Jak vybudovat naprosto bezpečnou zahradu a zabránit dětským úrazům?

Na zahradě je spousta lákadel
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte doma nezbedné ratolesti, se kterými doslova hýbou všichni čerti? A když začínají ničit zařízení, vyženete je raději ven na zahradu? Dobře děláte, přebytečnou energii tam mohou snáze vybít. Na druhou stranu se ale mohou i zranit. Jak zabezpečit zahradu, aby se nikomu nic zlého nestalo?

Není až taková pravda, že dnešní generace mladých denně vysedává u počítačů a ven nevystrčí nos. Stále se najdou děti, které si venku hrají a dovádí velmi rády. Když je už v útlém věku na počítač a playstation nenaočkujeme, energii ventilují jinde. Okolo domácnosti je ale hodně běhání a maminka plně zaměstnaná její údržbou opravdu nemůže mít oči všude. Území pro začínající dobrodruhy je ovšem třeba s rozmyslem upravit, aby bylo co nejbezpečnější.

Hračky často pomohou

Děti se od dospělých učí tak, že je napodobují. Je to stejné prakticky mezi všemi primáty. Také tedy budou chtít sekat trávník, používat křovinořez nebo třeba pilu. Tyto věci jsou však v dětských rukách nevyzpytatelné, často velmi nebezpečné.

Co většinou dobře poslouží, je pořízení hraček jako náhražek. Dětská sekačka na trávu, dětská motorová pila a křovinořez se dají sehnat v každém větším hračkářství nebo na internetu. Můžete také koupit dětské hrábě nebo rýč. Malý pomocník se na zahradě vždycky hodí. Tedy, hlavní je, že on si to myslí.

Veškerou chemii schovejte

Skutečné zahradní přístroje nenechávejte v pohotovostním režimu s tím, že si jen pro něco doběhnete. Když náčiní a chemii nepoužíváte, vždy je dejte ihned "pod zámek", například do garáže, zahradního domku, skříně či boxu. Jestliže máte elektronickou sekačku, nikdy ji nenechávejte v zásuvce a i kabel dejte někam vysoko z dosahu dětí.

Zahradní hadici byste měli skladovat nejlépe ve svinutém stavu tak, aby se nemohla zlomit a zároveň aby nepřekážela na zemi. Můžete ji také pověsit na speciální držáky, které lze upevnit na stěnu a na hadicové bubny, na které lze navinout. Pokud na zahradě provádíte terénní úpravy nebo máte někde odložený stavební materiál, může se vám hodit také zábrana, která toto místo oddělí (musíte ji však k něčemu připevnit z obou stran).

Velký pozor si dejte na bazén

Sekačka na trávu a křovinořez se dají zamknout, aby na ně děti nemohly. Bazén ale představuje opravdu velké nebezpečí. Skoro každoročně se v médiích objevují informace o tom, že vinou nepozorných rodičů a špatně zabezpečenému bazénu se stalo neštěstí a dítě se utopilo. Nemá cenu mu dokola vysvětlovat, aby k němu nechodilo. Stejně to v nepozorovaný okamžik zkusí a rodič si to bude vyčítat po celý život. Stejně to platí i u okrasných jezírek.

Když už se vašemu dítku stane nějaký ten úraz, je super, že ho můžete stále pouštět k "rošťáckým" aktivitám. Dokonce i koupat se může se sádrou. Existují totiž speciální voděodolné koupací návleky. Dítě může plavat či cachtat se v bazénku třeba i se sádrou nebo bandáží. 

Bazény se však dají docela dobře zajistit. Nejlepší ochranu nabízí posuvné zastřešení se zamykáním, které navíc funguje jako pojistka vůči znečištění a získáte s ním i příjemný benefit v podobě o něco teplejší teploty. Dále pomáhají také plachty, které ale musejí být dobře vypnuté, aby nedošlo k prověšení a nehrozilo zamotání nebo utonutí. Existují rovněž senzory, které vás alarmem varují, když se zvýší hladina vody. Ty vás tedy můžou upozornit na situaci, že do bazénu někdo spadl.

Pozor na jedovaté květiny

Je jen na vás, co si na zahrádce vysadíte. Ale když se bude jednat o jedovaté rostliny, mějte děti pod dozorem. Ony opravdu nechápou, proč ty bobulky, vypadající například jako borůvky, nemají jíst. Například jde o plody bobkovišní nebo ptačího zobu. Zajímavá situace je u tisu: celá rostlina je jedovatá s výjimkou červených oplodí, která jsou sladká, chutná a zdravá. Jenže uvnitř se nachází jedovatá pecka.

"Praskací kuličky", tedy pámelník bílý, na který jsme všichni v dětství tak nadšeně šlapali, je také prudce jedovatý. Když si jimi prckové potřísní ruce a pak sáhnou pro svačinu, může jim být nevolno (prudká otrava po pouhém olíznutí však nehrozí). Jedovaté jsou i lusky většiny okrasných bobovitých rostlin typu akát či štědřenec, prudce jedovaté bývají okrasné cibuloviny – ty ovšem potomky většinou k ochutnání nelákají. Kromě rostlin zvažte také některá granulovaná hnojiva či jiné přípravky – například ty proti slimákům můžou vašim nejmenším připadat jako bonbony.