Zaparkují konečně Milovičtí přímo u nádraží? Naděje se rýsuje

Zaparkují konečně řidiči v Milovicích na nádraží?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké problémy řeší dlouhodobě řidiči, kteří chtějí v Milovicích zaparkovat u nádraží. Nedostatek míst je často nutí své vozidlo nechat v postranních uličkách. Skončit jednou provždy by měl tento problém již v letošním roce. Není to ale jen planý slib?

Milovické nádraží a parkování, to je kombinace, při které dlouhodobě neexistuje řešení. Řidiči jsou tak velmi často nuceni nechávat vozy doslova všude, kde to jen jde. Jenomže je daleko větší předpoklad, že si tam auto vyhlédne nějaký ten zlodějíček.

Milovice otevřely o uplynulém víkendu nový Relax Park. Tam si mohou návštěvníci zacvičit, zařádit nebo také odpočinout. Nachází se ve Slepé ulici na ploše 1,4 ha.

Parkovací místa přímo na nádraží jsou samozřejmě stěžejní i z jiného důvodu. Z Milovic totiž denně dojíždí za prací do Prahy a dalších měst velké množství lidí. Mnozí to samozřejmě mají ze sídliště k vlaku daleko, v některých případech se jedná o několik kilometrů, což se jim šlapat pěšky logicky nechce. A jet autem do přeplněného hlavního města? 

Řidičům má ulevit P+R

V reálu to tedy znamená nutnost parkoviště "park and ride" (zaparkuj a jeď). To by pro řidiče znamenalo opravdu velkou úlevu. "Nové parkoviště by bylo skvělé, aspoň bych nemusel denně vstávat o půl hodiny dříve, abych měl čas najít místo," uvedl Zbyněk Gazdík v jedné z internetových diskuzí.

Parkoviště P+R je forma kombinované přepravy s návazností individální automobilové dopravy na veřejnou hromadnou dopravu. Umožňuje se budováním záchytných parkovišť v blízkosti nádraží, stanic metra nebo jiných terminálů veřejné dopravy.

Město má na stavbu připravenou kompletní dokumentaci už dlouhé dva roky, ovšem zatím se v dalších krocích nedokázalo pohnout. Už nyní se ale ví, že by parkoviště mělo být umístěno v Nádražní ulici, tedy v těsné blízkosti nádraží. Mělo by vyrůst hned 46 nových míst, přičemž tři z nich budou vyhrazeny invalidům.

Celkem by to stálo kolem pěti milionů korun. Město už dva roky čeká na vypsání dotace, ovšem v rámci Integrovaných územních investic se zatím úspěchu nedočkalo. Přesto chce město začít stavět koncem tohoto roku, případně na začátku příštího.

Zda je to závislé pouze na dotacích, nebo se bude stavět i z městské kasy, jsme se odpovědi nedočkali. Celá radnice se totiž zahalila mlčením. "Rozhodli jsme se neposkytovat jakékoliv vyjádření," uvedl starosta Milan Pour.

Tak doufejme, že v Milovicích nebudou na nové parkoviště čekat ještě další dva roky. Na druhou stranu, ono se 5 milionů v městské kase nehledá snadno. Dá se tedy předpokládat, že pokud na radnici "nepřistanou" peníze odjinud, další odklady na sebe nenechají dlouho čekat.