Necháte se od svého čtyřnohého mazlíčka olizovat? Pozor na to, můžete chytnout parazity

Když jde o vašeho psa, nejspíš nic nehrozí. Ovšem pozor by měly dávat třeba děti na hřišti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bolí vás břicho, trpíte nechutenstvím, únavou a rychlým úbytkem váhy? A do toho všeho máte mazlíčka plného červů? Diagnóza tedy může být jasná. Paraziti. Bohužel, můžeme se nakazit. Co dělat, když se to stane, co nám mohou způsobit? A především, jak nenaletět odčervovávajícím "šmejdům", kterých je plný internet?

S parazity se denně běžně setkáváme ve svém okolí a provází nás celým životem. To je obecný fakt. Určitě jsme někdy v životě chytli alespoň pár klíšťat a pokousali nás komáři. Jsou ale parazité dvojího druhu. Jsou to cizopasníci, kterým chutná naše a zvířecí krev (právě klíště a komár), a dále jsou to vnitřní parazité, kteří si zase smlsnou na našich živinách a kteří, v našich končinách, žijí v našich střevech.

Do těla je můžeme dostat lehce. Přes kontaminované, syrové jídlo (je dobré omývat ovoce a zeleninu a maso vždy dobře tepelně upravit) nebo nás nakazí již nemocný živočich. V našem případě to jsou většinou naši domácí mazlíčci, kteří by se měli pravidelně odčervovat.

Jak chránit psy a kočky?

Nejčastějšími vnitřními parazity psů a koček, které se přenášejí na člověka, jsou škrkavky. Kočky, jsou především přenašečkami toxoplazmózy. Tento vir je velice nebezpečný pro těhotné ženy, kterým hrozí, že se jim narodí postižené dítě, a pro lidi nakažené virem HIV. Pravidelné odčervování domácích mazlíčků, které riziko přenosu parazitóz výrazně snižuje a doporučuje se provádět až čtyřikrát do roka, se tedy jednoznačně vyplatí.

Dobré je dodržovat hygienu. Mýt si ruce před každým jídlem a nepouštění neodčerveného mazlíčka do své postele. Odčervení se provádí speciální odčervovací pastou, která se podává podle velikosti a hmotnosti zvířete. K dostání je u veterinárních lékařů.

Jak se u člověka parazitismus projevuje

Na rovinu je třeba říci, že v moderní Evropě je nakažení vnitřním parazitem celkem vzácným úkazem. Pár případů do roka se najde, ale není to nic závažného a kritického. Objevit parazity v těle je ale docela těžké. Protože je to onemocnění vzácné a nevidí se tak často, jdou lékaři nejprve po jiných příčinách, které by tomu mohly nasvědčovat.

Symptomy jsou totiž většinou podobné jako při klasické viróze. Nejčastěji jde o problémy se zažíváním. Není lehká ani diagnostika. Parazité a jejich larvy se však neusazují pouze ve střevě a nejedná se primárně o metrové červy, jak si možná někdo představuje. Larvy se mohou usadit v kterémkoliv z orgánů včetně mozku a oční bulvy.

Diagnostika potom probíhá cíleným vyšetření daného orgánu, odběrem tkáně nebo vyšetřením některou ze zobrazovacích metod. Parazité mají naneštěstí výjimečnou schopnost maskování. Někdy ani člověk nemá ponětí o tom, že se nakazil.

Vyléčit vás může pouze lékař

Tuto větu a zásadu je třeba si dobře zapamatovat. Jinak se také můžete lehce stát obětí podvodu. Předražené hrnce se dnes už moc neprodávají. Šmejdi to zkouší uhrát na zdraví. Konkrétně na parazity. Na internetu je spusta stránek a e-shopů prodávající zázračné a neuvěřitelně předražené "koktejly", které vám údajně mají vyhnat veškeré breberky z těla. Zarytě tvrdí, že 4 lidé z 5 mají v těle parazity.

Toto je ale ultimátní nesmysl, na kterém není ani špetička pravdy. Jak už je zmíněno výše, šance, že se nakazíme nějakým červíkem, je poměrně malá. Tedy, když dodržujeme hygienické zásady, denně se nenecháme olizovat deseti psy plných škrkavek a nebereme do holých rukou jejich výkaly. Za toto "zázračné" zobání dáte kolem 1 300 korun. A efekt? Maximálně tak prázdná peněženka.