Pečky chystají proměnu lesoparku, ta by měla znamenat i úlevu řidičům

Lesopark v Pečkách projde velkou obnovou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V Pečkách se chystají na rozsáhlou revitalizaci městského lesoparku v areálu AFK. Ten by měl změnit tvář, vzniknou zde prý i parkovací místa. V jaké fázi se projekt nachází a jaká by tedy měla být nová podoba parku?

Projekt obnovy městského parku, areálu fotbalového klubu a celkově okolí Mlýnského náhonu v Pečkách bude rozdělený na dvě části, a to severní a jižní. Pomyslnou dělící hranicí pak bude železniční trať.

Ještě před samotnou realizací rozsáhlých prací vedení města absolvuje konzultační schůzky s odbornou veřejností. Přípravy tak budou skutečně promyšlené, město nechce nic podcenit a vytvořit opravdu přesně to, co by obyvatelé chtěli.

Co vše by měl park nabídnout?

Nejprve je třeba uvést, že se projekt nachází na absolutním startu a teprve se shromažďují patřičné podklady. "V současné době je hotové geodetické zaměření lesoparku. Jsou zaměřeny cesty a stromy, které aktuálně v parku jsou," sdělil nám místostarosta obce Milan Paluska.

Pečky jsou město, které leží asi 15 kilometrů severozápadně od Kolína. Žije tu přes 4 tisíce obyvatel. Součástí Peček je také sídlo Velké Chvalovice. 

Z toho vychází, že se momentálně tvoří koncept, který by měl dát hrubou představu o tom, co vše v parku bude. "Mluví se především o sportovišti s venkovními posilovacími stroji, cyklistickém, případně bruslařském pruhu nebo místě na grilování," vypustil Paluska do světa první nápad, jak s plochou naložit.

Největším oříškem bude bezesporu financování, které nebude jednoduché. "Jenom samotná projektová dokumentace je velice nákladnou záležitostí." Řešením by tak mohl být dotační grant. "Připravujeme podklady, abychom byli připraveni podat žádost o dotaci. Z vlastních finančních prostředků je tato akce pro Pečky prakticky nerealizovatelná." Současný stav parku je přitom není dobrý a navíc se stále zhoršuje. "Spousta stromů je ve špatném stavu a zeleně ubývá," dodal Paluska.

Revitalizace tak obyvatele potěší. "Na prvním místě by měly být chodníky, ty jsou u nás ve špatném stavu," uvedla Jitka Zelená v jedné z facebookých diskuzí. Přání je tak mnoho, uvidíme, co všechno se nakonec opravdu vybuduje. Jisté je, že na samotný záměr jsou vesměs pozitivní ohlasy. Tím spíš, když by snad měla vzniknout i nová parkovací místa, která by se hodila nejen během fotbalových zápasů místního týmu.