Zahrada ve znamení července. Jak se starat o trávník, co se sklízí a co seje?

Věděli jste, že i zalévání trávníku má svá pravidla?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Červenec je měsícem sklizně. Říkají to dokonce i pranostiky: co červenec nedovaří, to už srpen nedopeče. Vše kolem sice krásně kvete a žije, ale i tak by se údržba zahrady neměla podceňovat a zanedbávat. Co tedy zasadit (i když pranostiky to vidí jinak) a jak udržovat krásný anglický trávníček?

Základem všeho je voda. Bohužel, letošní červenec je velice suchý a občas se v horkých dnech přímo modlíme, aby vůbec zapršelo. Ani občasné bouřky nevytrhnou žíznivým květinám pomyslný trn z paty, protože po zemi jen tak stečou, místo aby ji zavlažily do hloubky. Abyste všem rostlinám, ale i trávníku, zajistili správnou vláhu, musí se v horku zalévat. A zalévání v těchto slunečných dnech má svá pravidla. Jak tedy s vodou šetřit?

Závlahové systémy šetří práci

V první řadě je důležité nezalévat v pravé poledne, kdy slunce nejvíce svítí. Voda se rychle vysuší. Vyberte si pro zalévací den chladnější podvečer, kdy slunce zalézá. Nezalévejte ledovou vodou, ale odstátou dešťovkou, kterou můžete při občasných deštích a bouřkách nachytat třeba do sudů.

Jestliže vlastníte automatický závlahový systém, který lze nastavit, máte vyhráno a nemusíte se takřka o nic starat. Zalévejte spíše méně často a pořádně, neboť lepší je vydatnější závlaha v delších intervalech. Květiny, zeleninu, ale i ovocné stromy zalévejte ke kořenům pomalým proudem vody, abyste nevyplavili zeminu.

Jak pečovat o trávník?

Na trávník nikdy nepouštějte velký proud vody. Stačí jednoduché mlžení, při kterém se voda lehce vsákne do země a svlaží ji. Musí se také pravidelně sekat. Ideálně jednou, dvakrát za týden. Stejně jako u všech rostlin, i trávník se nemá sekat v pravé slunné poledne. Obnaží se tak zem a lehce se spálí. Potom budete mít na zahradě velká, šedá, vyprahlá kola.

Co se zahradou v červenci?

Můžeme slavit a sklízet. Práce přináší ovoce. A to doslova. U sklízení nemusíme býti žádní cimprlíni. Když nejsme velkozemědělci, kteří vlastní hektarové sady, v pohodě stačí pravidelně procházet zahrádkou a otrhávat dozrávající plody. Je třeba také vytrhat ze země veškerou kořenovou zeleninu.

Na česnek se vypravíme v době, kdy mu začne žloutnout nať. Netaháme ho však jako babička řepu, ale vyryjeme ho lopatičkou a otřepeme hlínu. Cibuli a česnek necháme před uložením vyschnout. Stačí je svázat k sobě do copánků, což vypadá esteticky velice dobře. Úrodu nesmíme zapomenout kontrolovat. Velkou pozornost je třeba věnovat hlavně mšicím, u kterých hubení není radno podcenit.

Připravme se na zimu

Pranostiky sice říkají, že už se toho moc nezasadí, ale pletou se. I sázet se do jisté míry dá. I když se léto pomalu vzdaluje. Určitě nám stačí dorůst luskoviny vyseté během první poloviny měsíce. Potřebují dostatečně zalévat.

Můžeme také vysévat salát k řezu i česání a přibližně v polovině července ještě čínské zelí. Až se první prázdninový měsíc nachýlí ke konci, nastane vhodný čas pro výsev špenátu. Budeme-li se o novou zeleninu pilně starat, dosáhne během druhé poloviny září zralosti a my ji budeme moci vesele sklízet až do prvních zámrazů. Při zajištění vhodné ochrany dokonce až do Vánoc.

Na co se ještě zaměřit?

Tyčkovým rajčatům zajistěte oporu nebo je vyvazujte, pod tíhou plodů se lámou. Především musíme ochránit dozrávající zeleninu před plísněmi, které se při větší výsadbě objevují poměrně často a po letošním promáčeném začátku léta obzvlášť. Často však stačí udržovat záhonek dostatečně vzdušný, přízemní plody podkládat a ty ojediněle zahnívající následkem vytrvalých dešťů likvidovat.