Hrách setý: Luštěnina, která je zároveň přírodním antibiotikem

Může hrách opravdu nahradit maso?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná vás to překvapí, ale kuličky hrášku jsou překvapivě bohatou zásobárnou látek, které hodně podporují tvorbu svaloviny, hodně ale posilují i nervy a jsou skvělým zdrojem energie. Co dalšího ještě tato rostlina obsahuje a proč byste ji měli konzumovat?

Hrách setý je hospodářsky velmi významná rostlina, která se řadí do čeledi bobovitých. Hrách je jednoletý, popínavý, se sbíhavými a prorostlými listy. Kvete zpravidla od května do října. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena, kterým se říká hrášky.

Konzumace hrachu by se měla omezit v případě, že máme zažívací potíže. Někomu totiž může způsobovat plynatost, tomu se ale dá předejít použitím vhodného koření nebo namáčením. Lidé trpící dnou by ale měli obecně hrách a celkově luštěniny jíst jen zřídka.

Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se zase používají jako luštěnina. Původem je z východního Středomoří. Pěstuje se obecně na polích, kde občas zplaňuje. Tato rostlina obecně není příliš náročná na půdu.

Stonkem je lodyha, je poléhavý a dlouhý někdy až 2 metry. Dělen je uzlinami na články. Kořen je hodně silný, kulový a větvený, délku mívá až 1 metr. List je sudozpeřený s úponky a palisty na bázi řapíku (odrůdy jsou lichozpeřené, mnoholístkové a často bezlístkové = lístky přeměnění v úponky).

Květenstvím je hrozen v úžlabí řapíku. Květ je pětičetný - srostlý zelený kalich, bílá koruna = pavéza, dvě křídla, člunek, který je srostlý ze dvou lístků, deset tyčinek, semeník srchní. Dlouhé postupné kvetení = nerovnoměrné dozrávání.

Plodem je lusk, jenž disponuje dvěma chlopněmi, semena přirůstají k hřbetní straně lusku ve dvou řadách poutkem nazývaným pupek. Semeno má průsvitné osemení - dělohy se zásobními látkami, děloha má žlutou barvu.

Plodí velmi rychle

Hrách je luštěninou, jejímiž plody se můžeme občerstvit už brzy z léta, samozřejmě pokud jsme zaseli včas. Patří totiž do skupiny rostlin, která plodí opravdu velmi rychle, takže vysévat můžeme i několikrát během sezony, klidně s odstupem 2-3 týdnů, abychom mohli sklízet po celé léto.

Mladé lusky jsou tak křehké a šťavnaté, že je klidně můžeme jíst celé. Dorostlá semena vylupujeme a jíme buď čerstvá, nebo tepelně upravená, ovšem klidně také jde sušit, nakládat nebo mrazit.

V dnešní době si většina zahrádkářů pěstuje jen množství hrachu pro svou spotřebu. Pro vaření si kupujeme hrách sušený, mražený nebo naložený. Ať ho ovšem jíme v jakékoliv formě, prospíváme tím svému zdraví a kondici. Hrách je totiž pokladnicí mnoha důležitých látek pro naše tělo.

Vynikající zdroj bílkovin

Výživnost hrachu je obecně známá již několik desítek let, dobře totiž zasytí a ještě nám dodá spoustu energie, je totiž skvělým rostlinným zdrojem bílkovin. V dobách, kdy bylo maso vzácné pro chudší lidi, pak byl hrách společně s čočkou tím, co bylo v potravě nejdůležitější.

Díky jeho výživové hodnotě by určitě neměl chybět na pravidelném jídelníčku vegetariánů, sportovců, ale také dětí ve vývinu nebo všech fyzicky pracujících lidí. Je ideálním zdrojem bílkoviny i pro ty, co se kvůli zdravotním problémům musí vyvarovat tuků, v tomto ohledu je jednou z rostlinných alternativ masa. Proteiny ale nejsou zdaleka vším, co v něm najdete.

Minerály a vitamíny přinášejí zdravotní benefity

Zejména mladý hrášek je bohatým zdrojem vitamínu C, jednoho z nejmocnějších antioxidantů. Najdete v něm ale také mnoho karotenů, které chrání náš zrak, a v neposlední řadě vysoké hodnoty vitamínů skupiny B, jako jsou B1, B2 a B3. Jmenované vitamíny jsou nesmírně důležité jak pro naše mentální zdraví, tak i pro zdravou pleť, vlasy, krevní oběh a imunitu vůbec.

Vysoký obsah hořčíku je dalším velkým pozitivem, přítomný je ale také vápník, fosfor, draslík a měď. Povšimnout si je ale třeba také nukleových kyselin, což jsou látky, které v našem těle působí regeneračně, doslava omlazují náš organismus.