Kolín investuje miliony. Na řadě jsou další podzemní kontejnery

Kontejnery mohou působit i atraktivně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chtějí být světoví a nabídnout obyvatelům ty nejlepší podmínky pro život. Kolín se chystá nakoupit další podzemní kontejnery a zušlechtit tak především centrum města. Jak moc je něco takového nákladné a využije město další dotaci?

Kolín má opět velké plány. Chce do města přidat další kontejnery na tříděný odpad. Ty ale nebudou ledajaké, ale ultramoderní, tudíž ty, které jsou podzemní a nekazí tak estetiku města. Jelikož se jedná o velmi nákladnou investici, tak se město pokouší o to, aby finance získalo z dotací. Zda se mu to podaří, zatím není jisté, ovšem našlápnuto je k tomu více než dobře.

Kde již podzemní kontejnery jsou a jakou mají výhodu?

Není to poprvé, co se Kolín snaží rošířit počet podzemních kontejnerů. Již v současné době se jich ve městě nachází poměrně velké množství. "Dnes v Kolíně fungují podzemní kontejnery na separovaný odpad, které jsou umístěny v Benešově ulici u vjezdu na parkoviště před Penny Marketem, v Bezručově ulici u křižovatky s Dělnickou ulicí, na parkovišti v Obecním dvoře před budovou OSSZ, ve Vávrově ulici u křižovatky s Želivského ulicí, v ulici Antonína Kaliny před domem 1355 na Zálabí, na náměstí Republiky před supermarketem Billa a v Žižkově ulici před prodejnou Bezovka,” sdělil nám místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Podzemní kontejnery se od běžných se liší tím, že jejich větší část je ukrytá pod zemí. Umožňují městům opustit nevyhovující vybavení pro třídění odpadů a nepořádek v jejich okolí. 

Jelikož se jedná o parádní vymoženost v dnešní době, tak se středočeská metropole snaží o to, aby podobných kontejnerů ještě přibylo. "Máme zažádáno o dalších devět sestav," uvedl Kašpar, přičemž je momentálně klíčové, zda se podaří městu získat dotaci z Operačního programu životního prostředí.

Zásadní výhodou je v tomto případě bezesporu estetické hledisko, kdy se tento typ kontejnerů hodí především do centra města, případně na hlavní frekventovaná místa. V každém případě to ale není náhrada kontejnerů, které jsou umístěny na sídlištích.

Na podobný projekt jsou zatím pozitivní ohlasy, což vede radnici k dalšímu rozšíření. Vše ale bude záležet primárně na dotaci. "Je to velmi nákladný proces, na dalších 9 sestav je rozpočet 9,5 milionu korun, pokud ovšem vyjde dotace, pak by z OPŽP bylo hrazeno hned 8 milionů," dodal na závěr Kašpar.

"Nikdy bych nečekal, že i kontejnery mohou vypadat dobře, možná bych ty miliony za ně ale využil jinak," uvedl v jedné z internetových diskuzí Karel Jedlička. Kolín ale obecně investuje nemalé sumy prakticky všude, kde je to třeba, tudíž radnice bezesporu ví, co dělá. K tomu všemu drtivou většinou chce získat z dotace a podobným projektem tak zatížit vlastní rozpočet pouze minimálně.