Nejhorší most v kraji bude konečně nahrazen: Co mezi Starou Boleslaví a Lysou vyroste?

Tento most bude brzy minulostí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké trable dlouhodobě způsoboval přes sto let starý most v Sojovicích. Tomu ale bude již brzy konec, jelikož na jeho místě vyroste nový. Kdy se řidičům uleví a budou se moct prohánět po nové vozovce?

Úzký most na silnici mezi Lysou nad Labem a Starou Boleslaví patří suverénně mezi nejhorší ve Středočeském kraji. Pracuje se ovšem usilovně na tom, aby byl brzy minulostí. Na stejném místě by měl totiž v dohledné budoucnosti vyrůst fungl nový "krasavec".

To samozřejmě bude znamenat značnou úlevu nejen pro cyklisty a chodce, ale bezesporu především pro řidiče. Ti jsou totiž nuceni na mostě dávat přednost, jelikož je tam nemožnost obousměrného provozu z důvodu nedostatečné šířky vozovky.

"Kolikrát se stane, hlavně v noci, že tu přednost nedostanete a pak se musíte dohadovat, kdo vycouvá. Budu ráda, když už něco podobného nebudu muset řešit," uvedla řidička Veronika Meruňková v jedné z facebookových diskuzí.

Stavba je již v plném proudu

Kraj slibuje, že hotovo bude co nejdříve. Dokud je ještě venku počasí, které stavebním pracím přeje, mělo by se intenzivně makat. Otázkou samozřejmě je, jak taková stavba zasáhne do provozu. V tomto případě by to však mělo být v klidu, prý nebude potřeba ani vyznačení objízdné trasy.

Stavba již v Sojovicích probíhá a pracuje se na tom, aby byla dokončena nejpozději v říjnu následujícího roku.

"Stavět se bude úplně jinde, v jiné silniční stopě. Proto nebude třeba objížďka," vysvětlil jménem investora, tedy Středočeského kraje, jeho mluvčí Pavel Lochař. Zároveň dodal, že předpokládané náklady jsou ve výši 157 milionů korun. Většina ovšem pochází z dotace evropských fondů. Maximálně se však takto může pokrýt 132 milionů, zbytek uhradí Středočeský kraj.

Kde bude nový most stát?

Místo bude prakticky stejné, pokud tedy neberete jako zásadní rozdíl přibližně jedno sto metrů. Díky tomu most přímo naváže na budoucí trasu obchvatu, který bude směrován ze Sojovic a Skorkova do Podbrah.

Jedná se o přeložku silnice II/331, součástí bude přemostění Jizery o délce takřka 500 metrů. Samotný most pak bude mít délku 87 merů, další dva záplavové mosty budou měřit po 38 metrech.

Most je pro vesnici naprosto klíčový, místní lidé by se jinak přes pravý břeh Jizery dostávali skutečně velmi obtížně. Museli by jedině přes Brandýs nad Labem-Starou Boleslav nebo ještě přes Předměřice nad Jizernou.

Počítá se také s rozšířením krajnic pro bezpečnější pohyb cyklistů. Zvětšit by se měly i parametry mostu, díky čemuž se po něm bude moci pohybovat i vozidlo, které bude vážit až 10 tun. Zlepšit by se díky příznivějšímu tvaru a rozměru koryta měly také odtokové poměry pod mostem a také v jeho okolí.