Očkovat, nebo ne? Vakcína může dítě i zabít, bez ní je to ale risk

Očkování způsobuje alergie, astma a autismus. Děti může i zabít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

U několika nemocí rodičům udává povinnost očkování stát. Maminek, které své děti chtějí některých z nich ušetřit, ale přibývá. Vakcíny jsou podle nich nebezpečné a ne vždy zcela nezbytné. Jejich strach lze pochopit. Nikdo přeci nechce riskovat zdraví svého miminka. Do jaké míry jsou ale vakcíny nezbytné a kdy mohou dítěti spíše ublížit? 

Vakcíny jsou šetrné a nejmodernější, co kdy byly. Řada nemocí tak vymizela. Maminky mají stejně pochybnosti dál. Bojí se snad víc očkování než oněch nemocí? Vakcíny se samozřejmě před uvedením na trh kontrolují ve čtyřech fázích evropské a světové instituce. Vysvětlujte to ale mamince, která drží v náruči omdlévající dítě v horečkách, které způsobilo právě očkování...

Mezi povinné pravidelné očkování dle vyhlášky - hexavakcína – složky záškrt, tetanus, dávivý kašel, Haemophilus influenzae b, virová hepatitida B, dětská přenosná obrna, MMR – spalničky, zarděnky, příušnice

Obávaný Prevenar

Příběhy maminek jsou plné obav. Ty, které měly po očkování klidné děti, přesvědčují ostatní, že nebezpečí nehrozí. Po očkování ale může celá rodina prožívat opravdová muka.

Jako tomu bylo například u maminky Laďky. "Odkládala jsem Hexu, co to šlo. A když už jsem konečně kývla, vytáhli na mě i onen Prevanar. Že snad to "samozřejmě" naočkujeme při jednom pláči. (Rozumějte najednou.) A co jako řeším? Řekla jsem, že nic najednou střílet nebudou a že si Prevenar ještě rozmyslím, protože třeba mé první dítě očkováno nebylo. To ale nejde! Musíte si to rozmyslet hned. Protože se všechny dávky musí naočkovat do půl roku věku! Ptala jsem se proč?"

Doktor doporučoval očkování do půl roku z důvodu, že poté už vakcínu nehradí pojišťovna. Maminka se tedy poté informovala v pojišťovně, kolik stojí jedna vakcína ze třech, když je to tak silný argument pro většinu rodičů. "Čekala jsem raketu. Když mi ale řekli, že se bavíme asi o čtyřech stovkách, bylo jasno. Prevenar ano, ale mnohem později a daleko od ostatních povinných injekcí," vzpomíná Laďka. 

"Očkování je hrazeno zdravotním pojištěním, tedy rodiče nic neplatí. Je však možné ho dát samostatně, ne současně s hexavakcínou. Záleží na každém, jak se rozhodne. Toto očkování zatím není povinné. Nová vyhláška je sice připravená, ale ještě není v platnosti," říká doktorka Jana Dáňová. 

A pak přišlo očkování...

Uběhlo několik měsíců a maminka se rozhodla pro Prevenar. "První dávku jsme tedy dali před 10. měsícem věku. Reakce žádná. Hurá. Pro další dávku jsme si jeli v pátek. A protože zatím na žádné očkování reakci neměla, teplota 39,6 tři hodiny po očkování mě dost zaskočila." A tak Laďka začala teploty srážet. Jenže neklesaly. V noci se dokonce vyšplhaly ještě výš. Teploměr ukazoval 41,2. Miminko se klepalo a nebylo k utěšení. V nemocnici jí doporučili léky proti fibrilárním křečím. Antipyretikum na střídačku ob tři hodiny. 

"Co se týče reakcí, jejich výskyt je poměrně nízký (cca 2 reakce na 1 000 podaných dávek). Je nutné brát v úvahu určitý klidový režim po očkování – 48 hod., posoudit možné kontraindikace, což je i úloha pediatra," říká doktorka Jana Dáňová z Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Nenechte se do ničeho tlačit

Příběh paní Laďky má šťastný konec. Horečky se nakonec podařilo podchytit. V bezesných nocích byl ale čas přemýšlet. "Nelituji toho, že jsem se tak rozhodla. Ale třetí vakcínu (v pozdějším věku se dávají už jen tři) asi nakonec zvážím. Chápu, že taková reakce asi není pro většinu z vás nic dramatického. A já také děkuju nahoru, že se nic horšího nestalo," vzpomíná dál.

"Ty historky o tlačení na nepovinné vakcíny třeba argumentem - nahlásím vás na sociálku!?? Co jste to za matku!? (otce) atd. Nechci zpochybňovat povinná pigára. Ale ta volitelná zkrátka zvažte. A nenechte se natlačit někam, kde nechcete být. A tak jako je každé dítě jiné, je jiný i rodič. Já sama se u dětí informuju, ptám, přemýšlím, ale pak se stejně rozhoduju pouze na základě své mateřské intuice."

Lékaři se většinou shodují na tom, že opravdu hodně záleží na zdravotním stavu dítěte a na tom, v jakém prostředí vyrůstá. "Pro děti, které trpí častými infekcemi bezprostředně po narození, je dobré indikovat, sníží pravděpodobnost rozvoje fatálních infekcí. Maminky často vystraší diskuze na internetu. Opravdu velmi záleží na zdravotním stavu dítěte. Doporučované očkování je například i proti rotavirům, proti meningokokům, klíšťové encefalitidě, virové hepatitidě A atd. Zde záleží na míře rizika jednotlivých dětí v rodině a okolí. Na cestování nebo místě pohybu," vysvětluje doktorka Dáňová.