Mocný léčitel česnek: Lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek není dobrý jen do bramboráků
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léčivá moc česneku je známá již dlouhá staletí. V naší kuchyni je hojně používán. Tušíte ale, kolik má zdravotních benefitů a jak na ně reaguje naše tělo?

Teoreticky můžeme česnek kuchyňský popsat jako vytrvalou rostlinu, která žije na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Ta se pak dělí na několik dužnatých šupin, těm se říká stroužky; jsou kryty společným obalem, který má bílou až purpurovou barvu.

Jak se zbavit aroma česneku?

  • rozkousat několik kávových zrn
  • rozžvýkat čerstvou petrželovou nať
  • sníst jablko
  • rozžvýkat čerstvé listy máty

V rámci oddělení stroužků je možno takto česnek vegetativně rozmnožovat. Stonek je na průřezu oblého tvaru, přičemž je asi do poloviny krytý pochvami listů. Ty jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou pak celokrajné, plochél širovce čárkovité, na rubu kýlnaté, se souběžnou žilnatinou.

Pokud se budeme soustředit na květy, tak zjistíme, že jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství, jedná se o hlávkovitě stažený zdánlivý okolík, ovšem ve skutečněnosti to je stažené vrcholičnaté květenství, kterému se říká šroubel.

Květenství je podepřenou toulcem, který brzy odpadá. Skoro vždy jsou přítomny pacibulky, které slouží primárně k vegetativnímu rozmnožování, zpravidla je v květenství daleko méně květů v porovnání s pacibulkami.

Okvětí je složeno ze 6 okvětních lístků, které mají zelenavě bílou až růžovou barvu, řidčeji jsou bílé nebo nachové. Tyčinek je přítomno také 6, přičemž v rámci vnějšího a vnitřního kruhu jsou rozdílné. Nitky vnitřních jsou zakončeny dvěma dlouhými zuby. Plodem je pak tobolka.

Jak se česnek pěstuje?

Jak jsme již zmínili, česnek je vytrvalá bylina, která se pěstuje formou vysazování jednotlivých stroužků rozebraného česneku, a to na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Jelikož v těžkých a mokrých půdách je sadba často napadána chorobami a špatně přezimuje, vybírají se pro podzimní výsadbu lehčí a nezamokřené lokality.

Sklizení probíhá v okamžiku, kdy nať zasychá a cibule jsou již zcela vyvinuté. Velmi účelně a přitom dekorativně lze skladovat česnek svázaný co copů, které se zavěšují na chladnějších místech. V minulosti byl dodáván a prodáván jen v čerstvé formě nebo skladovaný. V dnešní době se díky moderním metodám může koupit i ve formě suchých kousků, granulátu, vloček nebo prášku.

Co vše dokáže léčit?

Česnek se hodně využíval už v období první a druhé světové války. Sloužil skvěle jako dezinfekce a uvádí se, že dokonce zachránil množství zraněných lidí před gangrénou. Česnek obecně obsahuje vitamíny A, B a C, také ale vápník, selen, jód a další látky, díky kterým se při jeho konzumaci naše tělo posiluje, a to ve formě obranyschopnosti, látkové výměny, hojení ran nebo také sexuální výkonnosti.

Věděli jste, že:

Česnek patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis? Původní vlastí česneku je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud ho následně Mongolové přivezli do Číny.

Pomáhá ale také proti dalším neduhům. Je skvělý díky tomu, že dokáže v těle snižovat hladinu cholesterolu, zatočí také se stresem, pomůže zlepšit hodnoty krevního tlaku a dokonce také snižuje riziko rakoviny.

V rámci lidového léčitelství je pak používán jako antibiotikum a antiseptikum. Účinkuje skvěle při nachlazení, chřipce či bolestech v krku. Působí ale také proti nadýmání a kornatění tepen. Prospívá též srdci, dále při onemocnění cukrovkou a střevních či žaludečních potížích. Čistí také cévy a v neposlední řadě spolehlivě likviduje parazity, kteří rádi přežívají v našich střevech.