a přečtěte reference nejen sami, ale i s budoucím táborníkem. Známější prostředí už nebude strašidelné. 
  • Usne dítě jen se zapnutým světlem? Zkuste o tom říct vedoucím a dítěti přibalit lampičku na baterky. 
  • Ověřte si i to, jestli na místě nikdy nebyly problémy s hygienou a infekčními chorobami. 
  • Nebojte se zeptat na to, jak je to s jídlem a co budou děti dostávat. 
  • Jestliže mají děti alergii nebo něco opravdu nejedí, sdělte tyto informace vedoucím. Ušetří se tím spousta případných nepříjemností.